Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cutremur Japonia: Nu exista pericol pentru romani, dupa explozia de la centrala nucleara

Sambata, 12 Martie 2011, ora 17:32
2955 citiri
Cutremur Japonia: Nu exista pericol pentru romani, dupa explozia de la centrala nucleara
Foto: yahoo.com

In prezent nu exista niciun risc asupra sanatatii romanilor in urma exploziei de la centrala nipona Fukushima 1, da asigurari seful laboratorului de igiena radiatiei din Institutul de Sanatate Publica, Ciupagea Fulger.

Specialistul a explicat ca, daca s-ar fi creat un nor radioactiv, pericolul ar fi depins de inaltimea la care s-ar fi ridicat acesta si de directia vantului. El a tinut sa precizeze ca din datele transmise de catre autoritatile japoneze, situatia in zona ar fi foarte bine controlata, noteaza Mediafax.

Ciupagea Fulger a comparat situatia provocata in urma exploziei de sambata de la centrala Fukushima cu cea din urma accidentului din 1986, de la centrala nucleara de la Cernobil. El a spus ca, din primele constatari, rezulta ca accidentul de la Cernobil a fost mult mai periculos.

"Accidentul de la centrala nucleara de la Cernobil a fost mult mai periculos. A fost vorba despre o explozie foarte puternica in care tone de grafit au ars eliberand tone de substante radioactive. Norul radioactiv a fost bogat in iod radioactiv al carui timp de injumatatire este de 8 zile.

Dupa aceea, acesta a avut ca substanta predominanta strontiul. Strontiul afecteaza oasele in timp ce cesiul organele moi. Atunci strontiul a fost mai prezent in zonele de deal si de munte, iar cel mai contaminat a fost laptele de oaie intrucat aceste animale mancau iarba cu pamant cu tot si apoi cel de vaca", a explicat prof. Ciupagea Fulger.

Cutremur Japonia: Explozie la centrala nucleara de la Fukushima (Video)

Explozia de la centrala Fukushima 1, produsa, sambata, a provocat ranirea a patru angajati, insa acestia sunt constienti, iar viata lor nu se afla in pericol.

Agentia pentru securitate nucleara si industriala a anuntat ca in apropierea reactorului au fost detectate elemente radioactive - cesiu si iod. La fata locului au fost trimise echipe de pompieri specializate pentru interventii in caz de calamitate.

Cutremur Japonia: Oamenii, expusi unui nivel de radioactivitate intr-o ora cat intr-un an

Cantitatea de radiatii absorbita intr-o ora de o persoana in zona centralei nucleare japoneze Fukushima este egala cu limita de radiatii maxima la care poate fi expusa o persoana intr-un an.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Japonia explozie centrala nucleara, #risc sanatate romani , #cutremur