Cutremurele din Sumatra, semnal ca placa tectonica din Oceanul Indian se rupe

Autor: Ana Ilie
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 12:46
15717 citiri
Cutremurele din Sumatra, semnal ca placa tectonica din Oceanul Indian se rupe

Seria de seisme care a afectat coasta insulei indoneziene Sumatra in luna aprilie ar putea semnala ruperea placii tectonice de sub Oceanul Indian si crearea unei noi granite tectonice, scriu oamenii de stiinta in noua editie a revistei Nature.

Cercetatorii cred, in urma analizarii seismelor, din care cel mai mare a avut o magnitudine de 8,7 grade, ca schimbari majore au loc pe fundul oceanului, ce vor duce, in cele din urma, la ruperea in doua a macro-placii Indo-australiene, informeaza BBC.

Desigur, ca toate procesele de acest gen, este o chestiune ce va dura milioane de ani.

"Acesta este un proces care a inceput in urma cu opt-zece milioane de ani in urma, deci va puteti imagina cat va mai dura pana cand obtinem o granita clasica", a explicat Matthias Delescluse, de la Ecole Normale Superieure din Paris.

Sumatra se gaseste deasupra punctului de coliziune dintre placa Indo-australiana si placa Sunda. Aceste segmente vaste ale invelisului rigid al Pamantului se indreapta una spre cealalta cu 5-10 centimetri pe an. Placa Indo-australiana, care se intinde pe cea mai mare parte a Oceanului Indian, intra sub Sunda, peste care se afla insula indoneziana.

Frecarea de la punctul lor de convergenta si eliberarea brusca a energiei inmagazinate declanseaza aceste cutremure violente. Asa s-a produs si cutremurul de 9,1 grade din 26 decembrie 2004, care a declansat un tsunami catastrofal, responsabil de moartea a peste 200.000 de persoane.

Cutremurele din 11 aprilie 2012, desi mari, nu au avut acelasi impact si nu au generat un tsunami, fapte ce pentru a fi explicate prin natura frecarii dintre placi: acestea se misca orizontal una pe langa alta, nu vertical.

Mai mult, cutremurele din aprilie s-au declansat si intr-o zona mai indepartata, inspre vest, direct pe placa Indo-australiana, intr-o zona de deformari de mari proportii.

Delescluse spune ca miscarile de la marginile placii streseaza mijlocul acesteia, asa ca "Australia deja se misca in functie de India si India se misca in relatie cu Australia".

"Ele sunt separate de multe falii. Si daca te uiti la Pamant astazi, intre placi vezi o singura falie. Asadar, procesul despre care vorbim este cum trecem de la mai multe falii la una singura. Asta este intrebarea - nu stim cat dureaza sa slabesti una in asa fel incat sa localizeze toata deformarea si celelalte falii sa devina inactive. In acest moment, multe falii din Oceanul Indian sunt active", explica acesta.

Intr-un alt articol din Nature, Thorne Lay, de la Universitatea California, Santa Cruz, si colegii sai, detaliaza aceasta miscare a faliilor si felul in care s-au manifestat la 11 aprilie. Analiza lor seismica arata ca cel putin patru falii au fost implicate in evenimentul de 8,7 grade, care a durat aproximativ 160 de secunde.

Cutremurul "este probabil cel mai mare eveniment seismic intra-placa (in interiorul unei singure placi tectonice) inregistrat vreodata", scrie echipa lui Lay.

In fine, a treia lucrare publicata in Nature arata cum acest cutremur istoric a declansat cutremure in intreaga lume.

Acest efect a mai fost observat si inainte, spune Fred Pollitz, de la US Geological Survey, insa echipa sa a fost uimita de distanta si perioadele de timp implicate.

Pollitz explica: "Pentru marea majoritate a cutremurelor, te poti astepta ca o replica sa nu se produca mai departe de 1.000 de kilometri. Dar se stie si ca replicile foarte mari - precum evenimentul din Japonia de 9 grade de anul trecut - pot declansa cutremure in toata lumea. Majoritatea acestora sunt mici si au loc instantaneu, pe masura ce undele seismice ale evenimentului principal se deplaseaza prin zona".

"Insa acest cutremur din aprilie 2012 a declansat multe si potential distrugatoare cutremure in intreaga lume, si cu o perioada de intarziere de ore, pana la cateva zile. Pur si simplu s-a extins zona de replici pe intregul glob", sustine acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#cutremur Indonzia placi tectonice, #rupere placi tectonice, #cutremur Sumatra , #cutremur