Cutremurul devastator din Chile, urmat de 550 replici - efectele se vor mai simti cel putin un an

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 22:15
4477 citiri
Cutremurul devastator din Chile, urmat de 550 replici - efectele se vor mai simti cel putin un an
Foto: Google Maps

Cutremurul cu magnitudine de 8,4 resimtit in seara zile de 16 septembrie in mai multe regiuni din Chile a fost urmat, pana in dimineata zilei de 22 septembrie, de 550 de replici, iar acestea se vor produce in continuare timp de cel putin un an, a declarat marti directorul Centrului de Seismologie din aceasta tara sud-americana, Sergio Barrientos.

Dintre replicile de pana acum, cateva au avut magnitudine mai mare de 7, iar aproximativ 20 au fost peste magnitudinea 6, a afirmat specialistul.

El analizeaza cu mare atentie aceste miscari telurice, in cadrul unui studiu menit sa realizeze o "harta a deplasarilor tectonice", care sa reflecte "procesul de inaintare a placii Nazca sub placa sudamericana".

In acest scop, sunt observate si datele de la cutremurul din 27 februarie 2010, care a avut magnitudinea de 8,8, si de la seismul din 1 aprilie 2014, din Iquique, cu magnitudine de 8,2.

"Replicile sunt cutremure de mai mica intensitate, care au loc in zona de ruptura a unui seism mai mare si se produc din cauza ca scoarta terestra continua sa se aseze in falie", a explicat Rodrigo Cienfuegos, directorul Centrului de Cercetare in domeniul Gestionarii Integrate a Dezastrelor din cadrul Universitatii Catolice din Santiago de Chile.

Cutremurul din Chile inca isi face simtite efectele: Un tsunami a lovit Japonia (Video)

In opinia lui, este de asteptat ca replicile cutremurului din 16 septembrie sa aiba o intensitate si frecventa tot mai reduse pe masura ce trece timpul. "Avand in vedere magnitudinea de 8,4, se pot astepta replici multa vreme", a sustinut el.

In acest context, Rodrigo Cienfuegos a mentionat ca seismul din februarie 2010, al doilea ca magnitudine din istoria tarii si al optulea la nivel mondial, a fost urmat de 10.000 de replici si ca este posibil ca numarul lor sa mai creasca.

Seismul de saptamana trecuta s-a resimtit in special in regiunea Coquimbo din partea de nord a statului Chile si s-a soldat cu 13 morti si peste 9.000 de persoane afectate si a provocat daune la peste 5.000 de cladiri.

Din cauza amenintarii de tsunami, au fost evacuate aproape un milion de persoane din zona de litoral.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#cutremur Chile replici, #cutremur Chile , #cutremur