In caz de cutremur, ar fi dezastru: 3 din 4 locuitori ai Romaniei ar avea de suferit

Luni, 15 August 2016, ora 19:08
7010 citiri
In caz de cutremur, ar fi dezastru: 3 din 4 locuitori ai Romaniei ar avea de suferit
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca in Romania s-ar produce un seism puternic, ar fi afectati trei sferturi din locuitorii tarii, pentru ca infrastructura este critica in multe regiuni, iar echipamentele pentru misiuni de salvare-cautare fie sunt insuficiente, fie lipsesc, dezvaluie un proiect de consolidare realizat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

"Romania are o seismicitate ridicata, cu originea in zona Vrancea, in zonele subcarpatice si mai putin in partile de nord-vest si vest ale tarii. Edificatoare in acest sens sunt cutremurele majore care au avut loc in Romania si urmarile lor. Amintim cutremurul din 4 martie 1977, care a provocat 1.570 de morti, peste 11.300 raniti, 35.000 familii sinistrate si 32.900 locuinte prabusite sau grav avariate", se arata in introducerea capitolului care se refera la riscurile naturale ce pot genera dezastre in Romania.

Acesta face parte din proiectul Strategiei de consolidare si dezvoltare a IGSU 2016-2025, care se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), noteaza Mediafax.

In document se atrage atentia ca un cutremur de proportii poate afecta trei sferturi din populatia tarii: "Riscul de producere a unui cutremur major se mentine, iar in zonele care pot fi afectate de acesta locuieste 75% din populatia Romaniei si exista importante elemente de infrastructura critica".

O analiza facuta la nivelul IGSU arata ca salvatorii nu sunt pregatiti pentru a raspunde unui astfel de dezastru natural. Este, asadar, nevoie de investitii in instruirea lor, precum si de achizitia echipamentelor necesare operatiunilor de interventie.

"Gradul de dotare modest sau chiar absent cu autospeciale, mijloace speciale de interventie si echipamente pentru executarea unor misiuni operative: asanare pirotehnica, interventie CBRN, cautare-salvare urbana, cautare-salvare si interventii specifice in apele teritoriale, adapostire, instiintare-alarmare", se arata in proiectul Strategiei.

Ne prabusim la un mare cutremur? Arafat avertizeaza: Ne putem astepta la un dezastru!

La problemele de logistica sunt mentionate 32 de cladiri cu rism seismic ridicat, in care, culmea, isi desfasoara activitatea chiar pompierii.

Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, spunea la inceputul lunii august ca un cutremur major ar avea un impact dezastruos asupra Capitalei.

"Din punctul nostru de vedere impactul in Bucuresti o sa fie rau, adica o sa avem victime, o sa avem decedati, o sa avem raniti, o sa avem mai multe cladiri cazute - asta nimeni nu ascunde si se stie si din cazua asta insistam pe luarea unor masuri cat mai rapide pe partea de prevenire, cum s-au luat pe chestia cu localuri/cluburi care functionau in cladiri din centrul vechi in anumite zone", a declarat Raed Arafat.

In Bucuresti exista 773 de cladiri incadrate la diferite clase de risc seismic, dintre care 183 sunt in clasa I, adica prezinta pericol public, potrivit datelor Primariei Capitalei.

The Guardian: Bucurestiul, capitala cea mai riscanta in caz de cutremur. Bulina rosie inseamna pericol

Pentru a consolida IGSU, impactul bugetar ar fi de circa 103 milioane de euro pentru primii doi ani, 2016-2018, iar banii ar proveni de la Ministerul Afacerilor Interne, din fonduri europene, credite externe garantate de Guvernul Romaniei, precum si donatii sau sponsorizari.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#cutremur Romania dezastru , #cutremur