Ingrijorator: Circa 80% dintre romani nu stiu cum sa reactioneze in cazul unui seism - studiu

Miercuri, 04 Martie 2015, ora 15:12
1307 citiri
Ingrijorator: Circa 80% dintre romani nu stiu cum sa reactioneze in cazul unui seism - studiu

Circa 80% dintre romani nu stiu cum sa reactioneze in cazul unui seism, iar cei mai multi dintre ei ar lua decizii care s-ar putea dovedi fatale sau ar ingreuna interventia salvatorilor, potrivit unui studiu citat de compania E.ON Romania si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

"Aceasta a fost concluzia alarmanta a unui studiu realizat in randul populatiei adulte din Romania, studiu pe care s-a fundamentat campania de informare 'Nu tremur la cutremur', lansata in luna ianuarie a acestui an", se arata intr-un comunicat comun transmis miercuri de E.ON Romania si IGSU.

Bucurestiul dupa cutremur, haos si dezastru: Oprescu a prezentat situatia pe sectoare si cladiri (Video)

E.ON Romania s-a alaturat campaniei Ministerului Afacerilor Interne, derulata la nivel national prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), ce are ca principal obiectiv informarea cetatenilor cu privire la modalitatile si regulile de comportare ce trebuie respectate inainte, in timpul si dupa producerea unui seism.

"In Romania au loc zilnic cutremure de mica intensitate si este foarte important sa cunoastem principalele modalitati prin care putem sa ne protejam, atat pe noi insine, cat si familiile noastre sau colegii de serviciu pe durata producerii unui cutremur, precum si ceea ce trebuie sa facem imediat dupa producerea seismului", a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Romania.

Cutremur de mare intensitate in Romania? Ce spune Marmureanu

In comunicat se precizeaza ca, in prima luna de la lansarea campaniei, reprezentantii inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta, impreuna cu voluntarii E.ON, au derulat mai multe actiuni de informare a cetatenilor, prin distribuirea materialelor tiparite special realizate pentru diseminarea mesajelor campaniei.

In cadrul campaniei vor avea loc exercitii de simulare a producerii unor situatii de urgenta in cadrul carora cetatenii vor fi invatati cum sa se comporte in cazul producerii unor astfel de evenimente.

38 de ani de la cutremurul din '77: "Atunci nu stia nici presedintele. Acum se afla imediat"

Pe langa masurile necesare pregatirii si amenajarii locuintei in eventualitatea unui seism, respectiv cele legate de comportamentul ce trebuie adoptat inaintea, in timpul si dupa producerea cutremurului, foarte importanta este si cunoasterea si insusirea masurilor de siguranta in ceea ce priveste sursele de gaze naturale si electricitate.

Astfel, fiecare cetatean trebuie sa se asigure ca stie de unde se intrerupe alimentarea cu gaze naturale si cu energie electrica, trebuie sa se asigure ca sistemele de incalzire (centrala termica, boilerul, soba, radiatoare electrice, etc.) sunt montate corect si solid fixate, astfel incat in caz de cadere sau rasturnare sa nu rupa conductele de gaz, sa nu atinga instalatiile electrice sau sa aprinda materiale inflamabile. De asemenea, sa se asigure ca articolele inflamabile si produsele menajere chimice sunt depozitate departe de sursele de caldura si in locuri in care nu se pot rasturna.

Totodata, in cazul in care se constata scapari de gaze, se inchide robinetul de alimentare cu gaze, se deschide fereastra si trebuie chemata echipa de interventie a distribuitorului de gaze natural. De asemenea, cetatenii nu trebuie sa se apropie la o distanta mai mica de 20 metri de liniile electrice cazute sau suspendate deasupra solului si nu trebuie sa permita altor persoane sa se apropie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cutremur Romania, #reactie romani cutremur , #cutremur