Marmureanu: Nu vom avea cutremure mari in Romania pana in 2040

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 12:53
4922 citiri
Marmureanu: Nu vom avea cutremure mari in Romania pana in 2040
Foto: Romania Libera

Directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, prof. Gheorghe Marmureanu, ii linisteste pe romani: nu se vor inregistra cutremure mari, de peste 7 grade pe Richter, pana in 2040.

Intr-un interviu acordat pentru agentia Newsin, acesta explica faptul ca seismele nu sunt periodice si reaminteste ca cele mai recente mari cutremure din Romania s-au produs in 1738, 1802, 1838, 1940 si 1977.

"Stiu sigur ca urmeaza un cutremur de mare adancime. Si, facand o analiza istorica - noi de fapt avem analize pentru 600 de ani, publicate la Academie, avem anumite rezultate, si noi vedem ca un cutremur catastrofal, de peste 7 grade, de 7,1, 7,2, 7,3 grade, nu poate fi mai devreme de 2040-2060, deci in perioada asta.

E vorba despre o fereastra de circa 18-20 ani. Deci atunci am putea discuta de un cutremur catastrofal", a declarat prof. Marmureanu, in interviul citat.

Acesta precizeaza insa ca nu pot fi facute predictii exacte in seismologie, acestea fiind doar analize care mai arata ca urmatorul cutremur puternic va fi "foarte, foarte adanc" si isi va canaliza energia principala "catre nord-est, adica in Moldova romaneasca, Republica Moldova, Ucraina, pana la Moscova".

"Acest cutremur, care va fi dupa 2040, daca va fi - desi eu ma indoiesc, pentru ca in 1986 a fost un cutremur de adancime, dar nu atat de mare, dar totusi a descarcat cu ceva zona Vrancea -, va afecta in primul rand acea zona, iar Bucurestiul va fi foarte putin afectat, in proportie de 25-30%, nu mai mare. Deci va fi departe de ce a fost in 1977, deci nu va fi cu consecinte de tipul celui din 1977. Dar pana atunci este multa apa de trecut prin Dambovita", a mai declarat prof. Gheorghe Marmureanu.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Marmureanu cutremure Romania, #predictii cutremur Romania , #cutremur
Comentarii
Poza Deniutz
Deniutz
rank 4
Dar mai apuca Marmureanu 2040 sa-l intrebam atunci...mai nene , mai sti ce ai spus in 2010 ? Te joci dea alba-neagra cu noi !