Marmureanu: Romania nu se poate astepta la un cutremur legat de cel din Japonia

Vineri, 11 Martie 2011, ora 23:11
2523 citiri
Marmureanu: Romania nu se poate astepta la un cutremur legat de cel din Japonia

Cutremurul din Japonia nu va afecta Romania, a declarat vineri, directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu.

"Romania nu se poate astepta in niciun caz la un cutremur legat de cel din Japonia. Pana in 2022, este foarte activa zona tectonica din Asia. Dupa aceasta data, lucrurile se vor schimba si va deveni important blocul african, care se deplaseaza anual catre nord cu circa 40-50 de milimetri, dar el a provocat niste cutremure relativ mici in Romania, care au avut loc mai ales in zona Banatului. Cel mai mare cutremur, provocat de acest bloc african in Romania, s-a produs in mai 2001, in Vrancea si a fost de 6,7 grade", a precizat Gheorghe Marmureanu.

Cutremur in Japonia: numarul mortilor creste, stare de alerta nucleara

Seful Institutului National pentru Fizica Pamantului a infirmat si zvonurile conform carora pozitia la perigeu a Lunii in cursul saptamanii viitoare ar putea genera, intre alte fenomene, si seisme.

"Aceste zvonuri sunt scoase de niste ufologi ai seismologiei", a glumit directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului.

"Sunt unii care nu au ce face si scot astfel de idei, asa cum altii au schimbat data unui cutremur ca sa le iasa o anumita secventa! Te apuca rasul! Tectonica este o stiinta adevarata", a spus Gheorghe Marmureanu.

Referitor la cutremurul din Japonia, seful Institutului National pentru Fizica Pamantului a precizat ca seismul a avut magnitudinea de 8,9 pe scara Moment Seismic (Ms), care este singura care poate masura energia eliberata in focar peste 8,45, pentru ca Scara Richter se satureaza dupa 8,45.

"Nimeni nu stie daca acesta este cel mai mare cutremur asteptat sa se produca in Japonia", a afirmat Gheorghe Marmureanu, care a avertizat de curand ca urma sa se produca un cutremur major in Japonia.

"Am spus tot timpul ca Japonia este o zona deosebit de activa seismic si ca va ramane activa pana in 2022. La acesta ora, nu stiu daca acesta este cel mai mare cutremur pe care il asteapta japonezii insisi. In 1923, s-a produs in Japonia un cutremur in care au murit circa 270.000 de oameni. Acum, ei asteapta seismul 'cel mare', 'the big one', dar nu se stie daca este acesta", a spus Gheorghe Marmureanu, care a subliniat ca, daca seismul actual s-ar fi produs mai aproape de tarmurile Japoniei, ar fi provocat un dezastru.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cutremur Japonia replica Romania, #cutremur Romania, #Gheorghe marmureanu cutremur , #cutremur