Marturii cumplite dupa cutremurul din Italia: A fost ingrozitor, se auzeau strigate de ajutor de sub ruine

Miercuri, 24 August 2016, ora 10:55
5299 citiri
Marturii cumplite dupa cutremurul din Italia: A fost ingrozitor, se auzeau strigate de ajutor de sub ruine
Foto: Captura YouTube/ReblopTV

Supravietuitori ai cutremurului devastator din Italia au povestit ororile prin care au trecut miercuri dimineata, cand centrul Peninsulei a fost lovit de cel mai puternic cutremur din ultimii ani.

"Puteai auzi voci strigand dupa ajutor de sub daramaturi. Mama si tatal meu sunt raniti, dar in viata", a povestit tanara pentru Ansa, in timp ce astepta in unitatea de urgente a spitalului din Ascoli Piceno.

"Eu eram in Pagliare si, dupa ce mi-am revenit din soc, am fugit in Pescara del Tronto, unde locuiesc ai mei. Cativa prieteni ne-au ajutat sa-i scoatem (de sub daramaturi - n.red.). Mama mea are o mana rupta si o leziune la cap. Pescara del Tronto este un dezastru", a povestit ea cu ochii in lacrimi, spunand ca si tatal sau a fost ranit.

Iata LIVE cele mai noi informatii despre cutremurul din Italia

Un barbat a povestit ca a scapat cu viata ca prin minune, dupa ce seismul i-a daramat casa aflata pe una dintre strazile centrului vechi din orasul Amatrice, cel mai afectat de cutremur.

"Am scapat printr-un miracol si pentru ca tocmai ma trezisem ca sa plec la munca. Tocmai ma dadusem jos din pat, cand totul s-a prabusit. Zece secunde au fost de ajuns ca sa distruga tot", a spus el.

Si Nick Mortimer a povestit pentru The Guardian ca familia sa, formata din noua membri, se adunase pentru o aniversare intr-o vila din apropiere de Amandola: "Dupa cutremur si o replica am fugit panicati din cladire. Seismul a facut cladirile sa se zgaltaie, dar nu a provocat pagube majore. Replicile au continuat in urmatoarea ora, dar au fost din ce in ce mai putin severe".

Renata Morioni spune ca se afla in vacanta in satul ei natal din regiunea Marche, la cativa kilometri de Amatrice si epicentru, cand a avut loc cutremurul.

"Am simtit zdruncinaturi foarte puternice pe la ora (locala - n.red.) 3:00...a durat o vesnicie - apoi din nou dupa vreo jumatate de ora sau 45 de minute. Era ca in 1997. Terifiant", a aratat ea.

"A fost atat de puternic. Aveam impresia ca patul merge prin camera cu noi in el", a povestit si Lina Mercantini din Ceselli, Umbria, pentru agentia Reuters, citata de The Independent.

"Dumnezeule, a fost ingrozitor. Peretii s-au crapat, iar toate cartile au cazut de pe rafturi", a spus Olga Urbani, care locuieste in orasul Scheggino.

Italia a fost zguduita, miercuri dimineata, in jurul orei locale 3:30, de cel mai puternic cutremur din ultimii sapte ani. Seismul cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter a avut epicentrul in apropierea orasului Perugia si s-a resimtit inclusiv la Roma, Venetia si Florenta.

Cutremurul a avut mai multe replici, toate puternice, a anuntat Departamentul de Protectie Civila din Italia. Seismele au afectat mai multe localitati din apropierea epicentului localizat la Perugia: Accumoli, Pescara del Tronto, Amatrice - oras in care s-au inregistrat pagube materiale importante. Primarul din Amatrice a anuntat ca jumatate din orasul locuit de 5.000 de oameni e complet distrus.

Bilantul victimelor indica 21 de morti, dar inca mai exista oameni prinsi sub daramaturi.

Romanii afectati de cutremurul care a lovit centrul Italiei pot suna la urmatoarele numere de telefon: Ambasada Romaniei in Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al Romaniei la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#marturii cutremur Italia, #cutremur Italia , #cutremur