Mircea Radulian: Un cutremur de 7 grade poate avea loc oricand, dar probabilitatea ramane mica - Interviu

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 19:51
5387 citiri
Mircea Radulian: Un cutremur de 7 grade poate avea loc oricand, dar probabilitatea ramane mica - Interviu
Foto: Mircea Radulian

Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizica a Pamantului afirma, in exclusivitate pentru Ziare.com, ca un cutremur cu magnitudinea de 7 grade poate avea loc oricand, dar ca probabilitatea ca acesta sa se intample ramane mica.

Radulian a mai afirmat ca in Vrancea nu sunt inregistrate anomalii ale activitatii seismice care sa indice probablitatea unui cutremur major, dar si ca nici una din autoritatile statului nu este interesata sa afle date - unele imposibil de facut publice prin presa, direct de la sursa.

Ati afirmat recent ca Vrancea s-a incarcat si ca un seism cu magnitudinea de peste 7 poate avea loc oricand. Puteti sa ne vorbiti mai mult despre aceasta problema?

Da, stiu la ce va referiti. Chestiunea este putin mai complicata decat pare la prima vedere. In primul rand noi, specialistii care lucram la Institutul de Fizica a Pamantului, nu putem si nu vrem sa facem predictii. Ne-am pune in situatia lui Petrica din povestea cu lupul. Noi analizam probabilitati.

In plus, Vrancea este o zona speciala, care are o anumita ciclicitate. Pe asta ne bazam cand spunem ca un seism cu magnitudinea de 7 poate avea loc, oricand. Formularea cea mai corecta din punctul meu de vedere este: un seism de peste 7 poate avea loc oricand, dar probabilitatea ca acesta sa apara este mica.

Se intampla ceva ciudat in Vrancea, in ultima perioada?

Nu. Vrancea are o activitate normala. In mod normal, in Vrancea au loc intre 10 si 30 de seisme cu magnitudine mai mica de 4 grade in fiecare luna. Aceasta este activitatea normala. Pana acum, luni 29 octombrie am avut 21. Deci este normal.

Normalitatea la care ne referim este insa una probabilistica. As mai putea spune ca activitatea din Vrancea a fost chiar mai mica. Vrancea are in medie 12-15 miscari mai mari de 4 grade in fiecare an. In cazul seismelor cu mangnitudine de peste 5, frecventa lor scade.

Si totusi ce inseamna ca Vrancea este "incarcata"?

Ritmul seismelor, faptul ca acolo exista miscari tectonice indica ca exista energie potentiala. Este semnul ca placile tectonice se misca.

Din pacate nici noi, nici nimeni altcineva nu poate sa vada ce se intampla exact si nu poate evalua in vreun fel valoarea energei acumulate. Vrancea are potential seismic, este o zona activa, iar asta este o certitudine.

Un seism de 7 grave o sa fie, dar probabilitatea ca acesta sa fie in viitorul imediat este minim. Pe de alta parte, exista perioade de activitate mai intensa si perioade mai calme.

Evenimentele majore din 1940, 1977, 1986, 1990 s-au inscris intr-o grupare, daca pot spune asa, a miscarilor tectonice. Uneori pauzele poti fi mai mari, alteori mai mici. Imi este imposibil sa spun, si chiar daca as stii, nu as spune, pentru ca Vrancea poate face surprize, daca suntem intr-o perioada de acalmie sau nu, sau cand inceteaza perioada de acalmie in care ne aflam.

Mai vreau sa spun ca si procesul de descarcare este greu de evaluat. Daca avem, de exemplu, risc de avalansa, stim ca exista o anume probabilitate ca acesta sa se produca, dar nu putem stii cand si ce anume o declanseaza. Asta este si situatia noastra.

In plus, noi nu vedem ceea ce se intampla, putem doar evalua prin prisma datelor pe care le avem din evenimentelor deja consumate, raportat la unele caracteristici ale zonei seismice a Vrancei, care este una plina de particularitati.

Se repeta scenariul de dinaintea seismelor mari din 1940 si 1977, cand a existat o activitatea ciudata in Vrancea?

Nu. Inainte de seismul din 1940 au fost miscari de intensitate mare, care au anuntat cutremurul de 7,4, iar in 1977 a fost o liniste suspecta in Vrancea, vreme de cateva luni. Nu este cazul acum. Vrancea este in parametri normali, ca sa spun asa.

Nu exista indicii care sa ne puna pe ganduri, nu exista abateri. Oricum ,daca exista anomalii, acestea trebuie sa dureze cateva luni de zile, iar abaterile ar putea anunta un seism important, care se poate produce oricand, dar intr-un interval de cateva luni de zile. Dar acum nu exista nimic din toate acestea.

Si daca ar exista indicii ca se intampla ceva special in Vrancea, ce faceti cu acesta informatie. Va intreaba cineva, din cand in cand, ce face Vrancea? Vreun primar, vreun om important din vreun minister? Va cere cineva detalii, pe care inteleg ca le-ati putea avea. Alticineva decat presa?

Nu. Cred ca, la o adica, as putea avea informatii importante. Evident ca nu le pot face publice prin presa, pentru ca s-ar produce panica, dar toate aceste informatii, foarte utile, pot sta la dispozitia autoritatilor.

Cert este ca niciodata pe mine nu ma intreaba decat presa despre ce mai face Vrancea. Nu ma suna nimeni, de la nicio primarie, nu ma suna nimeni din niciun minister. Dar daca ei nu o fac, evident ca noi in Institut, daca am constata ca se intampla ceva ciudat, am anunta autoritatile.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#zona seismica Vrancea, #cutremur in Vrancea, #Mircea Radulian, #Institutul de Fizica a Pamantului , #cutremur