Ne pandeste un nou Cernobil sau un nou Hiroshima?

Luni, 14 Martie 2011, ora 19:09
6014 citiri
Ne pandeste un nou Cernobil sau un nou Hiroshima?
Foto: Arhiva

O nenorocire nu vine niciodata singura. N-a fost destul cutremurul devastator, n-au fost destule replicile violente, n-a fost de-ajuns dezastruosul tsunami. Japonia e nevoita sa se confrunte si cu exploziile nucleare, in lant.

Nu poate sa nu dea de gandit faptul ca toata aceasta apocalipsa se petrece tocmai in tara cu cea mai buna pregatire impotriva tuturor calamitatilor, la care este atat de expusa.

Omenirea, in alarma

Daca Japonia nu era atat de bine pregatita, actualele explozii ar fi dat cu siguranta spectacolul unui Cernobal, multiplicat. Dar si asa, consecintele sunt, deocamdata, incalculabile.

Este de admirat calmul japonez, dar nu poate trece neobservat faptul ca aprovizionarea cu alimente a populatiei nipone se afla in sincopa si ca, luni dimineata, s-a dispus oprirea trenurilor electrice, pentru a nu lasa populatia fara curent.

Nimic nu este mai semnificativ decat faptul ca, intr-una din cele mai civilizate tari de pe glob, se pune in aceste zile problema rationalizarii alimentelor de prima necesitate precum si a unor carburanti.

Faptul ca autoritatile nipone fac tot posibilul sa stopeze panica nu este atat de relevant pentru intelegerea situatiei reale, cat este de relevant faptul ca Statele Unite isi iau deja masuri de protectie, tocmai de cealalta parte a oceanului.

S-a elaborat la repezeala un program de decontaminare, in caz de nevoie, nu numai pentru zona insulelor Hawaii, ci chiar si pentru California, ba chiar pentru intreaga coasta apuseana a Americii.

Cand auzi asa ceva, iti vine sa pui mana pe planiglob si sa masori distantele cu compasul, ca sa afli cine sta mai departe de Tokio: San Francisco sau Bucurestiul?

Clasamentul bombelor nucleare pasnice

SUA au toate motivele sa fie ingrijorate. Conform unui clasament publicat de ziarul francez "Le Figaro", America numara recordul mondial, cu cele 104 reactoare ale sale, Franta, situata pe locul al doilea, numara 58 de reactoare, iar Japonia ocupa al treilea loc, avand 54 de reactoare, inclusiv cele explodate.

Centrala Fukushima Daiichi 1, unde se localizeaza exploziile din ultimele zile, este una dintre cele mai vechi. Reactorul nr 1 a fost montat in 1970 de catre concernul american General Electric si a functionat impecabil timp de peste patru decenii.

Conform prescriptiilor tehnice, el urma sa fie oprit luna trecuta, din cauza vechimii, asa cum informeaza acelasi ziar "Le Figaro".

O expertiza tehnica favorabila a permis guvernului nipon sa aprobe prelungirea functionarii acestui reactor cu inca 10 ani - fapt care, bineinteles, nu are nicio legatura cu actualele evenimente. Reactorul nr. 3, montat ulterior, a functionat impecabil si urma sa mai functioneze in urmatorii ani.

Socoteala organizatiilor non-guvernamentale

In aceste zile, greu incercate, mai multe organizatii non-guvernamentale nipone s-au adresat prin Internet intregii lumi, aratand riscurile la care umanitatea se expune singura, prin folosirea energiei nucleare atat in scopuri militare - ceea ce nu este inca exclus total - cat si in scopuri civile.

Documentarul atrage atentia asupra faptului ca natura ne da destula energie pentru a trai fericiti si fara asemenea "bombe atomice", destinate scopurilor pasnice.

Nimeni nu garanteaza ca numeroasele centralele nucleare, raspandite pe tot globul, si-au luat macar acele masuri de siguranta pe care Japonia si le-a asigurat din timp, diminuand proportiile dezastrului, dar neputand sa-l evite total. Un nou Cernobal este oricand posibil.

Daca mai tinem seama si de faptul ca la masurile de eliminare a armelor nucleare nu s-a aliniat inca intreaga omenire, ne poate infiora gandul ca nu este exclus nici un nou Hiroshima.

Si, totusi, energia primita de Pamant de la Soare este de cateva ori mai mare decat cea de care avem nevoie si care ne va mai fi necesara in viitor. Energia eoliana depaseste deasemenea necesarul Terrei. Oricare din ele ar fi suficienta pentru ceea ce are nevoie umanitatea.

Energia apelor este captata intr-o proportie foarte mica, fata de potentialul resurselor hidrologice, iar recuperarea energiei inmagazinate in deseuri nu reuseste sa depaseasca stadiul de actiune sporadica sau experimentala.

Poate cineva sa apuce taurul de coarne?

Problema se opreste numai la faptul ca, in timp ce administrarea energiilor, asa cum rezulta din trista experienta pe care o traim, este o problema de politica globala, ea sta aproape exclusiv in mana intereselor private ale companiilor.

Nu ne putem astepta ca acestea sa-si taie singure craca de sub picioare, renuntand la tot ce si-au cladit de-a lungul ultimei jumatati de secol, doar pentru salvarea omenirii de la un risc potential, dar nu cert.

Ca urmare, problema ramane numai in mana potentatilor politici ai lumii: guvernele. Ele nu trebuie decat sa hotarasca si sa se impuna. Asupra cui? Asupra acestor mari concernuri, care stapanesc finantele, industriile, sursele de enegie si toate celelalte.

Poate nici n-ar fi greu, in afara de cazul cand, tot ele, ar stapani si guvernele. In asemenea situatie, insa, sansele sunt egale cu zero.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#explozie nucleara, #explozie Japonia, #accident atomic Japonia , #cutremur
Comentarii