Ne pregatim de cutremur: Autoritatile fac simulare de seism major in Bucuresti si Iasi

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 10:23
7619 citiri
Ne pregatim de cutremur: Autoritatile fac simulare de seism major in Bucuresti si Iasi
Foto: Realitatea TV

Autoritatile au intitat, marti dimineata, o simulare de interventie in caz de cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, a anuntat ministrul de Interne, Dragos Tudorache, intr-o conferinta de presa comuna cu seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat.

"La ora 8.04, in aceasta dimineata, am declansat la nivel national un exercitiu care simuleaza un cutremur cu magnitudine de peste 7 pe scara Richter, un cutremur cu impact la Bucuresti si Iasi. Momentul declansarii a fost stiut, pana astazi, doar de trei persoane: domnul presedinte Iohannis, domnul prim-ministru si cu mine", a spus Tudorache.

Cutremur de 4 grade in Vrancea

Ministrul de Interne a precizat ca scopul exercitiului este de a testa conceptul de interventie definit dupa tragedia de la Colectiv, precum si timpii de raspuns, timpii de reactie si capacitatea de mobilizare a structurilor din toata tara.

Ce prevede scenariul exercitiului

Potrivit scenariului exercitiului "Seism 2016", marti dimineata, in zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, care a afectat orasele Bucuresti si Iasi, se arata intr-un comunicat al MAI.

Structurile Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta (ISU) din toata tara au fost alertate si au trecut la planul rosu de interventie, care presupune ca intreg personalul sa se prezinte la unitate. Efectivele ISU din judetele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre Bucuresti si Iasi, ca si cum un seism ar putea afecta doar Bucuresti si Iasi.

Pentru asigurarea interventiei in zonele afectate, in sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta au fost mobilizate si efective ale Politiei, Jandarmeriei si ale Inspectoratului General de Aviatiei al MAI.

"Vom mobiliza judete limitrofe ale tarii catre Bucuresti, tocmai pentru a vedea cat timp ia unei coloane de pompieri sa ajunga, sa spunem, dintr-un judet din nordul tarii pana la Bucuresti, dar si judete de pe traseu, pentru a vedea toti timpii de reactie la nivelul judetelor", a declarat Tudorache.

La randul sau, Raed Arafat a spus ca oamenii nu trebuie sa intre in panica pe parcursul zilei de azi, daca vor vedea coloane de masini de pompieri, jandarmerie sau ambulante pe strazi.

Arafat a mai spus ca a fost activat si Comitetul municipal pentru situatii de urgenta, care s-a intalnit in jurul orei 9:15. A avut loc o intalnire cu sefii de structuri, dupa care se va muta la Ciolpani, unde va avea loc si sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

Ministrul de Interne a subliniat ca si in caz de cutremur real centrul de comanda se va muta la Ciolpani, pentru ca acesta este proiectat sa reziste la un seism de peste 8 grade.

Ciolos: Am decis sa vedem care este capacitatea de reactie a institutiilor

Invitat la Adevarul Live, premierul Dacian Ciolos, una dintre cele trei persoane care stiau despre acest amplu exercitiu, a fost intrebat care este scopul sau.

Premierul a explicat ca, dupa tragedia de la Colectiv, au fost luate noi decizii cu privire la organizarea in caz de dezastre, iar acum se doreste sa se vada cum se aplica ele.

"Am decis sa vedem care este capacitatea de reactie a institutiilor abilitate. E legat si de ceea ce s-a intamplat la Colectiv, dar mai ales de ce s-a intamplat dupa Colectiv. S-a organizat un exercitiu neasteptat, pentru a vedea cum se aplica in practica aceste decizii noi luate. A fost anuntat exercitiul in aceasta dimineata la ora 8:00", a spus Ciolos.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#simulare cutremur, #exercitiu simulare seism , #cutremur