Oamenii de stiinta socheaza: Anumite cutremure sunt cauzate de oameni

Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 17:14
4206 citiri
Oamenii de stiinta socheaza: Anumite cutremure sunt cauzate de oameni
Foto: Wired

Oamenii de stiinta au ajuns la o concluzie uimitoare: o parte dintre cutremurele din Statele Unite se datoreaza oamenilor. Daca pana in anul 2009, numarul seismelor era de 20 pe an, in 2011 s-a ajuns la 134, aceasta majorare ingrijoratoare s-a petrecut din cauza forarilor din industria petrolului si a gazelor naturale.

Cutremurele cauzate de oameni reprezinta un lucru real, ele inmultindu-se in regiunea Midwest din Statele Unite, iar industria petrolului si a gazelor este "aproape sigur" responsabila de aceasta, potrivit Discovery News.

Acestea sunt concluziile cele mai recente ale oamenilor de stiinta, care vor fi comunicate intr-o conferinta legata de seismologie, saptamana viitoare. Mesajul lor este insa linistitor: niciun cutremur cauzat de oameni nu a fost suficient de mare pentru a distruge cladiri, pana in prezent.

Falia tectonica din regiunea Midwest este de obicei linistita, potrivit geologilor. Atunci cand seismologul Bill Ellsworth de la US Geological Survey a observat un numar neobisnuit de cutremure in aceasta regiune, intr-o perioada de 12 ani, el a vrut sa afle motivul.

Ellsworth s-a bazat pe datele colectate la biroul USGS din Menlo Park, California. Din anul 2009, miscarile seismice au crescut ca numar.

"Dupa acel moment, lucrurile s-au precipitat si asta ne-a atras cu adevarat atentia. Este destul de surprinzator", a spus Ellsworth.

El si colegii sai au vazut cum numarul cutremurelor, pana atunci la o medie de 20 pe an, a ajuns la 50 in anul 2009, 87 in 2011 si 134 anul trecut. In mod evident, ceva ciudat se intampla.

Subsolul stancos din regiunea Midwest este plin de falii. Dar cutremurele se produc doar atunci cand ceva schimba energia acumulata, care poate debloca aceste falii.

"O schimbare naturala a ratei de producere a cutremurelor de o asemenea magnitudine este fara precedent, in lipsa unor vulcani sau al unor socuri, care nu au existat in aceasta regiune", a spus Ellsworth.

Acesta este motivul pentru care geologii au ajuns la concluzia ca majoritatea cutremurelor din zona sunt "aproape sigur cauzate de om".

Si aceasta din cauza industriei petrolului si a gazelor naturale. Oamenii de stiinta au aflat modul de a debloca o falie. In ultimul an, mai multe studii au acuzat pe cei care efectueaza extractii de gaze naturale, ca pot duce la generarea unor cutremure.

Studiul efectuat a dezvaluit faptul ca s-au produs cutremure cu magnitudinea de pana la 4 grade din cauza forarilor efectuate in regiune.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#cauze cutremure forari sonde, #cutremure datorate oamenilor, #cresterea numarului cutremurelor SUA , #cutremur