Scenariul groazei din Japonia, repetat in SUA in urmatorii 400 de ani

Joi, 17 Martie 2011, ora 21:10
2612 citiri
Scenariul groazei din Japonia, repetat in SUA in urmatorii 400 de ani
Foto: orato

Un posibil cutremur cu o magnitudine de 9 grade s-ar putea produce in Statele Unite, in urmatorii 400 de ani.

Un cutremur devastator, asemenea celui din Japonia, este posibil sa se intample pe coasta nord-vestica a Statelor Unite sau in Alaska si va fi urmat de un puternic tsunami, informeaza LiveScience.

Geofizicienii estimeaza ca zona Cascadia Subduction, o intersectie a placilor tectonice aflate in largul coastei nord-vestice, care se intinde de la extremitatea nordica a Californiei pana in Canada, este capabila sa genereze un cutremur cu o magnitudine mai mare de 9 grade.

Ultima data cand in aceasta zona a fost un cutremur puternic a fost in urma cu 300 de ani. "Au fost greu incercati oamenii care traiau pe coasta nord-vestica a Pacificului", spune Heidi Houston, seismolog la Departamentul de Stiinte ale Pamantului si ale Spatiului a Universitatii din Washington.

"Cutremurul de atunci a generat un tsunami urias, care a ajuns in Japonia si a distrus asezarile de pe coasta japoneza. Inregistrarile japoneze arata ca un cutremur posibil ar putea fi doar in zona Cascadia Subduction si va fi de o magnitudine de 9 grade".

Prin analizarea depozitelor sedimentare din zonele joase de-a lungul coastei, paleoseismologii au stabilit ca un tsunami urias (produs cu siguranta de un cutremur puternic) va lovi Pacificul de nord-vest la fiecare 500 de ani, plus sau minus 200 de ani, "ceea ce inseamna ca in urmatorii 400 de ani se va intampla din nou", a declarat Houston pentru Life's Little Mysteries.

Un cutremur de 9 grade este, de asemenea, posibil in Alaska. In anul 1964, s-au separat placile tectonice care separa Pacificul de America de Nord, in apropierea orasului Anchorage, rezultand un cutremur cu o magnitudine de 9,2 grade - al doilea cel mai mare cutremur inregistrat vreodata de seismografe.

Falia San Andreas, de obicei perceputa a fi mai periculoasa decat falia Cascadia, din cauza existentei catorva mari orase de pe coasta Californiei, nu este capabila sa genereze un cutremur de 9 grade. "Cel mai mare cutremur ar fi sub 8 grade", a spus Houston.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#posibil cutremur Statele Unite, #cutremur devastator, #cutremur tsunami , #cutremur