Ziare.com

Topul tarilor cu risc de dezastre naturale - pe ce loc se afla Romania

de Bogdana Boga
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 11:05

   

Topul tarilor cu risc de dezastre naturale - pe ce loc se afla Romania
Romania prezinta o capacitate redusa de a-si gestiona dezastrele naturale, dar si de a se adapta in urma acestora, se arata intr-un raport recent al ONU.

Tara noastra nu sta mai bine nici la capitolul susceptabilitate structurala unde, alaturi de Republica Moldova, este codasa Europei, se arata in Raportul Mondial al Riscurilor, realizat de Institutul pentru Mediu si Securitate Umana din cadrul ONU.

In clasamentul statelor cu risc de dezastre naturale, Romania prezinta un risc mediu, aflandu-se pe locul 82 din 173 de state ierarhizate, unde locul 1 reprezinta cel mai mare risc.

Raportul ONU precizeaza ca "riscul de catastrofe naturale al oricarei tari depinde inclusiv de conditiile economice, sociale si institutionale ale societatii sale".

Indicii care s-au luat in calcul la intocmirea raportului sunt susceptibilitatea structurala, capacitatea de gestionare a unei catastrofe naturale si expunerea la hazarde naturale.

Documentul arata ca Romania are o capacitate redusa de a-si gestiona dezastrele naturale, dar si de a se adapta in urma acestora.Referindu-se la la indicatorul susceptabilitate structurala, raportul claseaza Romania si Moldova la coada Europei, din cauza faptului ca in cele doua tari nu are toata lumea acces la apa curata si salubrizare.

Mai mult, performanta economica a acestor doua tari, masurata in functie de PIB-ul per capitala, este mica in comparatie cu celelalte state europene.In Moldova, PIB-ul per capitala este de 3.110 dolari pe an si in Romania de 14.287 dolari pe an, in timp ce capitala Germaniei are un PIB de 37.260 de dolari pe an.

In ceea ce priveste riscurile naturale, tara noastra este mai expusa decat Moldova - care se afla pe locul 108. De altfel, Romania se claseaza pe locul 4 in Europa in ceea ce priveste riscul de dezastre naturale, fiind surclasata doar de Albania (38), Serbia (66) si Grecia (72).Riscurile la care sunt supuse cel mai des tara noastra inundatiile, furtuna, cutremurele si seceta.

In ciuda numerosilor vulcani, Islanda este cea mai sigura tara europeana.

La nivel mondial, cel mai sigur stat din lume este Quatar, ocupand locul 173 in clasament. La polul opus se afla Vanuatu, fiind desemnat statul cu cel mai mare risc de dezastre naturale.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5263 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

E...asa o fi

Insa, daca vorbim de catastrofe si dezastre naturale, sa nu uitam ca USA are aproape in fiecare an de-a face cu uragane care culca la pamant comunitati intregi pe raze de sute de km patrati si care nu se refac nici in 10 ani de zile.
Iar daca vorbim de un cutremur de peste 7-8 grade, mai mult ca sigur ca nici Berlinul nici Parisul si nici Amsterdamul nu vor arata cu mult mai bine decat a aratat Bucurestiul in "77.
La eruptii vulcanice sau inundatii imense, situatia e la fel. Avem exemplul recent al Japoniei, o tara ultra sofistica, tehnologizata si in topul topurilor la nivel de protectie impotriva cutremurelor.
Ei bine, acel tsunami a bagat tara in colaps si a dus-o in pragul unei catastrofe nucleare de proportii incomensurabile.

Drobul de sare....

 

!

Domnisoara Robu, ala e PIB per capita (mai pe romaneste produsul intern brut pe cap de locuitor...), in nici un caz per capitala.(am scris in mod intentionat nici un, pentru nu consider ca e corect sa ne intoarcem in timp pentru agramati, lucru pe care l-a facut Academia prin decizia niciun/nicio)
Cu stima,
Sile

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor