Cutremur devastator in Italia. Cel putin 159 de morti, printre care si un roman. Alti doi romani sunt raniti si noua disparuti

Joi, 25 August 2016, ora 00:48
84888 citiri
Cutremur devastator in Italia. Cel putin 159 de morti, printre care si un roman. Alti doi romani sunt raniti si noua disparuti
Foto: captura video YouTube

Cel putin 159 de morti, sute de raniti si disparuti, orase distruse, mii de oameni ramasi fara locuinte. Acesta este bilantul tragic al cutremurului care a zguduit marti noaptea Italia.

Din pacate, autoritatile italiene anunta ca numarul victimelor ar putea creste in orele urmatoare.

Printre morti se afla si un roman, a anuntat Ministerul de Externe. Totodata, alti doi romani sunt raniti iar noua sunt dati disparuti.

Epicentrul seismului cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter a fost in apropierea orasului Perugia si s-a resimtit inclusiv la Roma, Venetia si Florenta.

Cutremurul a avut mai multe replici, toate puternice, care au afectat Accumoli, Pescara del Tronto, Amatrice. Primarul din Amatrice a anuntat ca jumatate din orasul locuit de 5.000 de oameni e complet distrusa. Au fost raportate si alunecari de teren si scurgeri de gaze.

Romanii afectati de cutremurul care a lovit centrul Italiei pot suna la urmatoarele numere de telefon: Ambasada Romaniei in Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al Romaniei la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT cele mai noi informatii legate de cutremurul care a zguduit centrul Italiei:

00:47 - Sunt cel putin 159 de morti, a anuntat seful Protectiei Civile din Italia, Fabrizio Curcio, citat de La Repubblica. Cele mai multe victime sunt in Amatrice.

23:46 - Peste 100 de oameni se afla in continuare sub daramaturi, anunta presa italiana.

23:20 - Ministerul Infrastructurii si Transporturilor din Italia a anuntat ca va pune la dispozitie 50 de milioane de euro pentru intreventiile de urgenta.

22:51 - Numarul victimelor continua sa creasca. Autoritatile italiene anunta ca in acest moment sunt cel putin 124 de morti, informeaza La Repubblica. Din pacate, bilantul ar mai putea creste tinand cont de faptul ca multe persoane se afla in continuare prinse sub daramaturi.

22:24 - O fetita in varsta de 10 ani a fost scoasa in viata de sub daramaturi, dupa aproape 15 ore de la producerea cutremurului.

22:01 - Presedintele american Barack Obama l-a sunat pe omologul sau italian Sergio Mattarella si l-a asigurat ca SUA vor sprijini victimele cutremurului, a anuntat Casa Alba.

21:32 - Premierul Dacian Ciolos a transmis un mesaj de condoleante premierului italian Matteo Renzi pentru victimele cutremurului si isi exprima sustinerea pentru familia cetateanului roman care a murit din cauza seismului.

"In aceste momente tragice suntem alaturi de comunitatea italiana din Amatrice si de toti cetatenii Italiei, loviti de consecintele teribilului cutremur (...) In numele Guvernului roman si al meu personal transmit condoleante familiilor celor care si-au pierdut viata, iar celor raniti, recuperare cat mai grabnica si puterea de a trece peste aceasta suferinta. Spiritul fratern care ne leaga ne va fi sprijin pentru a depasi momentele dureroase prin care trecem", se arata in mesajul lui Ciolos.

21:11 - Printre romanii disparuti in Italia se afla o femeie in varsta de 45 de ani si fiica acesteia, in varsta de 12 ani, scrie presa locala citata de News.ro, precizand ca si sotul romancei, un italian in varsta de 52 de ani, este de negasit.

20:56 - Preotul ortodox Constantin Holban din provincia Rieti, grav afectata de cutremur, a declarat pentru News.ro ca doua romance sunt ranite si internate iar o alta romanca este cautata printre daramaturi, la Amatrice. Operatiunile de salvare decurg cu mare dificultate intrucat "tot orasul este o ruina".

20:41 - Autoritatile italiene fac apel la populatie sa doneze bani pentru cei afectati de cutremur.

20:20 - Numarul victimelor creste dramatic. Premierul italian, Matteo Renzi, a anuntat ca sunt cel putin 120 de morti. "In acest moment sunt cel putin 120 de persoane decedate iar bilantul nu este definitiv", a declarat el, informeaza La Repubblica.

20:03 - Purtatorul de cuvant al MAE, Ionut Valcu, a declarat pentru Mediafax ca numarul romanilor afectati de cutremurul din Italia ar putea creste. "Operatiunile de salvare sunt in desfasurare si este posibil ca numarul cetatenilor romani afectati sa sufere modificari in orele urmatoare", a spus el.

19:40 - Numarul victimelor continua sa creasca. Presa italiana anunta ca in acest moment sunt cel putin 80 de morti.

19:38 - Michael Gilroy, victima a cutremurului din Italia, a povestit pentru CNN ca dormea in locuinta sa, aflata la etajul doi al unei cladiri, in momentul in care a avut loc seismul. "Am simtit ca patul era pe role. Am iesit imediat afara si in acel moment o parte a cladirii s-a prabusit", a spus el.

19:26 - Pompierii italieni au postat pe Twitter o scurta inregistrare filmata cu o drona in care se poate vedea cum se desfasoara operatiunea de cautare a supravietuitorilor in Amatrice.

19:05 - Continua sa apara imagini cutremuratoare ale seismului. Sabrina Fantauzzi, jurnalista din Italia, a postat pe Twitter o fotografie emotionanta cu ramasitele unor triciclete de copii aflate sub daramaturi.

18:43 - Un roman se afla printre persoanele care au murit in Italia in urma cutremurului, a anuntat Ministerul Roman de Externe. Totodata, doi romani sunt raniti si alti 9 sunt dati disparuti.

"Ministerul Afacerilor Externe anunta cu profund regret decesul unui cetatean roman in urma cutremurului care a afectat, in cursul noptii, regiunea centrala a Italiei. Misiunea diplomatica la Roma va asigura intreaga asistenta consulara necesara in acest caz.

Totodata, mentionam ca, pana in prezent, doua persoane de cetatenie romana au fost identificate printre raniti si se afla internate pentru ingrijiri medicale. De asemenea, un numar de 9 cetateni romani rezidenti in zona sinistrata au fost dati disparuti de catre apartinatori", se arata in comunicatul MAE.

18:31 - "Toti oamenii sunt in strada si se tem sa mai intre in case", a declarat pentru CNN Fred Pleitgen, locuitor al orasului Accumoli, puternic afectat de cutremur.

18:17 - Cancelarul german Angela Merkel promite sa ajute Italia. "Imaginile pe care le-am vazut sunt ingrozitoare. Suntem gata sa ajutam populatia Italiei daca este nevoie", a declarat Merkel.

17:52 - In zonele afectate puternic de cutremur au fost trimisi politisti pentru a preveni jafurile ce ar putea avea loc dupa ce supravietuitorii au fost evacuati.

17:38 - Cel putin 1.000 de oameni au fost evacuati. Niciun locuitor din acest oras grav afectat de cutremur nu va ramane in casa lui in aceasta noapte, ei fiind dusi in localitatile vecine.

17:27 - Imaginile dezastrului lasat in urma de cutremur.

17:14 - O calugarita din Amatrice a declarat, pentru CNN, ca sapte femei sunt inca prinse dub daramaturi. Maica Marianna a povestit ca s-a adapostit sub o masa in timpul cutremurului si asa a scapat, insa in manastire mai erau 3 calugarite si 4 enoriase. Ea a mai punctat ca echipele de interventie venite la fata locului nu aveau echipamente necesare pentru a ridica daramaturile.

17:07 - Politia italiana a dat publicitatii imagini cu zonele cele mai afectate de cutremur, filmate din elicopter.

17:06 - Vaticanul a trimis in Amatrice sase pompieri sa isi ajute colegii italieni la operatiunile de salvare, a anuntat un purtator de cuvant al Papei Francisc.

17:04 - Biserica medievala-monument Sant Agostino din Amatrice a fost grav afectata de cutremur. Lacasul data din secolul 15.

17:01 - Immacolata Postiglione, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din Italia, a anuntat intr-o conferinta de presa ca bilantul a urcat la 73 de morti, informeaza AFP.

16:50 - Presedintele Klaus Iohannis a trimis omologului sau italian Sergio Mattarella un mesaj de condoleante, in urma seismului puternic produs miercuri dimineata pe teritoriul tarii.

"Cu profunda tristete am aflat despre cutremurul care a afectat centrul Italiei in cursul noptii de 23 spre 24 august, soldat cu regretabile pierderi de vieti omenesti, raniti, persoane disparute sau evacuate, importante pagube materiale. Din pacate, acest cutremur de magnitudine importanta ne readuce in memorie un alt eveniment tragic din istoria recenta a Italiei, seismul din orasul Aquila din 2009", se arata in mesajul tranmis de seful statului, care se afla in concediu in Germania.

Presedintele Klaus Iohannis a exprimat solidaritatea fata de poporul italian, atat in nume personal, cat si in numele romanilor, transmitand, totodata, condoleante familiilor si apropiatilor victimelor, precum si urari de insanatosire grabnica pentru cei raniti.

16:40 - Guvernul a facut apel la populatie a doneze sange pentru victimele cutremurului.

16:31 - Crucea Rosie face apel la populatie sa isi dezactiveze parolele de wi-fi, pentru ca oricine sa se poata conecta la Internet si comunica cu familia si prietenii pentru a-i anunta ca sunt in siguranta.

16:15 - Presedintele Parlamentului European Martin Schulz a transmis un mesaj de condoleante pentru familiile victimelor cutremurului din Italia.

"Imagini dramatice cu distrugerile cauzate de cutremurul din Italia. Condoleante familiilor victimelor", a transmis Schulz.

16:06 - Departamentul de stat al SUA a facut apel la cetatenii americani care se afla pe teritoriul Italiei sa isi contacteze rudele si prietenii sa-i asigure ca sunt in siguranta.

16:00 - Institutul National italian de Geofizica si Vulcanologie a facut o harta a activitatii seismice din zona centrala a Italiei din ultimele 12 ore.

15:48 - Iata momentul emotionant in care un tata si fiica sa sunt salvati de sub gramezile de moloz.

15:43 - Printre victime se afla si multi copii, anunta organizatia Salvati Copii.

15:32 - Agentia italiana Ansa anunta ca bilantul victimelor indica acum 63 de morti. Inca se mai afla oameni sub daramaturi, cei mai multi in localitatea Amatrice.

15:21 - Presedintele italian Sergio Mattarella le cere italienilor sa dea dovada de solidaritate "in acest moment de durere".

15:19 - Doar in orasul Amatrice, cel mai afectat de seism, sunt peste 35 de persoane decedate.

14:40 - Iata imagini filmate cu drona deasupra orasului Pescara del Tronto, distrus de cutremur.

14:28 - MAE anunta ca, prin intermediul Centrului de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate, a preluat 4 apeluri telefonice din partea unor cetateni romani aflati in zona afectata de cutremur si din partea rudelor acestora si acorda asistenta consulara de specialitate, prin efectuarea tuturor demersurilor necesare in acest sens.

14:04 - Apar noi imagini cutremuratoare cu oameni salvati dintre daramaturi la Amatrice, cel mai afectat oras de cutremur.

13:40 - Sefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis condoleante poporului italian.

13:33 - Premierul Matteo Renzi sustine o conferinta de presa. "E timpul sa plangem, dar si sa actionam".

13:00 - Guvernul italian a anuntat pe Twitter ca ministrul pentru infrastructuri, Graziano Delrio, si seful Protectiei civile, Fabrizio Curcio, vor fi in curand in zonele care au avut de suferit in urma cutremurului.

12:53 - Continua sa creasca bilantul victimelor. Agentia Ansa anunta ca 38 de oameni au murit. Un reprezentant al Departamentului pentru Protectie Civila din Italia a confirmat bilantul negru.

12:30 - Autoritatile au confirmat - sunt 22 de morti. Inca sunt oameni prinsi sub ruine.

12:20 - Iata cateva dintre imaginile dezastrului lasat in urma de cutremur

11:01 - Presa italiana anunta 22 de morti, dar informatia nu este confirmata oficial.

10:55 - Supravietuitori ai cutremurului devastator din Italia au povestit ororile prin care au trecut miercuri dimineata.

"Puteai auzi voci strigand dupa ajutor de sub daramaturi. Mama si tatal meu sunt raniti, dar in viata", a povestit tanara pentru Ansa, in timp ce astepta in unitatea de urgente a spitalului din Ascoli Piceno.

Citeste mai multe marturii ale supravietuitorilor

10:35 - Bilantul victimelor indica 21 de morti si peste 100 de raniti. Inca mai sunt oameni prinsi sub daramaturi.

10:06 - E cod rosu de urgenta in Italia. In localitatea Rieti nu se poate ajunge, toate drumurile de acces sunt blocate.

09:31 - Facebook a activat functia SafetyCheck pentru ca cei care se afla in zona afectata de cutremur, care pot sa-i anunte pe apropiati, prin intermediul retelei de socializare, ca sunt teferi.

09:30 - Continua sa apara imagini cu dezastrul lasat in urma de cutremur.

09:08 - Presa italiana vorbeste de 14 morti. Bilantul nu e confirmat oficial.

08:51 - Autoritatile confirma ca sunt zece morti pana acum in Amatrice si in localitatile din jur. Nu exista date oficiale despre numarul ranitilor.

08:50 - Trei persoane au murit sub daramaturi in Amatrice. In localitatea vecina, in Arquata del Tronto, sunt inclusiv doi bebelusi prinsi sub ruine.

08:45 - Presa italiana vorbeste despre zece morti, informatie neconfirmata oficial.

08:33 - Pana la acest moment, nu au fost primite solicitari de asistenta consulara din partea cetatenilor romani, arata MAE roman intr-un raspuns la solicitarea Digi 24.

MAE precizeaza ca se afla legatura permanenta cu autoritatile locale si este pregatit sa acorde asistenta consulara. Romanii afectati de cutremurul care a lovit centrul Italiei pot suna la urmatoarele numere de telefon: Ambasada Romaniei in Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al Romaniei la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209.

08:27 - Autoritatile au confirmat: sase oameni si-au pierdut viata. Bilantul ar putea creste in orele urmatoare.

08:22 - Premierul italian Matteo Renzi a anuntat ca Guvernul este in contact cu agentia de protectie civila. A fost intrunit comitetul pentru situatii de urgenta.

08:17 - Institutul Geologic din Statele Unite a estimat ca exista o posibilitate de 35% ca seismul sa provoace intre 100 si 1.000 de morti si pagube materiale semnificative.

08:14 - Oamenii scriu pe Twitter ca seismul a fost resimtit inclusiv in Florenta.

08:10 - Televiziunea Rai anunta sase morti, bilant neconfirmat oficial pana la aceasta ora. Potrivit sursei citate, mai multe persoane ar fi inca prinse sub daramaturi.

08:09 - O avalansa a fost inregistrata pe versantul estic al muntelui Gran Sasso, cel mai inalt din Apeninii Italieni.

08:00 - Primarul din Accumoli, comuna situata in apropiere de epicentrul seismului, a anuntat un mort in localitatea sa. Potrivit lui, comuna este pe jumatate distrusa. De asemenea, patru persoane se afla sub daramaturi. "Este o tragedie. Avem morti si cladiri distruse", a declarat el.

07:44 - Spitalul din Amatrice a fost afectat de cutremur si nu poate fi folosit. Ranitii sunt transportati in localitatea vecina din Rieti, a confirmat un medic pentru La Reppublica.

07:40 - Televiziunile de stiri anunta ca patru oameni au murit. Bilantul nu a fost deocamdata confirmat.

07:36 - Primarul din Arquata del Tronto a anuntat ca mai multe sate au fost distruse complet. "Doua-trei catune din Arquata del Tronto au fost complet distruse de cutremur", a anuntat edilul Aleandro Petrucci.

07:33 - Seismul s-a simtit inclusiv la Venetia.

07:30 - Pe retelele sociale, oamenii povestesc cum s-au trezit in mijlocul noptii inspaimantati.

07:27 - Primele date oficiale cu privire la numarul victimelor: doi oameni au murit in Pescara del Tronto, au anuntat autoritatile, care au atras atentia ca este un bilant provizoriu si ca numarul victimelor ar putea creste. Inca exista mai multe persoane prinse sub daramaturi.

07:20 - Centrul vechi din Amatrice este evacuat. Pe retelele sociale circula imagini cu mai multe cladiri prabusite.

07:11 - Pana la aceasta ora au fost inregistrate zece replici ale cutremurului, cea mai puternica avand magnitudine de 5,3.

07:00 - Mai multe persoane se afla sub daramaturi, dar deocamdata nu exista informari oficiale legate de victime, potrivit La Reppublica.

06:50 - Primarul orasului Amatrice, Sergio Pirozz, a vorbit la un post de radio, precizand ca orasul a fost distrus in urma cutremurului.

"Drumurile spre si din localitatea noastra sunt blocate. Jumatate din oras a disparut. Sunt oameni sub daramaturi... A fost o alunecare de teren si un pod s-a prabusit", a spus edilul.

06:40 - Seful Crucii Rosii din regiune a precizat ca un pod s-a prabusit si ca au fost anuntate mai multe scurgeri de gaze.

06:28 - Agentia pentru Protectie Civila a anuntat ca seismul a fost grav si a provocat daune serioase.

06:25 - Cutremurul s-a produs la ora locala 3:36 (04:36- ora Romaniei - n.red.), la o adancime de 10 km. Cotidianul La Repubblica informeaza ca, in Roma, cladirile s-au cutremurat pentru circa 20 de secunde.

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 grade a zguduit localitatea L'Aquila, situata la doar 50 de kilometri de Amatrice, la 6 aprilie 2009. Seismul a lasat in urma 302 morti si peste 1.500 de raniti, fiind unul dintre cele mai puternice din istoria recenta a regiunii.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#cutremur Italia, #morti Italia cutremur, #morti cutremur Amatrice, #romani cutremur Italia , #cutremur