Un viceprimar al Capitalei vrea aparate care sa prevada cutremure cu 4 ore inainte. Specialistii il ironizeaza: "Mituri pentru copii"

Sambata, 04 Martie 2017, ora 14:02
14749 citiri
Un viceprimar al Capitalei vrea aparate care sa prevada cutremure cu 4 ore inainte. Specialistii il ironizeaza: "Mituri pentru copii"
Foto: Facebook / Gabriela Firea

Aurelian Badulescu (PSD), unul dintre viceprimarii Capitalei, a declarat vineri, intr-o conferinta, ca este interesat de aparatele care prevad cutremurele cu 4 ore inainte de producerea lor, sistem despre care spune ca va discuta cu specialisti din Rusia si Israel. In realitate, asa ceva nu exista, sustin expertii.

Declaratia a fost facuta in timpul unui eveniment organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania, vineri, cu doar o zi inainte de implinirea a 40 de ani de la cutremurul din 1977, relateaza ProTV.

Aurelian Badulescu (foto dreapta) a sustinut ca a auzit el despre acele aparate care "ne avertizeaza cu 4 ore inainte", despre care stiu mai multe specialisti din Rusia si Israel.

"Motiv pentru care vom avea in acest moment o discutie publica cu dansii, in spatiul public", a precizat viceprimarul, subliniind inca o data ca un seism poate fi anticipat cu "4 ore inainte".

Afirmatia a fost primita cu scepticism, iar Badulescu s-a suparat pe un tanar care radea la auzul declaratiei halucinante, viceprimarul devenind chiar agresiv.

"Barbat: Aveti un sistem?!

Aurelian Badulescu: Nu aveti, avem. Trebuie sa... Dvs ma intrebati pe mine?

Barbat: Da, vreau sa aflu. Sunt cetatean.

Aurelian Badulescu: Nu, dvs ati ras la ce spun eu, la initiativa si demersul...

Barbat: Voi continua sa rad.

Aurelian Badulescu: Daca veti continua sa radeti, ia, continuati in alta parte.

Barbat: Ce faceti? Alo.

Aurelian Badulescu: Va imping. Asta meritati. Daca ma luati la misto.

Barbat: Nu am voie sa rad?

Aurelian Badulescu: Nu", a fost dialogul inregistrat de ProTV.

De zambit a zambit si Matei Sumbasacu, specialist constructor in regiuni seismice, care a subliniat ca o avertizare de seism poate fi emisa cu cel mult "20-30 de secunde" inainte.

"2-3-4 ore este imposibil. Nu zic eu nimic, zice USGS, o autoritate mondiala in seisimica. E la sectiunea mituri pentru copii", a mai comentat el.

Grav este ca in Romania nu este valorificat nici macar ragazul de 30 de secunde cat ii ia undei de soc sa se propage dinspre Vrancea. Astfel, desi sistemul de avertizare pus la dispozitie de cativa ani de Institutul de Fizica a Pamantului este gratuit, la ora actualaniciun furnizor de apa, gaz sau curent nu l-a instalat si, mai mult, la intrarea in cladiri nu exista vane de oprire a gazului in caz de cutremur.

Reprezentantii Ordinului Arhitectilor au transmis un semnal de alarma cu privire la faptul ca un seism major in Capitala ar ucide oameni nu numai in casa, ci si pe strada, pentru ca imobilele cu risc seismim ridicat s-ar prabusi peste ei. De exemplu, numai pe Bulevardul Magheru se estimeaza ca si-ar pierde viata circa 5.000 de persoane.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Badulescu avertisment cutremur 4 ore , #cutremur