Vine "marele cutremur" in Romania in 2015? Ce explicatii da directorul INFP

Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 21:50
15295 citiri
Vine "marele cutremur" in Romania in 2015? Ce explicatii da directorul INFP
Foto: INFP.ro

Activitatea seismica din zona Vrancea se va incadra in 2015 in media de 15-20 de cutremure de adancime pe luna, dupa un an 2014 caracterizat de o activitate seismica ceva mai intensa, dar in limite normale, conform datelor statistice ale Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).

"Pe baza statisticilor pot sa va spun cu destul de mare incredere ca vom avea cutremure in zona Vrancea in 2015, intre 15-20 de cutremure pe luna, cutremure adanci. Pentru cele de suprafata este putin mai dificil de evaluat pentru ca acestea apar mai sporadic si este greu de prezis, dar cu siguranta vor fi si cateva din acestea de suprafata, dar nu consider ca vor fi mai mari decat cutremurul inregistrat in luna noiembrie a anului trecut de 5,7 grade pe scara Richter", a declarat, luni, directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), Mircea Radulian.

In ceea ce priveste anul 2014, Radulian a afirmat ca acesta a fost caracterizat de o activitate seismica putin mai mare decat in anii trecuti, dar in limite normale, cu o medie de 18-20 de cutremure pe luna.

"Daca o comparam cu anii anteriori, activitatea seismica in 2014 a fost poate putin mai mare decat in anii trecuti, dar nu in mod deosebit, pentru ca anii 2010-2012 au fost mai slabi ca activitate. Abia din octombrie 2013 s-a intensificat oarecum activitatea, dar tot in limite normale.

In 2014, au fost cateva secvente, respectiv cutremurul de suprafata de 5,7 grade pe Richter de la Marasesti si care a fost urmat de replici mai mici, dar nu a atras atentia la fel de mult ca seismele din Galati din 2013. Media cutremurelor, dupa statistica noastra, este de 18 - 20 de cutremure in zona Vrancea si aceasta s-a cam respectat. A fost doar o luna mai slaba, in luna mai, cu cea mai mica activitate. Au fost doar 19 cutremure, dar in toate celelalte luni au fost intre 15 si 30 de cutremure", a explicat directorul INFP.

Acesta considera ca aparitia mai multor cutremure intr-o zi nu reprezinta un motiv de ingrijorare, insa poate deveni mai alarmant cand este depasita o anumita cifra sau cand nu sunt cutremure deloc.

"Noi privim statistic. De multe ori apar grupate 2 - 3 cutremure pe zi, chiar pana la 5. Este o caracteristica a zonei Vrancea, dar nu este un motiv de ingrijorare faptul ca apar cateodata grupate, insa media este de unul pe zi. Noi intram in alerta daca, de exemplu, fie sunt foarte multe, peste 5 cutremure, dar nu s-a intamplat in ultimii ani, ori nu sunt deloc, atunci este o situatie mai alarmanta. Este o activitate extrem de complexa, si nu se poate calcula matematic, ci doar statistic.

Statistica este buna pentru cutremure mici si moderate, dar daca ne referim la cutremure mari, lucrurile se complica, pentru ca nu sunt asa multe. Statistica spune ca exista o oarecare frecventa, dar asta nu inseamna ca nu poate sa apara oricand un cutremur mai mare. Incepand cu secventa din 2013, de la Galati si continuand cu 2014 si 2015, cred ca este o activitate mai activa nu numai in Vrancea, ci si in zona arcul subcarpatic, chiar daca nu este de mare intensitate.

Pamantul are perioade, nu este chiar asa de constant, dar ar fi ingrijorator daca ar fi o crestere permanenta a acestei activitati, atunci ar putea fi anumite semne de intrebare", a explicat Radulian.

Care sunt cele mai periculoase cutremure pentru Romania

In opinia acestuia, cutremurele de adancime din Vrancea sunt mai periculoase pentru Romania pentru ca sunt mai mari ca magnitudine si mai frecvente decat cele de suprafata.

"Pentru Romania, cutremurele de adancime din Vrancea sunt cele mai periculoase din doua motive pentru ca sunt si cele mai mari ca magnitudine, dar sunt si cele mai frecvente, mai sunt cateva zone - zona Fagaras, zona Dobrogei si Banat - unde se mai intampla cutremure mai mari, dar sunt foarte rare.

Daca vrea cineva sa faca prognoza pentru anii urmatori este clar ca Vrancea este pe primul loc. Este probabilitatea cea mai mare sa se produca probleme", a spus Mircea Radulian.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs luni, la ora 8,08 (6,08 UTC) in zona seismica Vrancea, judetul Vrancea, la o adancime de 17 kilometri. Localitatile cele mai apropiate de epicentru au fost Ramnicu Sarat (17 kilometri), Focsani (22 kilometri), Marasesti (42 kilometri), Tecuci (48 kilometri) si Buzau (48 kilometri).

Cutremur puternic, de suprafata, in Vrancea (Video)

De la inceputul anului, in zona seismica Vrancea s-au produs 11 cutremure, cel mai mare avand magnitudinea de 4,3 grade pe scara Richter.

Anul trecut, cel mai puternic cutremur din Romania s-a produs in data de 22 noiembrie, in zona Vrancea, si a avut magnitudinea de 5,7 grade pe Richter.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#cutremure Romania 2015, #cutremure 2015, #cutremure Vrancea , #cutremur