Un pacient operat a murit la Spitalul Judetean Timisoara: Contre intre managerul spitalului si seful Clinicii de Chirurgie Vasculara

Joi, 21 Martie 2019, ora 16:16
10416 citiri
Un pacient operat a murit la Spitalul Judetean Timisoara: Contre intre managerul spitalului si seful Clinicii de Chirurgie Vasculara
Foto: Arhiva Ziare.com

Conducerea Spitalului Judetean Timisoara a facut o plangere la Politie si la Parchet dupa ce un barbat, operat de trei ori, a murit in spital. Rudele au sesizat ca barbatul a fost operat de un voluntar, nu de specialistul care figura in documente.

Directorul Spitalului Judetean Timisoara, medicul Marius Craina, a declarat, joi, ca unitatea medicala a fost sesizata de un apartinator ca tatal sau a murit dupa ce a fost operat de un alt medic decat cel care figura in documente.

Totul s-a intamplat la inceputul lunii februarie, cand un barbat de 67 de ani a fost internat in cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculara, iar mai apoi operat la piciorul stang. Au mai urmat doua interventii, iar in scurt timp pacientul a murit.

Dupa cele intamplate, fiul barbatului a facut o sesizare conducerii spitalului, in care reclama faptul ca pe tatal sau ar fi trebuit sa-l opereze medicul Mihai Ionac, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara, dar in realitate interventia a fost efectuata de un alt medic tanar, angajat ca voluntar in unitatea medicala.

In urma sesizarii primite, directorul Spitalului Judetean Timisoara a facut o plangere la Politie si Parchet, in conditiile in care apartinatorul reclama ca un alt medic a efectuat operatia decat cel care era trecut in programul operator.

"Noi, in momentul in care am primit sesizarea de la apartinator, am inaintat catre cei implicati in internarea acelui pacient, in tratamentul acelui pacient, am inaintat o adresa prin care ii rugam sa ne comunice punctul de vedere ca raspuns la sesizarea acelui apartinator.

Am adunat toate actele, datele, le-am inaintat catre Consiliul de Etica al spitalului, care se ocupa de analiza unor astfel de cazuri si, de asemenea, avand in vedere faptul ca se acuza ca alt medic a participat la interventie, am inaintat catre organele competente, abilitate, Politie si Parchet.

Asta este situatia astazi. Am facut o plangere la Politie si la Parchet, doar am semnalat problema care s-a ridicat si care implica spitalul, urmand ca si organele abilitate sa desfasoare cercetarea cuvenita si sa stabileasca masurile", a afirmat Marius Craina.

Directorul Spitalului Judetean Timisoara a mai precizat ca pacientul nu a murit din cauza unei infectii, ci din cauza unei complicatii aparute in urma unei hemoragii.

"Pacientul nu a murit din cauza unei infectii, nici vorba, pe certificatul de deces apare cauza o complicatie hemoragica si un stop cardiorespirator survenit in urma unei hemoragii.

Eu regret ca s-a ajuns la decesul unui pacient care a fost internat in spitalul judetean si nu sunt de acord sub nicio forma cu substituirea unei persoane in cursul actului medical", a mai declarat medicul Marius Craina.

Ce spune medicul acuzat

La randul sau, medicul Mihai Ionac, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara, a declarat ca a participat la toate cele trei operatii, iar pacientul ar fi murit din cauza unei infectii.

Ionac spune ca "totul este o minciuna" si ca, alaturi de el, a operat un alt medic, care are contract de garzi cu spitalul.

"Totul este o minciuna. In ziua respectiva, era o zi de luni, am intrat la pacientul respectiv, pe care-l internasem vineri. A fost internat de urgenta, iar in timpul operatiei am fost asistat de medicul sef de garda, de urgenta, de doctorita Deznan, este medic specialist, cu autorizatie de libera practica si cu contract de garzi cu spitalul.

L-am operat pe pacient impreuna cu doamna doctor. Acest pacient a facut la cateva zile o infectie foarte grava si m-as fi asteptat din partea conducerii spitalului, daca ar fi avut o minima responsabilitate, sa incercam impreuna sa lamurim sursa cauzei infectiei.

Eu am stat de vorba cu serviciul care este responsabil de infectiile nosocomiale din spital si exista doua posibilitati: sa se fi contaminat intra-operator intr-un fel sau altul, dar noi n-am avut niciodata o asemenea infectie grava, sau sa se fi contaminat endogen, adica din interiorul lui.

Sunt asemenea cazuri in care nu avem ce sa facem, pacientii nostri sunt destul de fragili de multe ori. Acest lucru nu este lamurit si nici nu cred ca va fi vreodata. Am participat si la celelalte doua operatii", a afirmat medicul Mihai Ionac.

El a tinut sa-l contrazica pe directorul spitalului, care a precizat ca pacientul a murit in urma unei hemoragii si a unui stop cardiorespirator, afirmand ca decesul a fost cauzat de o infectie.

"Domnul manager este ginecolog, el intelege la nivelul lui, mai limitat asa. Pacientul a facut o infectie si sutura noastra vasculara s-a desfacut. Pacientul era slabit, el nu a pierdut foarte mult sange, dar a decedat, el era suferind si cu inima. Din punct de vedere medical, si astazi as face la fel", a mai afirmat Mihai Ionac.

Totodata, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara a mai sustinut ca nu a lasat niciodata alt medic sa opereze in locul lui.

Amintim ca la jumatatea lunii februarie a fost descoperit un medic fals la Spitalul de Urgenta Ilfov. Jurnalistii de la Liberatatea au dezvaluit ca Raluca Daniela Birsan cosea operatiile pacientilor, facea garzi si desfasura, in mod curent, activitati de medic ginecolog, fara a avea insa aceasta calificare.

La solicitarea jurnalistilor, Raluca Daniela Birsan a declarat ca, de fapt, nici nu este medic ginecolog, ci doar absolvent de Medicina si ca in spital era doar "voluntara pentru activitati medicale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#barbat murit operat voluntar, #ancheta spitalul judetean Timisoara , #deces