Fostul sef al Fortelor Terestre, generalul Ioan Sorin, a decedat din cauza unei boli grave

Sambata, 15 Martie 2014, ora 22:36
7745 citiri
Fostul sef al Fortelor Terestre, generalul Ioan Sorin, a decedat din cauza unei boli grave
Foto: resboiu.ro

Fostul sef al Statului Major al Fortelor Terestre, generalul Ioan Sorin, a decedat sambata, acesta suferind de mai mult timp de o boala grava.

"Am aflat cu adanca durere vestea trecerii in nefiinta a generalului (ret.) Ioan Sorin, o personalitate militara de exceptie a ultimelor decenii. Va ramane in memoria noastra ca un lider militar si va inspira generatiile viitoare de ofiteri si generali ai Armatei Romaniei", transmite ministrul Apararii, Mircea Dusa.

Generalul Ioan Sorin a iesit la pensie anul trecut in mai, ocazie cu care ministrul Dusa i-a inmanat sabia de ceremonie, arma pe care o poarta ofiterii din Regimentul de Garda, in semn de recunostinta pentru intreaga cariera militara.

Dusa a afirmat atunci ca Sorin Ioan si-a indeplinit datoria cu devotament si profesionalism in cariera militara de 40 de ani.

"Vreau sa-i multumesc domnului general pentru felul in care, in aceasta perioada, si-a indeplinit misiunea pe care legea, CSAT, ministrul Apararii Nationale i-au incredintat-o si pentru faptul ca dansul, prin pricepere, devotament si profesionalism, a fost un om deosebit, asa cum de altfel este educat sa fie un militar", declara ministrul.

Generalul Ioan Sorin spunea ca de-a lungul carierei a dat mana cu multe personalitati din toata lumea, printre care si Boutros Boutros-Ghali, fost secretar general al ONU, fapt care l-a onorat si l-a facut sa-si aminteasca cu placere fiecare moment.

La final de cariera militara, fostul comandat al SMFT avea si un regret. "Au fost multe situatii in care alte planuri nu au contat. Poate am o remuscare, familia a fost pe planul doi, insa tot ceea ce am facut am facut cu placere si cu pasiune si am avut si satisfactii", spunea generalul Ioan Sorin.

In ceea ce priveste misiunea din Afganistan, generalul isi amintea ca a fost primul militar care a calcat pe pamant afgan, fiind in anul 2002 seful Directiei Operatii.

"Era o experienta noua. Am avut sansa sa fiu seful Directiei Operatii in acea perioada si de aceea am avut ocazia sa fiu primul roman care a aterizat pe acel pamant si sa cunosc, sa invat, sa studiez cultura oamenilor. (...) I-am sfatuit pe militari ce trebuie sa faca pentru protectia lor - protectia fortei este prioritara. (...)

Retragerea treptata a trupelor romane din Afganistan inseamna ca s-au facut realizari in ceea ce priveste obiectivele misiunii. Pentru cei care au fost acum 11 ani acolo si au revenit, in toti acesti ani, este foarte usor sa vada o transformare dupa aceasta perioada. Efortul international a fost foarte mare", afirma generalul Sorin Ioan.

Generalul Ioan Sorin a fost numit sef al Statului Major al Fortelor Terestre in iulie 2012, dupa ce fusese consilier coordonator domeniu in grupul consilierilor ministrului Apararii Nationale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#general Ioan Sorin, #Ioan Sorin deces, #Ioan Sorin Forte Terestre , #deces