Moartea Mihaelei Ursuleasa: Moment emotionant la Festivalul de la Berlin

Duminica, 05 August 2012, ora 14:48
3354 citiri
Moartea Mihaelei Ursuleasa: Moment emotionant la Festivalul de la Berlin
Foto: EVZ

Orchestra Romana de Tineret, dirijata de Cristian Mandeal, a triumfat in fata publicului din arhiplina Sala Mare de la Konzerthaus, sambata seara, la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin, orchestra dedicand cutremuratorul "Pas de deux" de Ceaikovski memoriei pianistei Mihaela Ursuleasa.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, programul concertului a cuprins cinci lucrari pentru orchestra simfonica mare, extrem de dificile din punct de vedere tehnic si de pretentioase din punct de vedere artistic, avizatul public berlinez apreciind evolutia orchestrei romane ca pe un reper valoric al actualei editii a festivalului si rasplatind-o cu minute in sir de aplauze si urale.

Programul a cuprins in deschidere o prima auditie romaneasca, "Frenesia 2" de Dan Dediu, autorul fiind prezent in sala, continuand cu uvertura la "Forta destinului" de Verdi, poemul simfonic "Don Juan" de Richard Strauss, "Dansurile simfonice op. 45" de Rachmaninov si "Rapsodia Romana nr. 1" de Enescu.

Primul bis oferit de orchestra, cutremuratorul "Pas de deux" de Ceaikovski a fost dedicat memoriei pianistei Mihaela Ursuleasa, cel de-al doilea bis, "Hora staccato" de Grigoras Dinicu, incheind seara intr-o maniera entuziasmanta.

Mihaela Ursuleasa trebuia sa concerteze sambata, la Berlin

Pianista Mihaela Ursuleasa - care a fost gasita decedata, din cauza unei hemoragii cerebrale, joi, in apartamentul sau din Viena - trebuia sa concerteze, sambata seara, in sala mare de la Konzerthaus Berlin, alaturi de Orchestra Nationala de Tineret.

In perioada 2-5 august, Orchestra Romana de Tineret s-a aflat la Berlin pentru a participa la cel mai important festival international pentru orchestre de tineret - Young Euro Classic - aflat la a 12-a editie, unde a evoluat in concertul extraordinar la Konzerthaus de sambata seara.

Participarea Orchestrei Romane de Tineret la prestigiosul festival de la Berlin a fost posibila datorita contributiei Institutului Cultural Roman, Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Administratiei Fondului Cultural National, Fundatiei Prietenii Muzicii Serafim Antropov, Lanto Communication si UCIMR. Partenerii media ai evenimentului au fost Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical si TVR Cultural.

Programul de la Berlin a fost pregatit la Sinaia, acolo unde a luat fiinta Orchestra Romana de Tineret, sub atenta indrumare a violoncelistului Marin Cazacu, initiatorul proiectului.

Young Euro Classic se desfasoara in acest an intre 27 iulie si 12 august si este un eveniment cu un profil unic, fiind primul festival din lume dedicat orchestrelor simfonice de tineret. Aproape in fiecare seara, pe tot parcursul festivalului, timp de 17 zile, sala de la Konzerthaus si ofertantul spatiu din Gendarmenmarkt vor fi pline si la concerte in care nu se canta doar Beethoven si Sostakovici, ci si creatii contemporane sau lucrari mai putin familiare publicului occidental, cu sonoritati specifice culturilor asiatice sau africane. Pentru tinerii muzicieni participanti, primirea entuziasta de care se bucura de fiecare data intr-un astfel de cadru, este o experienta cu totul noua.

Romania a participat pentru a doua oara la acest festival cu concertul Orchestrei Romane de Tineret, dirijata de Cristian Mandeal, prima participare avand loc in 2003, cu Orchestra Concerto a UNMB, dirijata de Dorel Pascu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mihaela Ursuleasa dedicatie Berlin, #Mihaela Ursuleasa deces, #Orchestra Romana Tineret Berlin , #deces