Cine e Giorgiana Hosu, propusa la sefia Parchetului Antimafia. Sotul are pensie speciala de la MAI si e judecat pentru coruptie

Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 12:22
18158 citiri
Cine e Giorgiana Hosu, propusa la sefia Parchetului Antimafia. Sotul are pensie speciala de la MAI si e judecat pentru coruptie
Foto: captura video Ministerul Justitiei

Giorgiana Hosu este propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, pentru functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Magistratul conduce in prezent parchetul Antimafia, din pozitia de adjunct al procurorului-sef, dupa demisia fostului sef al DIICOT, Felix Banila.

Are peste 20 de ani vechime si a mai activat ca adjunct al Directiei si in perioada 2013-2015, dupa ce anterior a condus vreme de 5 ani Serviciul de combatere a macrocriminalitatii economico-finanicare al institutiei.

Dupa ce fosta sefa DIICOT, Alina Bica, si-a dat demisia in 2015 din functia de procuror-sef al institutiei in urma deschiderii anchetei DNA, Hosu a preluat si atunci interimatul.

Anchetele celebre

Cel mai recent caz instrumentat de Georgiana Hosu este cel al "Crimelor din Caracal". Rechizitoriul din acest dosar, prin care Gheorghe Dinca a fost trimis in judecata, este semnat de cinci procurori DIICOT.

Acest caz nu este singurul dosar celebru instrumentat de ea. Hosu s-a ocupat si de dosarul omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la 8 ani de inchisoare pentru falimentarea CFR Mesagerie, dar si de dosarul Manhattan al lui Omar Hayssam in care a fost condamnat la 24 de ani de inchisoare.

Potrivit declaratiei sale de avere, Hosu nu are niciun imobil, teren sau autoturism in proprietate. In schimb, are un credit in valoare de 45.000 de lei, scadent la finele lui 2020 si venituri anuale de la PICCJ si DIICOT, in valoare de 10.844 de lei, respectiv 98.854 de lei.

Sotul, judecat pentru coruptie

Sotul procurorului, Dan Hosu, lucreaza la Centrul international pentru despagubiri SRL si are un venit anual de 89.622 lei. De profesie politist, acesta a ocupat functia de sef al Serviciului de combatere a traficului de migranti din cadrul DCCO, iar in prezent are o pensie de la MAI in valoare de 124.800 lei pe an (peste 10.000 de lei pe luna).

Dan Hosu este trimis in judecata de DNA, intr-un dosar din februarie 2017, pentru mai multe infractiuni, printre care trafic de influenta si dare de mita. Cazul este pe rolul Tribunalului Bucuresti si are termen de judecata chiar marti, potrivit portalului instantelor.

Si-a asumat comunicarea defectuoasa

Hosu a precizat la interviul pentru ocuparea sefiei DIICOT ca isi asuma comunicarea defectuoasa de care a dat dovada institutia in cazul Caracal, insa anchetatorii au lucrat eficient.

"Acest caz a generat o foarte puternica emotie publica si pot sa inteleg ca oamenii au simtit ca sunt insuficient aparati. Pe de alta parte, daca au existat deficiente in comunicarea publica, daca nu am fost suficient de deschisi in comunicarea publica, e un lucru pe care eu trebuie sa mi-l asum.

Din perspectiva cealalta, a urmaririi penale, colegii mei au fost extraordinar de efciienti, foarte bine pregatiti, atat procurorii cat si politistii. Au facut un lucru foarte bun si au finalizat dosarul astfel incat probele administrate acolo si readministrate in fata judecatorului sa conduca la condamnarea definitiva", a declarat Giorgiana Hosu.

Fluctuatiile de personal din DIICOT

Ea i-a spus lui Predoiu ca fluctuatia de personal reprezinta un motiv important in intarzierea solutionarii unor dosare complexe, in acest caz dand drept exemplu cazul Tandarei, care s-a finalizat cu achitari si prescrieri ale faptelor.

"Referindu-ne la cazul Tandarei, termen rezonabil inseamna totusi mai putin decat perioada 2006-2019. DIICOT a fost sesizat cu 2006 cu cazul acesta. In 2010 a fost finalizat cu rechizitoriu de procuror. In 2011, dosarul a fost restituit de catre instanta pentru inlaturarea unor deficiente in actul de sesizare.

In 2012 a fost retrimisa cauza si a fost intocmit un alt act de sesizare de catre un alt procuror. Din 2012 pana in 2019 - decembrie, cred, dosarul a fost pe rolul instantei de judecata", declara Hosu.

Hosu (DIICOT), explicatii in cazul Tandarei: Fluctuatia de personal e cauza importanta in intarziere

Procuror din 1995

Elena Giorgiana Hosu a absolvit Facultatea de Drept in anul 1995 si din 1998 a inceput sa lucreze la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), potrivit site-ului Ministerului Public.

A fost procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 in intervalul 1995-1998. Din anul 1998 pana in 2004, a fost procuror in cadrul Parchetului General.

In 2004 a devenit procuror la DIICOT. Din 2007 pana in 2012 a fost procuror-sef al Biroului de combatere a macrocriminalitatii economico-financiare in cadrul DIICOT, iar in intervalul 2012-2013 a fost procuror-sef la Serviciul de combatere a criminalitatii economico-financiare al aceleiasi institutii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Giorgiana Hosu DIICOT, #Giorgiana Hosu propunere DIICOT, #Catalin Predoiu DIICOT , #DIICOT