Cum operau traficantii care vindeau droguri studentilor din Timisoara: Se aprovizionau de pe Darknet si plata se facea in monede virtuale

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 12:08
7587 citiri
Cum operau traficantii care vindeau droguri studentilor din Timisoara: Se aprovizionau de pe Darknet si plata se facea in monede virtuale
Foto: Arhiva Pixabay

Un numar de noua tineri din Targu Jiu au pus bazele unei retele de trafic de droguri in mediul universitar din orasul de pe Bega. Ei provizionau petrecerile unor studenti de la facultatile de Medicina sau Drept din Timisoara cu Ecstasy si LSD achizitionate de pe Internet sau cannabis cultivat in locuinte.

Aproximativ 50 de perchezitii au fost efectuate, miercuri dimineata, in Timisoara si Resita la locuintele unor traficanti de droguri care aprovizionau studenti, peste 40 de persoane urmand a fi audiate. Cei care sunt vizati sunt studenti la Medicina si Drept.

Descinderile au fost realizate cu scopul destructurarii unei grupari specializate in trafic de droguri de risc si mare risc, care aproviziona in special studenti din Timisoara.

"Ziua Z"

Actiunea de la Timisoara a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) este o parte din operatiunea "Ziua Z", derulata sub coordonarea Structurii Centrale a DIICOT.

Aceasta vizeaza o ampla actiune de combatere a fenomenului infractional organizat, care se deruleaza concomitent pe teritoriul a 28 de judete si in Bucuresti.

Ce droguri se consumau

Potrivit unor surse judicare, procurorii DIICOT au descoperit ca studentii din Timisoara erau aprovizionati cu droguri (cannabis, rezina de cannabis, comprimate ecstasy, timbre LSD) de alti colegi de-ai lor.

Totul ar fi inceput in 2017, iar nucleul de baza al gruparii a fost constituit din 9 tineri originari din Tg.Jiu, care si-au dezvoltat activitatea de furnizare de droguri in special in randul studentilor Facultatilor de Medicina si Drept.

Traficantii evitau contactul cu clientii

Pentru ca cererea de droguri era in crestere, s-a dezvoltat in timp un al doilea palier de distribuitori, care intermediau vanzarile de droguri catre clientii finali, suspectii din primul palier evitand astfel contactul direct cu consumatorii si, implicit, riscul de a intra rapid in atentia autoritatilor.

In acest mod, membrii gruparii au ajuns sa fie principalii distribuitori de droguri de risc si de mare risc in mediul studentesc al Facultatilor de Medicina si Drept, cantitatile de droguri gestionate impunand si diversificarea surselor de aprovizionare.

Sursele de aprovizionare

Pentru a acoperi piata drogurilor, cei implicati si-au dezvoltat treptat doua surse din care isi asigurau cantitatile de droguri necesare desfacerii:

- in cazul drogurilor de risc (cannabis, rezina de cannabis), acestia au inceput sa dezvolte culturi proprii;

- in cazul drogurilor de mare risc (comprimate ecstasy, timbre LSD), traficantii s-au orientat catre achizitiile online, prin intermediul anunturilor postate pe diferite site-uri de profil din Darknet.

Piata neagra

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca este vorba despre o platforma paralela Internetului obisnuit, care poate fi accesata cu ajutorul unor motoare de cautare specifice, cum este Thor, si care, datorita gradului ridicat de criptare folosit, permite deplina anonimizare a utilizatorilor.

In aceste conditii, in Darknet (care reprezinta in prezent cca 90% din Internet) s-au dezvoltat veritabile "piete" virtuale, unde sunt comercializate multe bunuri interzise - droguri, arme, materiale pornografice etc.

Foloseau bani virtuali

De asemenea, in ultimii ani s-a constatat o schimbare radicala in ceea ce priveste modul de aprovizionare a dealerilor locali, in sensul ca acestia s-au orientat catre aceste "piete" virtuale din Darknet, de unde pot comanda orice tip de drog, platibil in monede virtuale tip Bitcoin.

Ulterior, sursele judiciare au explicat ca drogurile erau expediate prin intermediul serviciilor postale, in plicuri de mici dimensiuni si in cantitati reduse, dar cu livrari multiple, care permit livrarea plicului catre destinatar, direct in cutia postala, fara indeplinirea altor formalitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#DIICOT droguri, #DIICOT facultatea Drept Timisoara, #DIICOT facultatea Medicina , #DIICOT