DIICOT pluseaza: Cere 200 de angajati si 20 de milioane de euro, dupa decizia CCR pe interceptari

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 17:58
5338 citiri
DIICOT pluseaza: Cere 200 de angajati si 20 de milioane de euro, dupa decizia CCR pe interceptari
Foto: site DIICOT

Conducerea DIICOT anunta ca va solicita Ministerului de Justitie promovarea unei ordonante de urgenta prin care sa fie detasati 200 de lucratori ca urmare a deciziei CCR de interzicere a interceptarilor SRI in dosare penale, costurile totale fiind estimate la 20 de milioane de euro.

Anuntul DIICOT vine la scurt timp dupa publicarea motivarii deciziei CCR, adoptata in 16 februarie, si in contextul in care DNA cere 130 de angajati suplimentari si peste 10 milioane de euro.

Conform unui comunicat de presa al DIICOT, institutia va solicita Ministerului Justitiei "infiintarea serviciului tehnic al Directiei", prin ordonanta de urgenta.

"Aceasta modificare va impune achizitia de echipamente tehnice specifice si detasarea initiala a unui numar de 200 de lucratori de politie in cadrul DIICOT, precum si asigurarea trainingului acestora. Aceste masuri presupun un efort bugetar de peste 20.000.000 de euro, aceasta suma fiind sustinuta la acest moment doar de sumele utilizate de alte unitati specializate de parchet in acelasi demers, sumele absolute putand fi precizate numai dupa un calcul judicios efectuat impreuna cu specialistii in domeniu.

Precizam ca nu putem raporta la acest moment necesarul de resurse la un reper existent, deoarece Directia nu detine nici un mijloc tehnic si nici un specialist desemnat", se arata in comunicatul DIICOT.

In document se subliniaza faptul ca in prezent "DIICOT nu beneficiaza de politie judiciara proprie si nici de un Serviciu Tehnic adecvat necesitatilor Directiei".

"In calculul preconizat, trebuie plecat de la premisa ca DIICOT nu detine nici un mijloc tehnic de interceptare. De asemenea, in cursul anului 2015, DIICOT a dat spre exploatare un numar de peste 33.000 de mandate de supraveghere tehnica, din care 60% au fost operationalizate prin SRI.

In consecinta, dupa publicarea Deciziei CCR va fi necesara alocarea de resurse proprii ale DIICOT pentru a putea asigura in continuare eficienta activitatii de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism", se arata in incheierea comunicatului citat.

Curtea Constitutionala a publicat, miercuri, motivarea deciziei luate in data de 16 februarie cu privire la neconstitutionalitatea articolului din codul de procedura penala in baza caruia SRI facea interceptari in dosare penale.

Exclusiv Bomba de pe masa CCR: Explicatiile SRI despre interceptari

Infractorii pot rasufla usurati: SRI nu mai are voie sa faca interceptari - motivarea CCR

Dupa aparitia motivarii, conducerea DNA a anuntat ca a solicitat oficial Ministerului Justitiei suplimentarea personalului cu 130 de angajati si a bugetului cu peste 10 milioane de euro.

DNA cere 130 de lucratori in plus si peste 10 milioane de euro dupa decizia CCR privind interceptarile

Zilele trecute, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat ca va promova o ordonanta de urgenta care sa prevada ca infrastructura pentru interceptari poate fi utilizata de politisti si procurori, adaugand: "singura solutie e sa folosim infrastructura asigurandu-ne ca personalul e abilitat de a face cercetare penala".

Solutia ministrului Justitiei pentru continuarea interceptarilor

In schimb, Ministerul Public a anuntat ca a identificat impreuna cu Ministerul de Interne solutii pentru rezolvarea problemei create de CCR, insa nu a dezvaluit care sunt acestea.

Reactia Ministerului Public dupa decizia CCR privind interceptarile facute de SRI

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#DIICOT decizie CCR interceptari SRI , #DIICOT