Perchezitii DIICOT la celebrul medic Mihai Lucan din Cluj, intr-un caz de delapidare cu prejudiciu peste 1 milion de euro

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 07:44
15444 citiri
Perchezitii DIICOT la celebrul medic Mihai Lucan din Cluj, intr-un caz de delapidare cu prejudiciu peste 1 milion de euro
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorii DIICOT fac, miercuri dimineata, 5 perchezitii la Cluj, una fiind la o clinica medicala privata, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in delapidare cu consecinte deosebit de grave, printre cei vizati fiind si medicul Mihai Lucan.

Prejudiciul in acest caz depaseste un milion de euro.

Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privata fara acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut.

Astfel au fost tratati 159 de pacienti, fiindu-le percepute sume cuprinse intre 3000 si 6.700 euro/interventie.

Pe langa medicul Mihai Lucan, mai sunt suspecti in acest dosar si Valerian Lucan si Dan Emil Fofiu-Sanpetreanu, care, potrivit procurorilor, au constituit un grup infractional organizat, in calitate de angajati ai Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca, avand ca scop insusirea, folosirea, traficarea, dupa caz, a bunurilor aflate in patrimoniul institutului, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de catre angajatii acestei unitati sanitare, in beneficiul clinicii medicale apartinand SC LUKMED SRL (controlata de familia medicului Mihai Lucan), entitate prin intermediul careia si-au promovat interesele.

Perioada vizata este inceputul anului 2005 - sfarsitul anului 2016, cand, prin faptele lor, suspectii au prejudiciat institutul cu o suma in cuantum de 5.169.406,91 lei.

Aceasta suma reprezinta contravaloarea serviciilor medicale constand in determinarile anatomo-patologice, a spitalizarii unui mare numar de pacienti si a materialelor/bunurilor cu destinatie in domeniul sanitar utilizate in cadrul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca (ICUTR).

Prima dintre modalitatile efective prin care s-a realizat delapidarea ICUTR a constat in folosirea resurselor financiare, materiale si umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatura specifica, activitatea efectiva de specialitate prestata de catre personalul medical, utilitati etc.) ale laboratorului de analize, pentru efectuarea determinarilor anatomo-patologice in beneficiul clinicii apartinand SC LUKMED SRL fara a se achita contravaloarea serviciilor medicale.

O a doua modalitate a constat in diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicala pe care le presupunea internarea pre si post operatorie in cadrul ICUTR a pacientilor asupra carora au fost facute interventii chirurgicale in cadrul clinicii apartinand SC LUKMED SRL.

A treia modalitate a constat in utilizarea in cadrul SC LUKMED SRL a aparaturii aflata in posesia Institutului de Urologie, respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL, utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia tesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu incepere din cursul anului 2007, moment in care reprezentantii instituluilui si clinica privata au dispus transferul aparatului in sediul clinicii private fara a se intocmi nici un fel de act.

In perioada 2007 - 2013 atat aparatura respectiva, precum si consumabilele aferente achizitionate din bugetul ICUTR au fost utilizate exclusiv in beneficiul SC LUKMED SRL.

Potrivit procurorilor, in perioada 2007-2009, 159 de pacienti au facut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatica/renala) in cadrul SC LUKMED SRL cu ajutorul aparatului GALIL, in conditiile in care sumele necesare achizitionarii kit-urilor necesare utilizarii acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de catre Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacientilor le-au fost percepute sume cuprinse intre 3000 si 6.700 euro/interventie, echivalent in lei, reprezentand atat procedura medicala propriu-zisa, precum si kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu si argon), intreg setul constand aproximativ 3.800 euro/ pacient.

Sapte suspecti si alte 30 de persoane urmeaza sa fie adusi la audieri.

Nu e prima oara cand DIICOT il vizeaza pe medicul Lucan.

Si in aprilie, procurorii au facut alte perchezitii la sediul clinicii private LUKMED din Cluj-Napoca si la ICUTR. Si atunci procurorii au anchetat modul in care mai multi pacienti ar fi fost inregistrati la ICUTR si tratati apoi la clinica privata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#DIICOT perchezitii medicul Lucan Cluj , #DIICOT