Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

DIICOT, despre modificarile lui Toader la Legile Justitiei: In statele totalitare sau dictaturile moderne, urmarirea penala e folosita ca instrument de represiune si coruptie

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 10:37
7901 citiri
DIICOT, despre modificarile lui Toader la Legile Justitiei: In statele totalitare sau dictaturile moderne, urmarirea penala e folosita ca instrument de represiune si coruptie
Foto: Arhiva Hepta.ro

Procurorii DIICOT au transmis, referitor la modificarile Legilor Justitiei, prezentate de ministrul Tudorel Toader, ca nu trebuie ignorate recomandarile unor organisme internationale.

"In legatura cu reperele gandirii europene, tinem sa mentionam aprofundarea recomandarilor unor organisme internationale care, in opinia noastra, nu pot fi ignorate in procesul de reforma a sistemului judiciar din Romania", transmite DIICOT.

Printre acestea, sunt enumerate Comisia de la Venetia si Consiliile Consultative ale procurorilor si judecatorilor europeni din cadrul Consiliului Europei.

In continuare, in comunicatul remis presei, DIICOT informeaza ca, "in contextul formularii observatiilor si propunerilor procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism cu privire la proiectul analizat, apreciem ca fiind util de citat si ilustrativ pentru abordarea la nivelul organismelor de referinta" mai multe paragafe, respectiv un extras din Raportul Comisiei de la Venetia asupra standardelor europene cu privire la independenta sistemului judiciar.

Astfel, in ce priveste "pericolele deciziilor incorecte si ale interferentei", se dau exemple din istorie:

" Interferenta politica in cadrul urmaririi penale este, probabil, la fel de veche ca si societatea in sine. In societatile timpurii, intr-adevar, puterea de urmarire penala ar fi fost, de obicei, in intregime in controlul printilor care ar putea sa-l foloseasca pentru a-si pedepsi dusmanii si pentru a-i recompensa pe prietenii lor.

Istoria ofera multe exemple ale folosirii urmaririi penale in scopuri necorespunzatoare sau politice.

Nu trebuie sa te uiti mai departe de dinastia Tudor din Anglia sau de Franta, atat inainte, cat si in timpul Revolutiei, precum si la sistemul sovietic din Europa de Est. Europa moderna occidentala pare sa fi evitat in mare masura problema urmaririi penale abuzive in ultima vreme, dar aceasta se datoreaza in mare masura mecanismelor adoptate pentru a se asigura ca nu se exercita o presiune politica improprie asupra urmaririi penale.

In statele totalitare sau in dictaturile moderne, urmarirea penala a fost si continua sa fie folosita ca instrument de represiune si coruptie. Existenta controlului democratic nu ofera un raspuns complet la problema influentei politice asupra urmaririi penale.

Tirania majoritatii poate extinde folosirea urmaririi penale ca instrument de opresiune. Majoritatea poate fi supusa manipularii si pot exista politicieni democrati sub presiunile populiste carora se tem sa le reziste, mai ales cand acestea sunt sustinute de campanii in mass-media."

De asemenea, DIICOT precizeaza ca reprezentantii Comisiei de la Venetia "observa o tendinta larg raspandita de a permite o independenta sporita a Ministerului Public, in opozitie cu cea de a-l subordona sau asocia cu Executivul".

"Principiul fundamental care trebuie sa guverneze sistemul tragerii la raspundere penala intr-un stat este acela al independentei complete a acestuia, principiu mai important decat orice alte consideratii administrative sau de alta natura.

Doar atunci cand independenta sistemului este garantata si protejata de lege, increderea publica in sistem va fi dobandita, ceea ce este esential in orice societate sanatoasa", mai citeaza DIICOT.

Iata si care a fost prima reactie a DIICOT dupa propunerile lui Toader de modificare a Legilor Justitiei

Institutia subliniaza ca precizarile vin "la solicitarea CSM de a contribui cu observatii si propuneri" la proiectul de modificare a Legilor Justitiei, iar la nivelul DIICOT "a fost desfasurat un proces de larga consultare a procurorilor si elaborare a unui punct de vedere cat mai cuprinzator".

La sfarsitul lunii august, Ministerul Justitiei a publicat proiectul de modificare a Legilor Justitiei, fara nicio schimbare fata de ce a fost prezentat initial.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#reactie DIICOT Legi Justitie, #DIICOT proiect modificare Legi Justitie, #DIICOT Legile Justitiei , #DIICOT