Ziare.com

De ce a fost eliberat Ovidiu Tender: Recursul compensatoriu si sponsorizarile sotiei

de Ionel Stoica
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 11:38

   

De ce a fost eliberat Ovidiu Tender: Recursul compensatoriu si sponsorizarile sotiei
Scopul preventiv si educativ al pedepsei a fost atins in cazul milionarului Ovidiu Tender, iar din analiza conduitei in perioada executarii pedepsei rezulta ca acesta a constientizat consecintele implicarii sale in activitati ilegale si a realizat progrese pe calea reintegrarii sociale.

Aceasta este concluzia magistratui de la Judecatoria Targu Jiu, care a decis pe 30 octombrie eliberarea conditionata a lui Ovidiu Tender, condamnat la 12 ani si 7 luni de inchisoare in dosarul Rafo-CAROM pentru mai multe infractiuni economice. Decizia nu a fost contestata de procuror si a ramas definitiva.

"Punerea acestuia in libertate nu prezinta un pericol pentru societate," conchide magistratul.

Potrivit Codului Penal, pentru a putea fi propozabil la eliberare conditionata, Ovidiu Tender (63 de ani) trebuia sa execute jumatate din pedeapsa de 12 ani si 7 luni, la care fusese condamnat in iunie 2015.

Transfomata in zile, condamnarea era de 4.597 zile, iar milionarul trebuia sa execute 2.298. El a executat efectiv o treime din pedeapsa, dar i s-au adaugat zilele in care a fost arestat preventiv si mai multe zile castigate prin munca si gratie recursului compensatoriu.

Cum s-au calculat zilele

Potrivit unui raport al Comisiei de la Penitenciarul Targu-Jiu, realizat pe 23 octombrie 2019, Tender a castigat mai multe zile dupa ce a muncit in penitenciar si a beneficiat de prevederile recursului compensatoriu.

La 23 octombrie, milionarul executase efectiv un numar de 1.599 zile din pedeapsa, aproximativ 4 ani si 4 luni.

La aceste zile s-au adaugat alte 180 zile de arest preventiv, 363 zile considerate ca executate in urma muncii prestate si 162 zile considerate executate suplimentar in urma cazarii in conditii necorespunzatoare, in conformitate cu art. 55 ind. 1 din Legea nr. 169/2017 a recursului compensatoriu.

Este vorba de prevederea potrivit careia un detinut primeste 6 zile bonus la fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare.

In total: Tender a realizat 2.304 zile castigate si executate efectiv. Astfel, el a devenit propozabil pentru eliberare conditionata.

Un detinut model

Judecatorii au aratat ca milionarul nu are antecedente penale, a executat fractia prevazuta in mod obligatoriu, a dat dovezi de indreptare si a respectat in perioada detentiei obligatiile impuse de Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, nefiind sanctionat disciplinar.

In plus, Tender a obtinut 31 de recompense si a participat la stagii de practica, activitati si programe educationale, sociale si psihologice menite sa conduca la reintegrarea sa sociala, a relationat corespunzator cu ceilalti detinuti si cu personalul unitatii penitenciare, si-a indeplinit in totalitate recomandarile din planul individualizat de evaluare si interventie educativa si terapeutica, a finalizat programul de pregatire pentru liberare, "existand elemente sociale si personale de suport, necesare reinsertiei postliberatorii."

Caracterizari in serie

Avocatul lui Ovidiu Tender a depus mai multe caracterizari intocmite de decanul Facultatii de Geologie, de presedintele Asociatiei "Lions Club Bucuresti-Phoenix", de mitropolitul Banatului si de directorul Teatrului I.L. Caragiale.

Aparatorul a depus la dosar si acte medicale privitoare la starea de sanatate, precum si oferta de angajare, aratand totodata ca, dupa ce Tender a inceput executarea pedepsei, in perioada 2015-2019 au fost incheiate mai multe contracte de sponsorizare intre Fundatia Tender al carei presedinte este sotia petentului, Nicoleta Tender, si numeroase societati.

Chiar si procurorul de sedinta a pus concluzii de eliberare conditionata a afaceristului.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7716 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cine fura bine, sponsorizeaza bine. Afirma Lions Club, mitropolitul

si directorul teatrului local.
Cazul mi se pare teribil de asemanator cu sponsorizarile lui firea si pandele :)

 

asta nu e nimic

in africa cei pe care se fac experimente sunt in pielea goala. sunt zvonuri ca ar fi scazut pibul sub salariul minim.

 

Nu serviciul roman de comedie...

ca nu mai e emisiunea...ci americanii...Din cauza ca si Bill Gates s-a dus 5 ani dupa marele zid chinezesc...asa ca statul roman nu plateste nimic, ca de obicei.

 

Pai da ! Si voi continuati sa-l votati pe Iohannis, produs USL !

Care va duce mai departe tot ce a hotarat USL.
Alaturi de USL, se inscrie si Dl Basescu , daca nu stiati. (ce mai face madam Udrea ?)

Tender este "in sistem" - la ce va asteptati ?
Sistemul isi protejeaza oamenii, mai ales ca este mare nevoie de el in Africa.
Pai nu stiati unde s-au dus banii Romaniei ?
La investitii in tari straine.

 

Sper ca i-au platit si despagubiri

pentru conditiile improprii de "cazare"

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor