Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

DIICOT reactioneaza dur fata de Ordonantele pe Justitie: Procurorii sunt contrariati

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 21:57
6130 citiri
DIICOT reactioneaza dur fata de Ordonantele pe Justitie: Procurorii sunt contrariati
Foto: Site oficial DIICOT

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a reactionat dur, joi, seara fata de Ordonantele de Justitie, dupa ce DNA, Parchetul General si alte institutii au luat, de asemenea, atitudine.

Procurorii DIICOT au transmis, intr-un comunicat de presa, ca sunt contrariati de OUG privind gratierea, pe motiv ca efectele acesteia "vin in contradictie vadita cu elementele de politica penala care au fundamentat actiunea organelor de aplicare a legii in ultimii ani".

Acestia sustin ca elementele puse la dispozitie de Ministerul de Justitie sunt insuficiente "pentru a evalua impactul gratierii in sfera infractionalitatii" si atrag atentia ca exista riscul ca "aceasta poate reprezenta o conditie favorizanta a fenomenului infractional specific din aria de competenta a DIICOT".

Procurorii adauga ca in masura in care liniile directoare ale politicilor penale ale statului se modifica, este absolut necesar ca eventualele modificarile sa fie ilustrate in acte normative coerente, de natura sa clarifice directiile de actiune strategica la nivelul organelor de aplicare a legii.

DIICOT mai spune ca avand in vedere ca art.73 din Constitutia Romaniei, precum si art.2 din Legea nr.546/2002 arata ca acordarea amnistiei sau a gratierii colective se reglementeaza prin lege organica si dupa ce procurorii au analizat argumentele expuse in Nota de Fundamentare, urgenta adoptarii actului de clementa nu este echilibrat justificata.

Despre OUG privind modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, DIICOT a a anuntat ca a initiat o consultare larga a procurorilor din structura centrala si teritoriala pentru o evaluare cat mai riguroasa ante factum a posibilelor efecte ale proiectului supus dezbaterilor. In perioada urmatoare, rezultatele consultarii vor fi trimise Ministerului Justitiei.

Totusi, pana atunci, procurorii DIICOT fac cateva precizari, explicand punctele care nu sunt in regula in privinta eventualelor schimbari in privinta abuzului in serviciu, neglijentei in serviciu, conflictului de interese sau a denuntului.

Acestia spun, in privinta abuzului in serviciu, ca "a conditiona insasi existenta unei infractiuni de o paguba (nu folos, nu prejudiciu, nu produs infractional, nu interese legale vatamate) este, in opinia noastra, o eroare legislativa prin ea insasi".

Referitor la denunt, procurorii spun ca "atat timp cat urmarirea penala se efectueaza pana la implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale, nu exista nici un motiv pentru care institutia denuntului trebuie limitata la un interval de timp de la data savarsirii faptei".

Acestia precizeaza ca termenul de 6 luni ar crea o cauza de impunitate pentru prezumtivul faptuitor si ar reduce, de fapt, termenul de prescriptie al raspunderii penale in cazul acestor infractiuni.

"In reglementarea actuala, denuntul, s-a dovedit fara echivoc un instrument eficient al luptei impotriva criminalitatii organizate si a coruptiei prin caruia organele de aplicare a legii descopera savarsirea unor infractiuni care in mare masura ar ramane altfel nedevoalate", mentioneaza DIICOT.

Vezi AICI integral comunicatul DIICOT

Reactia DIICOT vine dupa ce institutii precum DNA sau Parchetul General au oferit un punct de vedere la fel de critice.

Citeste ce spune procurorul general, Augustin Lazar, despre Ordonantele pe Justitie, intr-un interviu pentru Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#DIICOT Ordonante pe Justitie, #reactii Ordonante pe Justitie, #procurori DIICOT Ordonante Justitie , #DIICOT