Dosarul minorilor folositi la ambalarea jucariilor din ouale Kinder va fi clasat

Marti, 20 Decembrie 2016, ora 20:41
3713 citiri
Dosarul minorilor folositi la ambalarea jucariilor din ouale Kinder va fi clasat
Foto: Facebook/Kinder

Procurorii DIICOT vor clasa pana la sfarsitul anului dosarul deschis pentru exploatarea minorilor, in cazul copiilor care ar fi fost folositi de parintii lor la ambalarea jucariilor din ouale Kinder. Anuntul a fost facut de un anchetator.

Dosarul se va inchide deoarece nu exista indicii ca minorii au fost exploatati.

"Copiii nu au absente la scoala, sunt ingrijiti si nu s-au descoperit dovezi ca minorii au fost exploatati de catre familiile lor", a declarat, marti, un procuror din cadrul DIICOT.

Pe 23 noiembrie 2016, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a inceput urmarirea penala in rem, pentru trafic de minori, respectiv exploatarea prin munca fortata a copiilor, folositi la ambalarea jucariilor din ouale Kinder.

Timea Jurj, femeia din Satu Mare care si-ar folosi copiii pentru a ambala jucarii din oua Kinder, a declarat, dupa ce cotidianul britanic The Sun a publicat un articol pe aceasta tema, ca totul este o inscenare si ca i s-ar fi promis ca sotul sau va primi un loc de munca in Marea Britanie.

"Eu n-am inteles tot in engleza. A spus ca totul este OK. Au spus ca vor sa promoveze ouale. Am doi copii care umbla la scoala, la gradinita, nu lucreaza nicidecum 13 ore si a fost bagata si nepoata mea. A spus 'Haide, fa si tu poza'. S-a uitat si n-a inteles ce zice in engleza", a declarat Timea Jurj, pentru Digi 24.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Satu Mare si Inspectoratul Teritorial de Munca au facut anchete in cazul familiei care si-ar folosi copiii pentru a asambla jucarii din oua Kinder si a celor doua firme care i-ar plati pe parintii acestora, in urma articolului publicat in cotidianul britanic The Sun.

Directorul general al DGASPC Satu Mare, Mariana Dragos, a declarat ca institutia s-a autosesizat, in urma articolului publicat in cotidianul The Sun, pentru a vedea daca faptele prezentate sunt reale, daca acei copiii au fost supusi la diverse forme de abuz si le-au fost periclitate dreptul la viata si la educatie.

Si Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Satu Mare a declansat controale la firmele Romexera si Prolegic, ale caror nume apar in materialul cotidianului The Sun.

Jurnalistii The Sun sustin ca familiile sarace de romani muncesc pana la 13 ore pe zi in propriile locuinte pentru a asambla jucariile mici de plastic, care se gasesc in interiorul oualor Kinder.

De asemenea, copii romani cu varste de doar sase ani participa la aceasta munca extenuanta in schimbul unei plati modice, echivalenta cu doar 22 de penny pe ora. Pentru fiecare 1.000 de oua asamblate, o familie primeste in jur de 20 de lei romanesti, echivalentul a doar 3,77 de lire sterline. Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei. Intermediarii vand ouale asamblate in schimbul a 80 de penny pe bucata.

Iata care a fost reactia companiei care produce ouale Kinder, dupa reportajul The Sun in Romania.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#dosar copii romani exploatati Kinder clasat, #copii romani uncesc oua Kinder ancheta, #copii romani exploatati Kinder , #DIICOT