Patronul Adevarul si Prima TV, omul de afaceri Cristian Burci, a fost retinut de DIICOT (Surse)

Joi, 28 Aprilie 2016, ora 07:38
5349 citiri
Patronul Adevarul si Prima TV, omul de afaceri Cristian Burci, a fost retinut de DIICOT (Surse)
Foto: Arhiva Ziare.com

Omul de afaceri Cristian Burci, care controleaza grupul de presa Adevarul Holding si Prima TV, a fost retinut de procurorii DIICOT pentru 24 de ore, in noaptea de miercuri spre joi, in dosarul privind delapidarea fabricii de vagoane Romvag Caracal.

Surse judiciare citate de News.ro au precizat ca omul de afaceri a fost audiat timp de mai multe ore la DIICOT - Biroul Teritorial Olt, dupa ce a fost ridicat si dus la audieri in urma perchezitiilor de miercuri, apoi procurorii au emis pe numele acestuia ordonanta de retinere pentru 24 de ore.

Joi, Cristian Burci si celelalte persoane retinute in acest dosar vor fi duse in instanta cu propunerea de arestare preventiva.

In dosarul privind delapidarea Romvag Caracal, procurorii DIICOT de la Biroul Teritorial Olt i-au retinut, miercuri seara, si pe Ion Dinoiu si Wilson Stancu, dupa ce in total au fost audiate 12 persoane, intre care si Denisa Turcu (fostul administrator special la Romvag, dar si la Adevarul Holding) si Clara Clementina Gheocov, fost director general al Romvag.

Procurorii au facut cercetari in cazul firmei Romvag Caracal, detinuta pana in 2012 de omul de afaceri Cristian Burci, avand informatii ca ar fi fost devalizata, mai sustin sursele citate.

Sesizarea din oficiu si rapoarte ale ANAF au stat la baza declansarii cercetarilor in cazul lui Cristian Burci si celorlalte persoane suspectate, in 2014, dupa ce dosarul a fost preluat de la politie.

Printre persoanele vizate in ancheta sunt Cristian Burci, Denisa Turcu, Ioana Diana Straulea, Clara Clementina Gheocov, Ion Dinoiu, Mihai Danciu, Viorel Barbu, Ion Eugen Stefan, Wilson Stancu si Silviu Mitroi, potrivit acelorasi surse.

Omul de afaceri Cristian Burci, saltat de DIICOT - UPDATE (Video)

Procurorii DIICOT Olt, impreuna cu ofiteri de politie judiciara, au facut, miercuri, patru perchezitii in Bucuresti si in localitatile Chiajna si Corbeanca din judetul Ilfov.

Se fac cercetari pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, spalare de bani, instigare la spalare de bani, instigare la evaziune fiscala, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, delapidare cu consecinte deosebit de grave, instigare la delapidare cu consecinte deosebit de grave, complicitate la delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, arata DIICOT, intr-un comunicat de presa.

DIICOT a precizat ca, incepand cu anul 2006 si pana in prezent, membrii grupului infractional au creat la Romvag un prejudiciu de peste 7 milioane de euro si 3,8 milioane de lei, "constand in introducerea in circuitele comerciale a unor persoane fizice si societati comerciale la care suspectii detineau actiuni sau erau controlate in totalitate de catre persoane apropiate ale acestora".

De asemenea, suspectii ar fi reciclat diferite sume de bani care proveneau din infractiuni, in cuantum de peste 18 milioane de euro si 3,8 milioane de lei, potrivit DIICOT.

In ceea ce priveste fapta de evaziune fiscala, membrii grupului ar fi inregistrat in acte contabile si in alte documente cheltuieli fictive, producand un prejudiciu bugetului de stat de peste 25 de milioane de lei.

Infiintata in 1997, fabrica de vagoane Romvag Caracal a fost privatizata in 2002, pachetul majoritar de actiuni fiind atunci vandut unei companii din Germania. Ulterior, grupul International Railway Systems, controlat de Cristian Burci, a preluat contractual. In 2012, firma Romvag Caracal, intrata in insolventa din 2010, a fost preluata de doua firme inregistrate in Germania si Olanda.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Burci retinut DIICOT, #Burci spalare bani, #Burci evaziune fiscala, #Burci prejudiciu , #DIICOT