Preoti implicati intr-o retea de cersetorie: Ce i-au pus sa jure pe rromi

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 17:18
4375 citiri
Preoti implicati intr-o retea de cersetorie: Ce i-au pus sa jure pe rromi
Foto: Arhiva Ziare.com

Trei persoane au fost retinute de DIICOT Targu Mures sub acuzatia de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de persoane si trafic de minori. Procurorii spun ca reteaua a beneficiat si de ajutorul a doi preoti din Tarnaveni, judetul Mures.

Intr-un comunicat remis presei de DIICOT se precizeaza ca grupul infractional organizat se ocupa cu traficul de persoane si traficul de minori, "in scopul exploatarii prin obligarea la practicarea cersetoriei pe relatia Franta".

"In perioada 2009-2013 membrii grupului infractional organizat au recrutat de pe raza localitatii Tarnaveni, judetul Mures, mai multe persoane de etnie rroma (profitand de starea de vadita vulnerabilitate in care se aflau acestea, datorita lipsei educatiei si situatiei materiale precare), pentru a cersi in favoarea gruparii infractionale, in Franta, mai precis in orasul Marsilia, timp de trei luni, in baza promisiunii false (inducand astfel in eroare victimele) ca li se va asigura cazarea si trei mese pe zi, iar la intoarcerea in tara, vor primi fiecare suma de 1.500 lei (cate 500 lei pentru fiecare luna de zile de cersit) ", se arata in comunicatul citat.

Anterior deplasarilor in strainatate, doi preoti din Tarnaveni, suspectii L.S. si P. D, conform comunicatului, "au determinat victimele sa depuna un juramant (profitand de teama de divinitate a acestora), prin care acestea se obligau sa nu-si insuseasca din sumele obtinute din activitatea de cersit (ci sa predea toate sumele traficantilor) si totodata sa respecte perioada de trei luni de zile pentru care au fost recrutati, cei doi preoti obisnuind sa tina o evidenta nominala a persoanelor pe care le-au determinat sa jure".

Cei doi preoti au actionat la indemnul liderului gruparii, inculpatul Paul Grancea Paul, sustin procurorii.

Mai mult, costul transportului in Franta era suportat de liderul gruparii, dar, inaintea plecarii, victimelor le erau luate actele de identitate sub diferite pretexte, astfel incat, odata ajunse la destinatie, ele sa nu poata parasi locul unde erau tinute de catre membrii grupului.

Victimele erau puse sa cerseasca in diverse locuri, sub supravegherea inculpatei Maria Musca. Tot aceasta strangea si banii obtinuti din cersit, sustin procurorii.

In ciuda intelegerii avute la plecarea din tara, "victimele erau nevoite sa doarma sub cerul liber, in parcuri sau sub poduri si sa-si asigure hrana din pubelele de colectare a resturilor menajere", se mai arata in comunicatul DIICOT Targu Mures.

Membrii grupului infractional organizat au obtinut peste 100.000 euro din exploatarea rromilor.

Miercuri dupa amiaza, Tribunalul Mures a decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a celor trei inculpati, informeaza Vocea Transilvaniei.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#preoti juramant cersetori Franta, #retea cersetorie Franta DIICOT Mures , #DIICOT
Comentarii