Reactia DIICOT la modificarea Codurilor Penale: Reglementari excesive, o amputare a posibilitatilor de ancheta

Joi, 14 Decembrie 2017, ora 16:32
9057 citiri
Reactia DIICOT la modificarea Codurilor Penale: Reglementari excesive, o amputare a posibilitatilor de ancheta
Foto: Arhiva Facebook/Camera Deputatilor

Conducerea DIICOT isi exprima "surprinderea si ingrijorarea" cu privire la modalitatea in care coalitia PSD-ALDE schimba Codurile Penale, invocand o directiva europeana, apreciind ca acest proces se desfasoara "fara transparenta si fara consultarea unor experimentati practicieni ai dreptului din domeniul justitiei penale".

Este a doua reactie venita joi din partea unor reprezentanti oficiali ai procurorilor, dupa cea a DNA.

Intr-un comunicat remis presei, DIICOT reaminteste ca elaborarea si adoptarea noilor Coduri Penale au durat mai multi ani si ca, desi au fost consultati nenumarati experti, practicieni, cadre universitare, asociatii profesionale, rezultatele nu au fost scutite de erori.

"Neoficial am luat act de un numar semnificativ de amendamente la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, formulate in contextul procedurilor in desfasurare la Comisia Speciala Comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, care reprezinta, in opinia noastra, reglementari excesive, dincolo de standardele stabilite prin Directiva si care vor avea ca finalitate o noua amputare a posibilitatilor tactice de investigare a infractiunilor in vederea tragerii la raspundere penala a persoanelor care le-au savarsit", se arata in comunicatul citat.

La fel ca si DNA, DIICOT subliniaza ca directiva europeana invocata de initiatorii schimbarilor, de la PSD-ALDE, "este deja, in covarsitor de mare masura, implementata in legislatia penala din Romania".

De asemenea, DIICOT isi arata intreaga deschidere spre dezbatere, dar subliniaza ca nu are informatii oficiale despre amendamentele depuse la comisie pana acum.

"Drepturile inculpatilor nu trebuie sa lezeze drepturile martorilor sau ale victimelor"

"Experienta judiciara a procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. reprezinta, in opinia noastra, o resursa care nu ar trebui ignorata in procesul de elaborare si adoptare a modificarilor legislatiei penale, in masura in care o atare modificare este facuta cu observarea interesului general al societatii si pentru apararea ordinii de drept", mai subliniaza DIICOT, adaugand ca se afla intr-o "stransa relatie de cooperare judiciara internationala" in combaterea fenomenelor infractionale grave, de care se ocupa.

DIICOT reclama faptul ca "un impact deosebit de grav" il va avea solicitarea de eliminare a expertizelor din randul mijloacelor probatorii si atrage atentia ca fara instrumentele procesuale necesare "nu-si va putea satisface rolul de partener eficient si credibil in cooperarea judiciara internationala in materie".

"Trecand peste faptul ca sunt frecvente situatiile in care nu exista experti pentru anumite domenii sau laboratoare care sa asigure conditii pentru efectuarea unor expertize, in cauzele referitoare la traficul ilicit de droguri de orice fel, referatul de constatare tehnico-stiintifica este singurul act de urmarire penala care certifica existenta sau inexistenta substantelor interzise in materialele supuse verificarii.

Fara acest mijloc, activitatea D.I.I.C.O.T., care instrumenteaza circa 1.200 de dosare anti-drog lunar va fi blocata din primul moment post-modificare", atentionaza conducerea institutiei.

De asemenea, ca si in cazul DNA, faptul ca nu va mai avea acces la bazele de date ale administratiei de stat va restrange posibilitatea de actiune, iar "argumentele invocate in sustinerea unei astfel de modificari reflecta o intelegere total gresita a naturii investigatiilor penale si a rolului organelor de ancheta penala".

"Bazele de date ofera informatii si nu probe. Principiul egalitati de arme se refera la probe si administrarea lor, singurele elemente pe baza carora poate fi infranta in cele din urma prezumtia de nevinovatie", mai arata DIICOT.

In ceea ce priveste modificarea cu privire la prezenta inculpatului la proceduri de audiere a diferitilor subiecti procesuali in faza de urmarire penala, aceasta "contrazice dispozitii exprese privind audierea unor persoane in cadrul careia este exclusa posibilitatea prezentei inculpatului - a se vedea situatia victimelor traficului de persoane".

"Drepturile inculpatilor nu trebuie sa lezeze drepturile martorilor sau ale victimelor", subliniaza DIICOT.

La finalul comunicatului, conducerea institutiei precizeaza ca va exprima un nou punct de vedere oficial in masura in care comisia speciala care se ocupa de modificarile Codurilor Penale il va solicita, in cadrul dezbaterilor publice.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#DIICOT modificare Coduri Penale , #DIICOT