Colonelul din Jandarmerie care de 6 ani se ocupa cu camataria a fost arestat preventiv: Ce dobanzi percepea si cati bani s-au gasit la el in birou

Vineri, 04 August 2017, ora 20:25
39806 citiri
Colonelul din Jandarmerie care de 6 ani se ocupa cu camataria a fost arestat preventiv: Ce dobanzi percepea si cati bani s-au gasit la el in birou
Foto: Arhiva Ziare.com

Marian Corcodel, colonel in Jandarmeria Romana, a fost arestat preventiv vineri seara, pentru 30 de zile, prin decizie a Curtii de Apel Bucuresti.

Procurorii DIICOT l-au retinut, vineri, pe Marian Corcodel, acuzandu-l ca de aproape 6 ani organizase un grup infractional format din militari care se ocupau cu camataria si care furau combustibil din unitate. El a fost ajutat de un ofiter DIPI, iar in biroul sau s-a gasit o suma imensa.

Retinerea pentru 24 de ore a sefului din Jandarmerie vine dupa perchezitiile organizate joi de DIICOT. In varsta de 45 de ani, Corcodel este comandant al Bazei de Administrare si Deservire (BAD) a Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane.

Procurorii DIICOT spun ca incepand din 2011, colonelul si-a folosit influenta asupra subordonatilor si, uzand in mod nelegal de atributiile sale, a constituit un grup infractional organizat, din care au mai facut parte si alti militari, scopul fiind "savarsirea in mod repetat, printre altele, a unor infractiuni de camata, dar si delapidare", se arata intr-un comunicat al DIICOT.

"'Beneficiarii' imprumuturilor cu dobanda, acordate in afara cadrului legal erau, in general, subordonati ai inculpatului Corcodel Marian sau persoane din cercul relational, iar sumele imprumutate erau cuprinse intre cateva sute de euro si cateva mii, uneori chiar si zeci de mii de euro, la care a perceput dobanzi cuprinse intre 10 si 20% din valoare, iar in cazul in care debitorii ajungeau in imposibilitatea de a achita camata, acestia erau ulterior executati silit", se arata in comunicatul citat.

Din investigatia penala a reiesit ca de multe ori dobanzile achitate de debitori erau predate unor intermediari, suspecti in dosar.

"De altfel, la nivel B.A.D. era raspandita expresia 'are cardul la Corcodel' (la propriu) pentru a ilustra o persoana indatorata financiar, sau 'Banca Romana de Comert Corcodel'", mai arata procurorii.

Mai mult, Corcodel e acuzat ca a dispus subordonatilor care faceau parte din grup "sa-si insuseasca importante cantitati de combustibil (motorina) de la statia de carburant a parcului auto al unitatii, combustibil scos ilegal din unitate si transportat in alte locatii, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infractional".

In acelasi dosar, s-a dispus punerea lui control judiciar a mai multor persoane, printre care si Octavian Cristescu, comisar sef si angajat la Directia Generala de Protectie Interna a M.A.I.

"Acesta, desi avea ca obligatii profesionale sa raporteze conducerii acestei structuri si, totodata, sa sesizeze organele de urmarire penala, nu si-a indeplinit aceste obligatii. Mai mult decat atat, acesta a sprijinit in mod constant si constient activitatile infractionale derulate de catre inculpatul Corcodel Marian, acordandu-i protectia necesara, cat si consilierea in unele situatii", se arata in comunicatul DIICOT.

La cele 12 perchezitii de joi "au fost identificate si ridicate, atat in biroul inculpatului Corcodel Marian, cat si in alte spatii, foarte multe contracte de imprumut, atat in forma autentica, cat si inscrisuri sub semnatura privata, dar si agende si notite detinute de membrii grupului infractional, pentru a avea o evidenta stricta atat a debitorilor, cat si a sumelor de bani ce au fost remise sau urmau a fi remise cu titlu de dobanda (camata) ".

Conform sursei citate, in biroul lui Corcodel s-au gasit 50.000 lei si 55.000 euro, cu privire la care urmeaza a fi efectuate cercetari pentru stabilirea provenientei.

Jandarmeria a anuntat ca "asigura in mod ferm opinia publica de faptul ca va acorda tot suportul necesar institutiilor abilitate pentru clarificarea faptelor si imprejurarilor cercetate, in care sunt suspectate cadre ale institutiei".

In plus, intr-un mesaj pe contul de Facebook, institutia arata ca este "direct interesata de clarificarea tuturor aspectelor legale, precum si a situatiilor punctuale care pot afecta credibilitatea institutiei".

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Marian Corcodel retinut DIICOT, #sef Jandarmerie retinut procurori DIICOT, #dosar camatarie Jandarmerie, #perchezitii camatarie Jandarmerie , #DIICOT