Seful DIICOT, despre problema interceptarilor: Daca importam ofiteri care au mai facut filaje, va fi mai usor

Luni, 14 Martie 2016, ora 15:27
4240 citiri
Seful DIICOT, despre problema interceptarilor: Daca importam ofiteri care au mai facut filaje, va fi mai usor
Foto: site CSM (Arhiva)

Procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, luni, ca este nevoie de mai mult de 40 de ofiteri judiciari care sa se ocupe de interceptari, precizand ca ar fi mai usor de continuat operatiunile de supraveghere tehnica daca ofiterii vor fi "importati" de la structuri care s-au mai ocupat de filaje.

"Patruzeci de ofiteri categoric nu sunt de ajuns, dar este un inceput bun. Ii vom pregati pe cei care vin. Vom face, in perioada de tranzit, cu cei de la Operatiuni Speciale", a spus seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), inaintea sedintei de bilant a Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, informeaza News.ro.

DIICOT pluseaza: Cere 200 de angajati si 20 de milioane de euro, dupa decizia CCR pe interceptari

Horodniceanu a precizat ca operatiunile de supraveghere tehnica din dosarele instrumentate de DIICOT ar fi mai usor de continuat daca ofiterii ar fi din structurile care au mai facut interceptari si filaje.

"Depinde de unde 'importam' ofiterii. Daca ii importa de la Directia Operatiuni Speciale sau de unde au avut contact cu interceptari, cu filaje, cu operatiuni, vor putea face si astfel de lucruri si va fi mai usor. Tragem o linie peste doua- trei saptamani si vedem cum stam", a mai spus Horodniceanu.

DIICOT a cerut anul trecut 31.000 de mandate de interceptare - Surse

Procurorul-sef al DIICOT a adaugat ca dosarele de terorism aflate in lucru nu au de suferit dupa decizia Curtii Constitutionale.

Horodniceanu a mai spus ca DIICOT nu va colabora pentru supraveghere tehnica in dosarele penale cu Directia de Informatii si Protectie Interna, pentru ca "este aceeasi situatie ca la serviciile de informatii si nu au atributii".

Ordonanta interceptarilor, aprobata: 4 legi modificate, DNA si DIICOT primesc personal

Guvernul a aprobat, vineri, Ordonanta de Urgenta care stabileste ca interceptarile in materie penala si de securitate nationala vor putea fi realizate prin Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor. Anterior, actul normativ a fost avizat in CSAT.

Prin acest act normativ Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor este desemnat sa obtina, prelucreze si stocheze informatii in domeniul securitatii nationale, iar la cererea organelor de urmarire penala sa asigure accesul la sistemele tehnice in conditii stabilite prin protocoale de cooperare.

Potrivit OUG, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penala in cazuri de securitate nationala si terorism in domeniul interceptarilor.

De asemenea, printr-o OUG s-a stabilit detasarea la DIICOT a 40 de ofiteri sau agenti de politie judiciara, iar printr-o hotarare s-a dispus detasarea a cate 40 de ofiteri sau agenti de politie judiciara la Ministerul Public si la DNA.

Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor (CNIC) a fost infiintat in 2008, prin hotarare CSAT, in structura Serviciului Roman de Informatii, ca autoritate nationala in domeniul interceptarii precum si a relationarii cu operatorii de telecomunicatii, menita sa serveasca toate institutiile si structurile departamentale care obtin aprobari judecatoresti de interceptare a comunicatiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#DIICOT CCR interceptari SRI , #DIICOT