Un nou dosar Rompetrol: DIICOT pune sechestru pe instalatiile rafinariei si pe benzinarii - surse UPDATE

Luni, 09 Mai 2016, ora 09:22
8951 citiri
Un nou dosar Rompetrol: DIICOT pune sechestru pe instalatiile rafinariei si pe benzinarii - surse UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorii DIICOT au deschis un nou dosar Rompetrol si vor pune sechestru, luni, pe instalatiile rafinariei Petromidia si pe benzinarii.

Potrivit surselor Digi 24, e vorba de un prejudiciu in valoare de 660 de milioane de euro.

Activitatea rafinariei Petromidia din Navodari nu va fi perturbata de acest sechestru, insa bunurile nu vor mai putea fi valorificate de companie.

De asemenea, Rompetrol poate contesta in instanta masura luata de DIICOT.

UPDATE 12.30: Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au fost suspendate, luni dimineata, de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Dosar disjuns

Noul dosar este disjuns din cel in care mai multe persoane au fost condamnate definitiv - printre care se numara fostul senator liberal Sorin Rosca Stanescu si fostul ministru Sorin Pantis - si in care a fost judecat si omul de afaceri Dinu Patriciu. In cazul acestuia, procesul penal s-a incheiat in urma decesului.

Sorin Rosca Stanescu, eliberat conditionat

Curtea de Apel Bucuresti: Interceptarea convorbirilor lui Patriciu a fost legala, faptele lui afectau siguranta nationala

Dosarul Rompetrol: Procesul continua dupa moartea lui Patriciu

Ancheta dateaza de la inceputul anului 2006, iar masura sechestrului a fost impusa pentru a se recupera prejudiciul, deoarece in primul dosar nu s-a reusit acest lucru.

Seful DIICOT: Dosarul Rompetrol are 3.100 de volume

Anterior, in luna martie, seful DIICOT spunea ca dosarul Rompetrol 2 are 3.100 de volume si ca ocupa tot subsolul institutiei, insa nu a vrut sa faca atunci o estimare a prejudiciului.

"Rompetrol este un dosar de 3.100 de volume, ne ocupa tot subsolul institutiei. (...) Se lucreaza destul de intens in acest dosar, a facut si obiectul Inspectiei Judiciare, este in atentia conducerii DIICOT odata cu alte cateva zeci de dosare in acest moment. (...) Dosarul e o disjungere (...).

E un dosar care implica foarte multa pricepere. E un procuror desemnat care se ocupa indeaproape zilnic de acest dosar si cred ca in perioada urmatoare vom vedea progrese. Cred ca discutam de nivelul lunii urmatoare. Asteptam din acel dosar sa avem o schimbare de incadrare juridica si o extindere, dar nu as vrea sa antamez", a spus atunci Daniel Horodniceanu, seful DIICOT.

Chinezii cumpara Rompetrol

Sechestrul pus pe bunurile Rompetrol la cateva luni dupa ce chinezii de la CEFC China Energy Company Ltd au anuntat achizitia a 51% din actiunile KMG International, subsidiara companiei petroliere kazahe de stat KazMunaiGaz, din care fac parte rafinaria Petromidia, lantul de benzinarii Rompetrol, Dyneff Franta si Spania, dar si celelalte firme din fostul grup Rompetrol.

Acordul este parte a unei intelegeri mai largi, in valoare totala de 4 miliarde de dolari.

La finalul anului trecut, cand a fost anuntata tranzactia, ministrul roman al Economiei, Victor Grigorescu, a transmis ca urmareste cu atentie preluarea Rompetrol si a altor active de catre chinezi.

Chinezii cumpara Rompetrol - Reactia ministrului Economiei

"Urmarim cu mare atentie indeplinirea tuturor obligatiilor asumate de KMG International, in raport cu statul roman, conform cadrului juridic romanesc. Problematica Rompetrol este strategica pentru Romania si ne preocupa mult", a precizat atunci Victor Grigorescu.

El a mai precizat ca structura actionariatului va ramane neschimbata chiar si dupa achizitie. Statul roman detine 44,7% din Rompetrol Rafinare, cel mai important activ al grupului KMGI.

Acuzatiile initiale

In dosarul initial, acuzatiile au fost multiple: de la organizarea unui grup infractional, la delapidare, spalare de bani, manipularea pietei de capital si utilizare de informatii privilegiate.

In afara de Patriciu, printre cei inculpati s-au numarat Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#nou dosar Rompetrol, #sechestru benzinarii rafinarie , #DIICOT