Scandaluri de spionaj in care a fost implicata Romania

Marti, 17 August 2010, ora 10:40
4737 citiri
Scandaluri de spionaj in care a fost implicata Romania
Foto: Arhiva

Scandalul care a izbucnit luni, dupa ce FSB a anuntat ca diplomatul roman Gabriel Grecu este acuzat de spionaj si are 48 de ore pentru a parasi Rusia, se alatura altor catorva incidente care, in ultimii patru ani, au facut ca numele Romaniei sa fie mentionat in contexul actiunilor de spionaj.

Scandalurile de spionaj in care a fost implicata Romania vizeaza in general o zona geografica restransa. In general, este vorba despre vecinii de la est - Ucraina, Rusia sau R. Moldova - la care se adauga Bulgaria, in sud.

Spionul Floricel

Cel mai recent scandal de spionaj este cazul Zikolov, care dateaza din primele luni ale anului 2009. Cetateanul bulgar Marinov Zikolov ar fi furnizat informatii militare secrete, obtinute de la un subofiter roman, Floricel Achim, atasatului militar al Ambasadei Ucrainei la Bucuresti.

In acest context, au existat informatii ca doi atasati militari ai Ucrainei la Bucuresti au fost expluzati, Ucraina reactionand pe masura si expulzand, la randul sau, doi atasati militari romani de la Kiev. Informatia nu a fost niciodata confirmata in mod oficial. Ministerul de Externe al Romaniei si Ambasada Ucrainei de la Bucuresti au pastrat o tacere deplina.

Scandalul a capatat insa o turnura spectaculoasa cand, cateva luni mai tarziu, intr-un document al Ambasadei Austriei la Bucuresti obtinut de NewsIn se spunea ca presedintele Traian Basescu le-ar fi spus ambasadorilor UE ca relatia Romaniei cu Rusia a fost afectata de scandalul de spionaj cu Ucraina, care a dus la expulzarea a doi atasati militari ucraineni, dar si a trei diplomati rusi.

Un raport intern al Ambasadei Austriei, intocmit dupa o intalnire a presedintelui cu ambasadorii UE acreditati la Bucuresti, in mai 2009, il cita pe Traian Basescu spunand ca "relatia (Romaniei) cu Rusia a fost afectata recent si de scandalul de spionaj si de expulzarea a trei angajati ai Ambasadei ruse la Bucuresti". Raportul redactat sub semnatura ambasadorului austriac Martin Eichtinger era datat 14 mai si adresat MAE vienez, precum si ambasadelor Austriei de la Bruxelles, Chisinau, Kiev si Moscova. Documentul relata in cinci pagini continutul discutiei cu presedintele Traian Basescu avute la un dejun de lucru cu ambasadorii tarilor UE acreditati la Bucuresti.

Ambasada Austriei nu a negat autenticitatea documentelui, iar Ambasada Rusiei la Bucuresti a refuzat sa se pronunte in legatura cu informatiile aparute in raportul intern austriac privind expulzarea a trei diplomati rusi din Romania.

"Daca informatia a fost data de MAE, atunci asa este", a declarat, in reactie, ministrul apararii de la acea data, Mihai Stanisoara, referindu-se la expulzarea celor trei diplomati rusi. Ministerul Afacerilor Externe nu a facut insa niciun fel de comentarii in legatura cu acest document.

Cu toate acestea, presedintele comisiei de aparare din Senat, Teodor Melescanu, declara in 18 martie 2009, cu ocazia audierii ministrului apararii Mihai Stanisoara, ca dosarul de spionaj al lui Floricel Achim a reusit sa afecteze relatiile Romaniei cu Ucraina, Federatia Rusa, Bulgaria si NATO. "Din punctul meu de vedere, cred ca este una dintre cele mai nefericite decizii pe care le-a luat Romania in acest an, pentru ca a reusit sa afecteze relatiile cu Ucraina, Federatia Rusa, Bulgaria si NATO", a spus Melescanu referitor la decizia de a face public cazul de spionaj si modul in care a fost acesta gestionat.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in iunie 2010, condamnarea lui Floricel Achim si a bulgarului Zikolov Marinov la cate 12 ani si sase luni de inchisoare cu executare in dosarul de tradare prin transmitere de secrete si spionaj, insa decizia nu este definitiva si poate fi contestata.

Voronin da vina pe Romania pentru Revolutia de la Chisinau

Un alt scandal diplomatic consemnat in 2009 s-a petrecut dupa alegerile parlamentare din aprilie din Republica Moldova, castigate de comunisti si contestate in strada de tineri si opozitie.

In 7 aprilie, cand protestele anticomuniste au luat o turnura violenta, presedintele Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu, a declarat intr-o conferinta de presa ca ceea ce se intampla la Chisinau este o tentativa de lovitura de stat, lasand sa se inteleaga ca in spatele acesteia ar sta Romania. La randul sau, presedintele Vladimir Voronin le-a spus reprezentantilor diplomatici acreditati la Chisinau ca, din informatiile detinute, din orasul Iasi au venit patru autobuze cu tineri pentru a participa la protestele din capitala moldoveana. Presedintele Moldovei a subliniat ca astfel de date vorbesc despre faptul ca actiunile respective au fost planificate din timp, iar Romania se face vinovata de tentativa de organizare a unei lovituri de stat. Voronin a mai spus ca "influenta Romaniei este simtita foarte serios si se simte mana serviciilor secrete".

Drept urmare, Republica Moldova i-a declarat, in 8 aprilie, personae non gratae pe ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, si pe un alt diplomat roman, ministrul-consilier al Ambasadei Ioan Gaborean, acuzand Romania de implicare in protestele ce au avut loc la Chisinau dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie. Totodata, Chisinaul a introdus regimul de vize pentru cetatenii romani. In acelasi timp, a inceput o campanie de intimidare constanta asupra jurnalistilor romani, pe care i-a expulzat sau i-a determinat sa plece in cateva zile de pe teritoriul tarii.

Ministerul de Externe al Romaniei a reactionat afirmand ca este inacceptabil ca puterea comunista de la Chisinau sa transfere responsabilitatea pentru problemele interne pe seama Romaniei si a cetatenilor romani, iar masurile unilaterale de impunere a restrictiilor de calatorie sunt aberante.

Presedintele Traian Basescu a venit in Parlament pentru a vorbi despre situatia relatiilor cu R. Moldova si a solicitat Guvernului sa adopte in regim de urgenta modificarea Legii cetateniei, astfel incat sa se faciliteze procesul de redobandire a cetateniei romane de catre romanii din Republica Moldova care si-au pierdut-o in mod abuziv.

Si in 12 decembrie 2007 Chisinaul anuntase expulzarea a doi diplomati romani pentru "activitati incompatibile cu statutul de diplomat" si cu aceasta ocazie si-a rechemat ambasadorul pentru consultari. Vasile Nanea, ministru-consilier, si Laurentiu Pinte, secretar I al Ambasadei, au fost declarati personae non-gratae si somati sa paraseasca teritoriul Republicii Moldova in 24 de ore.

MAE roman a apreciat acest act ca inamical si total nejustificat. "Nu ne-au anuntat si nici nu au argumentat, de altfel nici nu se procedeaza asa in astfel de cazuri, insa ne-a intristat maniera in care au facut-o", declara ministrul de externe Adrian Cioroianu, explicand ca este vorba despre termenul scurt pe care cei doi diplomati l-au avut la dispozitie pentru a parasi Republica Moldova, in conditiile in care sotia unuia dintre ei era insarcinata in luna a opta.

In 6 decembrie 2007, Voronin acuzase Romania de "agresiune permanenta" fata de tara sa si declara ca isi va prezenta nemultumirile intr-un mesaj adresat liderilor UE, menit sa puna capat disputei indelungate dintre cei doi vecini. In replica, seful diplomatiei romane, Adrian Cioroianu, a dat asigurari ca acuzatiile aduse de presedintele moldovean nu au convins la Bruxelles.

Si in urmatorul an acuzele si suspiciunile autoritatilor comuniste de la Chisinau la adresa Romaniei au continuat. In 26 noiembrie 2008, cu cateva zile inainte de Ziua nationala a Romaniei, un reprezentant al Ambasadei romane in R. Moldova era convocat la Ministerul de Externe de la Chisinau, pentru a i se inmana o Nota verbala in care Bucurestiul este avertizat sa evite declaratiile provocatoare cu privire la statalitatea, suveranitatea si integritatea tarii vecine. "Autoritatile Republicii Moldova dispun de informatii privind posibile incercari de provocari care ar putea avea loc in urmatoarele zile, avand drept pretext declaratii publice cu tenta de insinuari la statalitatea, suveranitatea si integritatea teritoriala a tarii noastre, in scopul de a tensiona relatiile moldo-romane", se spunea intr-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului moldovean de Externe. MAE moldovean punea in garda institutia omoloaga din Romania sa "manifeste prudenta si vigilenta sporita in ceea ce priveste declaratiile publice in zilele urmatoare ale oficialilor romani si ale reprezentantilor minoritatii romane din Republica Moldova".

Doi spioni romani in Nigeria

Un caz inedit de spionaj implicand un cetatean roman s-a inregistrat in decembrie 2006, cand Bogdan Dumitrescu, fost membru al corpului diplomatic roman, a fost arestat in Nigeria sub acuzatia de spionaj.

El a activat in Nigeria in anul 1994 ca membru al corpului diplomatic, apoi a revenit in aceasta tara in functia de consilier economic al Ministerului Economiei si Comertului din Romania, in perioada ianuarie 2001-iulie 2002. Ulterior, a ramas in Nigeria ca angajat cu contract individual de munca.

Autoritatile nigeriene nu au formulat acuzatii clare de spionaj, ci numai de "copiere, distributie, posesie si falsificare de documente secrete". Conform cotidianului israelian Haaretz, se pare ca aceste informatii secrete erau despre o licitatie de armament si echipamente militare.

Impreuna cu Dumitrescu au mai fost inculpati alti patru cetateni straini - doi irlandezi, un israelian si un rus - precum si trei cetateni nigerieni. Cei cinci au fost acuzati de spionaj, efectuat intre ianuarie 2004 si iunie 2006, in profitul tarilor din care provin. Despre soarta lui Bogdan Dumitrescu - judecat in libertate in Nigeria - nu se mai stie nimic din mai 2007, cand era stabilita o noua audiere la tribunal, iar dosarul cu probe nu parea finalizat.

Un al doilea cetatean roman a fost retinut in 30 martie 2007, tot in Nigeria, sub acuzatia de spionaj. Romanul, a carui identitate nu a fost facuta publica, fotografia autoturismele din parcul de autovehicule confiscate de Comisia pentru Combaterea Crimelor Financiare si Economice (EFCC). Legile si reglementarile locale nu prevad intezicerea fotografierii la facilitatile EFCC si nici pedepse pentru aceasta, a precizat MAE. Cetateanul roman retinut in 30 martie a fost eliberat, in aceeasi zi, in baza garantiei date de firma nigeriana pentru care lucra.

Si doi in Irak

Spre sfarsitul anului 2006, doi cetateni romani au fost retinuti in Irak de catre armata americana sub suspiciunea de spionaj. Ei nu au fost pusi oficial sub acuzare, dar au fost cercetati pentru ca au filmat si fotografiat fara autorizatie o baza americana din Irak.

Cazul lor, pastrat secret de autoritati si dezvaluit de Evenimentul Zilei in februarie 2007, a dus la demisia ministrului de externe Mihai-Razvan Ungureanu. Acesta a omis sa-l informeze pe premierul Calin Popescu Tariceanu despre cazul celor doi muncitori romani din Irak suspectati de spionaj, informadu-l in schimb pe presedintele Traian Basescu.

Insa anul 2006 a fost acaparat, fara indoiala, de rasunatorul dosar al privatizarilor din energie, o saga cu multiple ramificatii ce nu s-a incheiat nici in prezent.

Codrut Seres si Zsolt Nagy, implicati in reteaua bulgarului Stancev

Bulgarul Stamen Stancev a organizat si coordonat un grup care procura de la inalti functionari si demnitari ai statului roman (si ei membri ai acestei retele), informatii economice secrete pe care le furniza apoi unor consortii ce faceau astfel concurenta neloiala celorlalte firme inscrise la licitatiile pentru importante contracte cu statul, se spunea in rezolutia procurorului. De asemenea, activitatea retelei a pus in pericol securitatea statului pentru ca a afectat mediul de afaceri si a perturbat relatiile economice legate de obiective strategice ale economiei romanesti.

Reteaua lui Stanchev ar fi distorsionat grav mediul concurential si a afectat imaginea externa a Romaniei, ba chiar a pus in pericol aderarea la Uniunea Europeana, intrucat au fost incalcate obligatiile asumate in capitolul 6 din Tratatul de aderare: "Politica in domeniul concurentei".

Procurorii DIICOT au sustinut ca bulgarul Stamen Stantchev, acuzat de spionaj, avea legaturi cu "structuri informative, inclusiv de sorginte rusa".

Din retea facea parte si Vadim Benyatov Don, unul dintre directorii de dezvoltare ai companiei Credit First Suisse Boston, cetatean american de origine rusa. La 13 septembrie 2007, Vadim Benyatov a fost trimis in judecata pentru spionaj, la aproape o luna dupa ce parasise tara.

Ramificatiile au ajuns pana la doi fosti ministri romani, fostul ministru al economiei si comertului Codrut Seres si fostul ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei Zsolt Nagy. Ei sunt acuzati de tradare prin transmitere de secrete. Demersurile judiciare in acest caz complex continua.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#scandal diplomat roman Rusia, #Gabriel Grecu spionaj, #scandaluri spionaj Romania , #diplomat