Ancheta extinsa la DIPI. Alti 18 angajati sunt urmariti penal

Miercuri, 31 August 2016, ora 19:07
6638 citiri
Ancheta extinsa la DIPI. Alti 18 angajati sunt urmariti penal
Foto: Arhiva Ziare.com

Inca 18 angajati ai Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) din Ministerul de Interne sunt urmariti penal pentru deturnare de fonduri, delapidare, abuz in serviciu sub forma complicitatii, fals si uz de fals, dupa ce, luni, au fost pusi sub urmarire penala sase sefi ai institutiei, pentru acelasi tip de infractiuni.

Potrivit unui comunicat al DNA, cei 18 angajati sunt acuzati ca au intocmit rapoarte de cheltuieli pentru niste activitati informativ-operative false.

Aceste rapoarte au fost aprobate de persoane din conducere si in baza acestor documente banii au fost folositi pentru cheltuieli de protocol sau chiar opriti de angajati ai DIPI.

DNA ii mai acuza pe cei 18 angajati ca au atestat in fals necesitatea ori existenta unor cheltuieli operative, si-au insusit sume de bani din fondurile operative.

Mai mult, acestia au folosit rapoartele la Compartimentul fonduri operative al DIPI, chiar daca stiau ca aceste rapoarte sunt false si au ca scop fraudarea fondurilor operative.

Din 2014 si pana in prezent, cei care au trecut pe la conducerea Departamentului de Informatii si Protectaie Interna al MAI au deturnat bani din bugetul acestei structuri.

In total, in acest dosar sunt urmarite penal 24 de persoane, printre care si sase fosti sefi ai institutiei.

Fostul sef al DIPI, Rares Vaduva (demis luni seara de premierul Ciolos), precum si fostii sefi ai institutiei Gheorghe Nicolae, Gelu Marin Oltean, Nelu Zarnica, Gheorghe Popa si Ioan Dorin Popa sunt urmariti penal de procurorii anticoruptie, avand calitatea de suspecti, anunta DNA intr-un comunicat remis luni seara.

Cei sase sunt acuzati de infractiuni precum deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu. Ei au aprobat mai multe rapoarte prin care au schimbat destinatia banilor alocati misiunilor operative, pe care ori i-au cheltuit pentru protocol ori char i-au luat ei, dupa care au secretizat documentele, arata procurorii DNA.

Citeste comunicatul integral al DNA

Mai mult, procurorii transmit ca in acest an, Rares Vaduva a incercat sa acopere urmele banilor in dosarul in care Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne, este acuzat ca si-a cumparat masina de lux din banii DIPI si a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#angajati DIPI urmariti penal, #DIPI DNA deturnare fonduri , #DNA