Arhiepiscopul Tomisului, scos de sub urmarire penala: "A fost o inscenare, Dumnezeu il va rasplati!"

Luni, 22 Decembrie 2014, ora 14:15
5747 citiri
Arhiepiscopul Tomisului, scos de sub urmarire penala: "A fost o inscenare, Dumnezeu il va rasplati!"
Foto: Ziua de Constanta

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost scos de sub urmarire penala de catre DNA, in dosarul in care era cercetat pentru luare de mita si instigare la fals intelectual, fiind suspectat ca a primit 850 de euro de la o persoana, pentru a o ajuta sa se se inscrie la Facultatea de Teologie.

Oficiali din DNA au declarat, luni, ca in urma verificarilor facute in dosarul lui IPS Teodosie s-a dispus, recent, scoaterea acestuia de sub urmarire penala.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a afirmat, luni, ca dosarul in care a fost cercetat de DNA pentru luare de mita a fost inchis si "clasat definitiv", intrucat nu exista probe impotriva sa, el sustinand ca totul a fost o inscenare si ca acela care a pus-o la cale va fi "rasplatit" de Dumnezeu.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a spus, luni, intr-o conferinta de presa organizata la Palatul Arhiepiscopal, ca a fost scos de sub urmarire penala in dosarul de coruptie deschis pe numele sau in 2009, dupa ce a fost suspectat ca ar fi primit mita de la o persoana pentru a o ajuta sa se se inscrie la Facultatea de Teologie.

"Au transformat donatia, interpretand-o drept mita"

"Nu s-a gasit nicio proba care sa ma fi incriminat si a fost inchis dosarul. S-a redeschis, s-a revizuit si s-a clasat definitiv. Am si primit raspunsul, scris, ca s-a scos de sub urmarire penala. Ca nu sunt probe de incriminare ca fapte penale", a afirmat arhiepiscopul Tomisului.

El a mai spus ca informatiile aparute in presa, care insoteau imaginile filmate in anul 2009, erau tendentioase, fiind vorba, de fapt, despre o donatie, si nu despre dare si luare de mita.

"Imaginile nu incriminau cu ceva. Interpretarea lor era pe dos. Ca s-au primit niste bani... S-a dat chitanta pe loc. Si factura. Este o incriminare cand face cineva o donatie? In fiecare zi primim donatii. Suntem vinovati cand primim donatii? Este lege pentru asta. Au transformat donatia, interpretand-o drept mita", a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

IPS Teodosie a tinut sa precizeze ca nici informatiile aparute in presa si nici dosarul de cercetare deschis pe numele sau nu l-au deranjat si nu intentioneaza sa se indrepte impotriva celui care a scris articolul de la care a pornit ancheta.

"Cand te incrimineaza cineva fara sa fii vinovat iti face un mare bine"

"Pe mine nu m-a deranjat. Cand te incrimineaza cineva fara sa fii vinovat iti face un mare bine. Cel mai criminal din neamul omenesc a fost Domnul Iisus. De ce sa ma afecteze? M-ar fi afectat daca as fi simtit ca am facut o nelegiuire. Cata vreme nu era nimic material care sa ma incrimineze, de ce sa ma afecteze?

Pot sa fiu acuzat zilnic, de orice. Daca nu ma simt vinovat si nu exista un probatoriu, ma simt cel mai liber si cel mai fericit ca pot sa fiu acuzat pe nedrept. (...) Eu nu vreau sa incriminez pe nimeni, de ce sa incep eu sa arunc cu ceva? A fost o parere, o inscenare, ce a fost. Ei raspund, prin constiinta lor. (...)

Sa-mi mangai orgoliul? Nici vorba. Dar de ce sa ma indrept (n.red. - impotriva celui care a scris), sa ma rafuiesc cu el? Cine a facut asa ceva a facut-o in cunostinta de cauza, cred, si Dumnezeu il va rasplati. Eu nu ma razbun pe nimeni", a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.

In 12 septembrie, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) anunta ca arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care este si decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Univesitatea "Ovidius" Constanta, este acuzat de luare de mita si instigare la fals intelectual, fiind suspectat ca a primit 850 de euro de la o persoana, pentru a o ajuta sa se inscrie la Facultatea de Teologie.

DNA preciza ca in acelasi dosar este urmarit penal si Bogdan Florin Chiriluta, inspector de protocol la Arhiepiscopia Tomisului, pentru complicitate la luare de mita.

Potrivit procurorilor DNA, in luna martie 2009, Teodosie Petrescu, decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Univesitatii "Ovidius" Constanta si arhiepiscop al Tomisului, ar fi primit de la o persoana, denuntatoare in cauza, suma de 850 de euro, prin intermediul lui Bogdan Florin Chiriluta, precum si promisiunea unui imprumut de 5.000 de euro.

IPS Teodosie ar fi promis, in schimbul banilor, ca il va ajuta pe denuntator sa se inscrie ca student la Facultatea de Teologie si apoi sa fie hirotonisit ca preot, sustin procurorii.

Dosarul vizandu-l pe IPS Teodosie a fost deschis in 2009, cand IPS Teodosie a fost audiat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Acest dosar a fost deschis in urma unei investigatii jurnalistice, care a relevat anumite practici in modul de inscriere la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanta.

IPS Teodosie, acuzat din nou de fals in actele oficiale al Arhiepiscopiei Tomisului

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#IPS Teodosie scapat acuzatii, #IPS Teodosie scos urmarire penala, #IPS Teodosie mita , #DNA