Avalansa provocata de bulgarele Justitiei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 23:48
8850 citiri
Avalansa provocata de bulgarele Justitiei (Opinii)

Singura intrebare cu rost in fata valului de zanganit de catuse si descinderi ale DNA printre politicienii la cel mai inalt nivel este cand, daca si mai ales cum se vor finaliza actiunile procurorilor care au explodat in plina campanie electorala.

Se vor stinge ele dupa alegerile prezidentiale, mai devreme sau mai tarziu, intr-un fel sau altul, cand isi vor fi produs efectul politic sau vor continua si dupa ianuarie 2015, urmarind doar dreptatea si adevarul?

Altfel spus, vor fi finalizate dosarele Microsoft, EADS (despre care am fost doar anuntati deocamdata), cel al retrocedarilor, Lukoil si orice urmeaza sa mai apara pana la mijlocul lui noiembrie cu condamnari pe masura asteptarilor pe care astazi primele cercetari ale DNA le provoaca? Sau vom fi martorii unor condamnari, in cel mai bun caz, ale unor tristi tapi ispasitori?

Ar fi bine sa fie vorba despre sargul procurorilor, ci sa nu fie o intamplare sau rezultatul unei coincindente sociale fericite, incurajata tocmai de gradul mare de asteptare a populatiei.

Exista insa si scenariul in care valul de dosare ar fi produsul unui plan care urmareste manipularea campaniei electorale prin provocarea maselor pentru a le directiona votul in baza unor calcule de laborator.

Daca este vorba despre asta, atunci papusarul sef al unui astfel de masterplan mai bine nu s-ar fi apucat deloc de treaba.

De ce? In primul rand, pentru ca marea asteptare pe care o aduce valul de catuse si descinderi in randul populatiei risca sa se transforme intr-un tsunami imposibil de controlat social in cazul in care ea nu va fi satisfacuta.

Fara nicio urma de indoiala, actiunea procurorilor de a cerceta si urmari afaceri de coruptie in care statul a fost pagubit de sute de milioane si chiar miliarde de euro produce satisfactie tuturor celor care muncesc pe branci doar pentru a supravietui. Si sunt cateva milioane bune de astfel de cazuri.

Sporul si sargul de care dau dovada procurorii trebuie sustinut macar pentru dimensiunea colosala a afacerilor investigate, dosarul retrocedarilor in care sunt implicati Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam si tatal socru Ilie Sarbu fiind un astfel de caz care, prin defrisarile de paduri de pe zeci de mii de hectare, a pus deja in pericol siguranta nationala. Fie si doar pentru importanta uriasa a cauzei, procurorii care se ocupa de acest caz trebuie prezumati cu buna credinta si nevinovati de orice joc politic.

Dar, in acelasi timp, procurorii si magistratii trebuie sa demonstreze ca dosarele in care sunt implicate personalitati politice de la cel mai inalt nivel sunt si vor fi tratate toate cu aceeasi masura. Aceeasi unitate se va aplica in cazul lui Mircea Basescu, mai ales din cauza multor intrebari ramase fara raspuns in legatura cu implicatiile extrem de grave din acest dosar, sau in dosarul lui Gheorhe Stefan (mai cunoscut - Pinalti) ca si in cazurile unde sunt vizati Ilie Sarbu, V. Hrebenciuc sau Ecaterina Andronescu.

Altfel, daca zelul procurorilor si magistratilor se va dovedi doar o flama aprinsa de si pentru campania electorala, daca ritmul si cadenta justitiei nu se vor pastra in linii mari aceleasi si dupa alegerile prezidentiale, eu cred ca cei care au gandit si au pus in practica o astfel de manipulare risca o catastrofa sociala ale carei dimensiuni nu pot fi nici macar intuite acum.

Stacheta a fost ridicata efectiv prea sus, ca sa aflam apoi ca totul a fost doar un foc de paie.

Dimensiunile jafului care a avut loc in Romania in ultimii 24 de ani au fost atat de mari incat acest jaf poate fi pipait si astazi de oricine, oriunde paseste. Consecintele lui se vad in tot ceea ce ne inconjoara - fie ca vorbim de sanatate, educatie, mediu sau industrie. El se regaseste, in mare, si in referatele pe care procurorii le prezinta cu mandrie opiniei publice. In acest caz, vinovatii trebuie sa fie pe masura prejudiciului.

Altfel, in acest moment eu cred ca se pun bazele unei viitoare revolutii sociale, pe care nu se stie daca si cine o va mai putea controla.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #dosare politicieni alegeri prezidentiale , #DNA