Candidaturi controversate pentru sefia DNA si a Parchetului General

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 18:48
4664 citiri
Candidaturi controversate pentru sefia DNA si a Parchetului General
Foto: Arhiva

Procurorii Gheorghe Mota, de la Parchetul Gorj, si Ioan Irimie, de la Serviciul DNA Cluj, si-au depus candidaturile la Ministerul Justitiei, pentru functiile de procuror general al Romaniei, respectiv procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Ambii au avut, in trecut, probleme disciplinare.

Potrivit Realitatea TV, care citeaza Mediafax, Gheorghe Mota a detinut functia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Gorj pana in mai 2007, cand plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-a revocat. Potrivit legii, "revocarea din functia de conducere a procurorilor se dispune de CSM, din oficiu sau la propunerea adunarii generale ori a conducatorului Parchetului (...) in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale".

De asemenea, in cursul lunii iulie anul acesta, Emil Mota a fost reclamat de Laura Codruta Kovesi la CSM, dupa ce a criticat cativa judecatori de la Tribunalul Golj ca nu au arestat trei persoane, puse sub acuzare de el. Mota sustinea, intr-un interviu, ca judecatorii Tribunalului Gorj sunt lipsiti de curaj in privinta aprobarii cererilor sale pentru arestarile de 29 de zile pentru persoanele cu notorietate.

Si cel de-al doilea candidat, de data aceasta pentru sefia DNA, a avut probleme cu colegii. Ioan Irimie, care a fost seful Serviciului Teritorial Cluj al DNA, a fost revocat din functie in 2005 de catre Daniel Morar. Irimie a detinut apoi functia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu, in prezent fiind procuror DNA la Cluj.

Termenul pentru depunerea cererilor de inscriere pentru functia de procuror general, sef DNA sau pentru ambele functii este miercuri, 3 octombrie, iar cel pentru depunerea proiectului privind exercitarea atributiilor specifice functiilor de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie este 15 octombrie.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#candidaturi DNA Parchet, #Gheorghe Mota procuror general, #Ioan Irimie DNA , #DNA