Ce s-a mai intamplat cu vamesii ridicati cu elicopterele

Joi, 18 Iulie 2013, ora 17:24
11261 citiri
Ce s-a mai intamplat cu vamesii ridicati cu elicopterele
Foto: Arhiva

Incercarea procurorului de caz de a-i aduce cu autobuzul la audieri pe elevii care au dat bacalaureatul la Liceul Dimitrie Bolintineanu i-a facut pe cativa politicieni sa acuze din nou DNA ca nu urmareste decat sa obtina un "show mediatic", asa cum s-ar fi intamplat si in celebrele dosare ale vamesilor.

Si nu a fost prima oara cand lideri de marca ai politicii au criticat in acest fel Directia Nationala Anticoruptie, acuzandu-i pe procurori ca pun in scena actiuni spectaculoase de retinere, dupa care "nu se mai aude nimic" in legatura cu cazurile respective.

Fostul procuror sef al DNA Daniel Morar a explicat public, in februarie 2011, ca operatiunea de aducere, la Bucuresti, cu elicopterele a zeci de vamesi pentru audieri a fost strict legata de incadrarea in 24 de ore, cat este termenul legal in care o persoana retinuta trebuie prezentata in fata instantei.

"Ati mai auzit ceva despre vamesi?", intreaba din cand in cand cate un politician pe posturile de televiziune, ca si cand daca politicienii nu sunt la curent cu ce se intampla cu dosarele respective, inseamna ca nici nu se mai intampla nimic cu ele.

5 dosare, 276 trimisi in judecata, 23 de condamnari pana acum, plus "acordul de recunoastere a vinovatiei"

Ziare.com a solicitat DNA informatii legate de situatia vamesilor si politistilor de frontiera care au fost saltati cu zecile in februarie 2011 si transportati cu elicopterele, insotiti de mascati, la audieri in Capitala, acuzati fiind de fapte de coruptie.

"In perioada 27 aprilie - 15 iunie 2011, au fost trimise in judecata 276 de persoane, avand calitatea de lucratori vamali si politisti de frontiera, intr-un numar de cinci dosare, respectiv: 'Grupul Siret', 'Grupul Albita', 'Grupul Moravita I', 'Grupul Moravita II' si 'Grupul Naidas'.

Instantele sesizate cu judecarea cauzelor sunt: Curtea de Apel Suceava - pentru Grupul 'Siret', Curtea de Apel Iasi - pentru Grupul 'Albita' si Curtea de Apel Timisoara - pentru Grupurile 'Moravita I', 'Moravita II' si 'Naidas'. Pana in acest moment, instantele din cadrul Curtilor de Apel Suceava si Iasi nu au pronuntat hotarari judecatoresti", se precizeaza in raspunsul primit de la Biroul de Presa al DNA.

In schimb, in ceea ce priveste Curtea de Apel Timisoara, aceasta instanta a condamnat un numar de 23 de persoane, din care 13 inculpati au fost condamnati definitiv la pedepse cu suspendare, iar 10 inculpati au fost condamnati prin hotarari nedefinitive, aflate in prezent pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in recurs.

"In toate cazurile de condamnare, instantele au aplicat dispozitiile art. 3201 din Codul de procedura penala, denumit si acordul de recunoastere a vinovatiei", se mai subliniaza in comunicatul DNA remis Ziare.com.

Mai mult, este precizat faptul ca "in cele 5 cauze deduse judecatii, in pofida numarului consistent de persoane cercetate, procurorii au finalizat ancheta in termen de maximum 3 luni de la momentul perchezitiilor, respectiv retinerii/arestarii", un lucru extrem de important, dat fiind numarul mare de persoane implicate.

Vames arestat: Nu puteam sa ma opresc, mi-a intrat in sange!

Stenograme din dosarul vamesilor: "Vin si ne filmeaza cu pixuri si ochelari"

Politistii si vamesii de la Moravita strangeau mita cu caciula

PNL s-a opus prelungirii mandatului de retinere la 48 de ore

Un aspect colateral este acela al prelungirii duratei unui mandat de retinere de la 24 la 48 de ore, acest lucru putand sa se faca doar prin revizuirea Constitutiei. Premierul Victor Ponta a sustinut aceasta solutie, dar PNL s-a opus vehement, asa ca amendamentul nu a fost inscris in proiectul de revizuire a Constitutiei elaborat de comisia parlamentara condusa de Crin Antonescu.

Senatorul Tudor Chiuariu a explicat ca PNL a avut intotdeauna rezerve "fata de ce a fost facut in ultimii ani si anume justitia, mai ales la televizor" si a subliniat ca "o astfel de masura ar favoriza justitia facuta la televizor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dosare vamesi DNA, #vamesi condamnat coruptie, #vamesi retinuti elicoptere , #DNA