Ziare.com

Cea mai mare pedeapsa intr-un dosar DNA: 16 ani de inchisoare cu executare

Joi, 09 Mai 2013, ora 16:14

   

Cea mai mare pedeapsa intr-un dosar DNA: 16 ani de inchisoare cu executare
Radu Ion Fotino, revendicatorul terenurilor din cartierul ANL "Henri Coanda", acuzat de inselaciune prin afaceri cu terenuri, a fost condamnat definitiv, joi, de instanta suprema la 16 ani de inchisoare cu executare, cea mai mare pedeapsa dispusa intr-un dosar al DNA.

Instanta a respins ca nefondate recursurile declarate de Directia Nationala Anticoruptie, Radu Ion Fotino si Andra Luminita Rasnoveanu impotriva deciziei din 20 decembrie 2011 a Curtii de Apel Bucuresti.

Astfel, instanta a mentinut condamnarile dispuse de Curtea de Apel Bucuresti in cazul celor doi, Ion Radu Fotino avand de executat 16 ani de inchisoare, iar Andra Luminita Rasnoveanu ramanand cu pedeapsa de 11 ani de inchisoare.

Judecatorii instantei supreme au admis recursul lui Romulus Benone Dragomir si au dispus reducerea pedepsei de la patru ani si sase luni de inchisoare la trei ani de inchisoare pentru complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Instanta a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de sase ani.

Pedeapsa dispusa in cazul lui Radu Ion Fotino este cea mai mare dispusa de o instanta intr-un dosar instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie.

In 20 decembrie 2011, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat la 16 ani de inchisoare cu executare pe Radu Ion Fotino, instanta majorand cu un an pedeapsa dispusa in 31 iulie 2009 de Tribunalul Bucuresti.

Totodata, Curtea de Apel Bucuresti a majorat cu patru ani pedeapsa dispusa de Tribunal in cazul Luminitei Rasnoveanu, de la sapte la 11 ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la tentativa la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.

Tribunalul Bucuresti a anulat certificatele de mostenitor nelegale intocmite pe numele lui Fotino. Totodata, instanta a dispus ca Fotino, Dragomir si Rasnoveanu sa plateasca, in solidar, Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) 74.311,66 lei drept despagubiri materiale si doua milioane de lei cu titlu de despagubiri morale, reprezentand contravaloarea prejudiciului cauzat.

Totodata, cei trei trebuie sa plateasca Agentiei Domeniilor Statului suma de 95.383,17 de lei, iar partii civile Asociatia Detinatorilor Lot Cartier Henri Coanda - 501.640 de euro (echivalent in lei la cursul oficial al BNR din momentul platii).

Acuzatii din 2007 - 200 de ha de teren in baza unor certidicate fictive de mostenitor

Radu Ion Fotino a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in februarie 2007, fiind acuzat ca, folosindu-se de certificate fictive de mostenitor, pe care le-a prezentat autoritatilor locale din judetele Calarasi, Ilfov si Teleorman, a obtinut reconstituirea dreptului de proprietate asupra a peste 200 de hectare de teren.

Anchetatorii au stabilit ca Radu Ion Fotino a dobandit in mod fraudulos calitatea de unic mostenitor al familiilor Bildirescu si Lazarescu prin falsificarea a doua certificate de legatar universal (act care atesta calitatea de mostenitor asupra tuturor bunurilor mobile si imobile obtinut in baza unui testament) si a unui certificat de mostenitor.

Astfel, folosindu-se de calitatea conferita de aceste certificate fictive, Fotino ar fi indus in eroare autoritatile din judetele Ilfov, Calarasi si Teleorman, carora le-a solicitat sa i se reconstituie drepturile de proprietate asupra unor bunuri mobile si terenuri agricole situate in orasul Voluntari, precum si in comunele Ulmeni, Salcia si Troianul, potrivit DNA.

In 2003, Comisia Judeteana Ilfov de stabilire a drepturilor de proprietate asupra terenurilor a validat, prin Hotararea 406, propunerea Comisiei Locale Voluntari privind punerea in posesie a lui Fotino pentru o suprafata de 26,5 hectare de teren intravilan.

In baza acelorasi acte notariale false, Radu Fotino a mai solicitat sa i se retrocedeze, pe vechiul amplasament, 78 de hectare de teren intravilan care a apartinut altor membri ai familiei Bildirescu, situat in zona Voluntari si in Sectorul 1 din Capitala.

Valoarea comerciala de piata a terenurilor revendicate ilegal a fost stabilita la suma de 179.880.000 de euro.

Desi cunostea vechiul amplasament al terenurilor revendicate ilegal, Fotino a translatat acest amplasament, suprapunandu-l peste terenul atribuit in folosinta Agentiei Nationale pentru Locuinte in vederea construirii cartierului de locuinte "Henri Coanda".

Astfel, conturul terenurilor revendicate se suprapunea pana la centimetru peste conturul terenului atribuit in folosinta ANL. In acest demers Fotino a fost ajutat de Andra Luminita Rasnoveanu si de Romulus Benone Dragomir, cel din urma intocmind trei rapoarte de expertiza extrajudiciara false, desi nu avea calitatea de expert tehnic autorizat judiciar.

In plus, prin sentinte judecatoresti pronuntate in prima instanta, Fotino a obligat ANL sa sisteze lucrarile de constructie timp de un an, provocand ANL un prejudiciu in valoare de 14.490.000 euro si Asociatiei Detinatorilor de Lot Henri Coanda in valoare de doua milioane de euro, mai aratau procurorii DNA.

Folosind aceleasi mijloace frauduloase si actele notariale false, Fotino a fost pus in posesie si i s-a eliberat titlul de proprietate pentru 62,5 hectare din comuna Ulmeni, judetul Calarasi. Pentru terenurile respective a fost stabilita valoarea comerciala de 22.125 de euro.

De asemenea, in judetul Teleorman lui Fotino i s-a restituit in natura constructia "Preventoriu Baneasa" si trei hectare de teren intravilan aferent constructiei, in valoare de 20.045 de euro. Totodata, a fost validata propunerea de a i se reconstitui dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 50 de hectare de teren agricol, cu care urma sa fie pus in posesie.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2274 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor