Ciobanii au reclamat Ministerul Agriculturii la DNA pentru fapte de coruptie si frauda cu fonduri europene

Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 14:52
5699 citiri
Ciobanii au reclamat Ministerul Agriculturii la DNA pentru fapte de coruptie si frauda cu fonduri europene
Foto: Digi 24 TV

Trei oieri, printre care si cunoscutul Ghita Ciobanul, au depus o plangere, miercuri, la DNA, acuzand Ministerul Agriculturii, condus de Petre Daea, APIA si Agentia Nationala de Zootehnie de savarsirea unui sir lung de infractiuni comise in legatura cu fondurile europene.

Alaturi de Gheorghe Danuletiu, cunoscut din reclame ca Ghita Ciobanul, s-au mai prezentat la DNA oierii Dan Petrescu si Ionica Sterp, informeaza Agroinfo.ro.

"Pana acum am facut doar petitii sau memorii, dar in aceasta dimineata am depus o plangere la DNA impotriva Ministerului Agriculturii, APIA si ANZ. Vrem sa fie foarte clar ca plangerea noastra nu este indreptata impotriva anumitor persoane din minister sau lideri ai crescatorilor de ovine.

Noi sesizam procurorii anticoruptie despre fapte concrete de coruptie: dare de mita, luare de mita, abuz in serviciu etc. Toate acuzatiile sunt legate de impartirea fondurilor europene si a banilor de la bugetul de stat sub forma subventiilor acordate in sectorul ovine", a declarat Dan Petrescu, crescator de ovine din Curtea de Arges, pentru Agroinfo.

Conform sursei citate, cei trei ciobani au discutat anterior cu ministrul Petre Daea, dar n-au aflat nimic concret.

"De la DNA, mergem sa mai depunem o petitie la cabinetul premierului si la Administratia Prezidentiala, la presedintele Romaniei. Cerem sa ni se raspunda la problemele din oierit pe care le-am semnalat anul trecut prin alte memorii si petitii, sa ni se spuna ce se face concret", a mai declarat Petrescu.

Aceiasi trei ciobani au depus si anul trecut o plangere penala la DNA, dosarul fiind acum instrumentat de sectia de la Pitesti.

Reclamantii se plang de impartirea nedreapta a banilor europeni, trucarea licitatiilor pentru pasuni sau falsificarea unor acte.

La iesirea de la DNA, Dan Petrescu a declarat ca exista "fonduri europene luate pe nedrept" si ca "cea mai mare frauda pleaca de la ANSVSA", unde se trec in acte "animale care nu sunt" si se castiga astfel licitatii, primindu-se "fonduri pe cap de animal".

"Sefii de federatii, in complicitate directa cu functionarii publici din MADR si ANSVSA, o institutie care nu poate fi controlata de nimeni, elibereaza fara drept certificate care atesta rasa si originea, profitand de faptul ca in Romania nu exista autoritati competente si nici laboratoare specializate", scrie in plangerea oierilor depusa la DNA, scrie Agroinfo.

La inceputul lunii decembrie, cei trei ciobani au fost si la Bruxelles pentru a sesiza institutiile europene cu privire la subventiile acordate oierilor din Romania. Ei au depus memorii la Parlamentul European, dar si o reclamatie de fraudare a banilor europeni la OLAF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ciobani sesizare DNA fonduri europene , #DNA