Ancheta pentru votul din diaspora: DNA cere dosarul Parchetului General

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 12:20
6633 citiri
Ancheta pentru votul din diaspora: DNA cere dosarul Parchetului General

Directia Nationala Anticoruptie a cerut Parchetului General dosarul referitor la votul din diaspora de la alegerile prezidentiale din noiembrie.

Procurorii DNA vor astfel sa continue ancheta, dupa ce s-a inceput urmarirea penala in rem in acest caz, se arata intr-un comunicat al institutiei.

De asemenea, procurorii anticoruptie mai transmit ca, in luna noiembrie, s-a inregistrat si la DNA un dosar penal in care se fac cercetari cu privire la modalitatea de organizare si desfasurare a votului in diaspora.

Astfel, constatand ca la Parchetul General se afla inregistrat un dosar penal cu acelasi obiect, pe 2 decembrie, anchetatorii DNA au solicitat institutiei dosarul, in vederea reunirii celor doua cauze penale, mai arata documentul citat.

In cazul in care va fi admisa de procurorul general al PICCJ, intreg dosarul, cu toate actele procedurale efectuate pana acum, va ajunge la DNA.

Dosarul privind probleme la votul din diaspora, la alegerile prezidentiale, a fost constituit, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a PICCJ, prin conexarea a sase dosare penale care vizeaza plangeri legate de modul de desfasurare a scrutinului.

In acest caz, sunt suspectate de catre DNA infractiuni precum impiedicarea dreptului constitutional de vot si abuz in serviciu.

Conform Codului Penal, impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Ancheta dupa dezastrul de la votul din diaspora: S-a inceput urmarirea penala (Video)

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a anuntat pe 20 noiembrie ca s-a inceput urmarirea penala in rem (asupra faptei) in cazul votului din diaspora de la alegerile prezidentiale.

Potrivit procurorului general, plangerile au venit atat "din partea institutiilor, cat si din partea persoanelor". Nitu a precizat ca "sunt foarte multe plangeri", fara a da si un nume.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a trimis Parchetului General documente cerute cu privire la organizarea votului din diaspora la alegerile prezidentiale, in ambele tururi.

Gorghiu, despre dosarul votului din diaspora: E de competenta Parchetului, mi se pare ca intarzie

Marti, purtatorul de cuvant al PNL, Alina Gorghiu, a atentionat ca dosarul privind votul din diaspora intarzie si a precizat ca DNA poate "spicui" din declaratiile fostilor lideri PSD Marian Vanghelie si Mircea Geoana cu privire la implicarea social-democratilor in acest scandal.

Vanghelie: Dragnea a zis ca daca se fac sectii in diaspora se pierd alegerile (Video)

Votul in diaspora - Geoana: Ponta a decis deliberat sa nu faca mai multe sectii. Va raspunde legal

Astfel, Marian Vanghelie a spus, dupa ce a fost exclus din partid, ca presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a afirmat ca, daca se fac sectii de vot in strainatate, social-democratii vor pierde alegerile.

De asemenea, tot dupa excluderea din PSD, fostul presedinte al partidului, Mircea Geoana, a subliniat ca Victor Ponta "a decis deliberat sa nu se faca mai multe sectii" in diaspora si ca acesta va raspunde legal.

Procurorii DNA, solicitati sa investigheze afirmatiile facute de Geoana si Vanghelie

Ca urmare, Institutul pentru Politici Publice a solicitat DNA sa investigheze afirmatiile facute de cei doi cu privire la rolul avut de Liviu Dragnea si Victor Ponta in cazul impedicarii exercitarii dreptului de vot al romanilor din afara tarii.

La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, din 2 si 16 noiembrie, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record, insa in mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#DNA dosar vot diaspora, #DNA ancheta vot diaspora, #DNA dosar diaspora Parchetul General , #DNA