Ancheta votului in diaspora: DNA a preluat dosarul de la Parchetul General

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 13:35
5298 citiri
Ancheta votului in diaspora: DNA a preluat dosarul de la Parchetul General
Foto: Facebook / Georgiana Socianu

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a acceptat solicitarea DNA si a decis declinarea competentelor in dosarul votului dat in diaspora, cercetarile urmand sa fie continuate de procurorii anticoruptie.

"La data de 4 decembrie 2014, constatand ca faptele cu privire la care s-a inceput urmarirea penala sunt susceptibile de a fi incadrate si in dispozitiile art. 132 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, norme care atrag competenta de investigare a DNA, Sectia de urmarire penala si criminalistica a dispus declinarea cauzei in favoarea acestei structuri", se arata intr-un comunicat remis, joi, presei de Ministerul Public.

Conform sursei citate, in acest dosar, deschis la data de 18 noiembrie 2014, adica la doua zile dupa turul doi al alegerilor prezidentiale, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale "in rem" pentru infractiuni de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale prevazute in Codul Penal.

"Sectia de urmarire penala si criminalistica a efectuat acte de urmarire penala constand in obtinerea de la Biroul Electoral Central si Ministerul Afacerilor Externe a actelor oficiale relevante pentru documentarea cauzei", se mai arata in comunicatul citat.

Ancheta pentru votul din diaspora: DNA cere dosarul Parchetului General

Directia Nationala Anticoruptie a cerut Parchetului General dosarul referitor la votul din diaspora de la alegerile prezidentiale din noiembrie, suspectand ca s-au comis fapte care intra in atributiile sale.

Dosarul privind probleme la votul din diaspora, la alegerile prezidentiale, a fost constituit de Parchetul General prin conexarea a sase dosare penale care vizeaza plangeri legate de modul de desfasurare a scrutinului.

PNL cere demiterea ministrului Stanoevici si a secretarului de stat Stejarel Olaru

Mai multi cetateni romani care nu si-au putut exercita dreptul constitutional de a alege presedintele au depus plangeri penale in acest sens. Si fostul candidat independent la presedintia Romaniei Monica Macovei a facut acelasi lucru.

Presedintele ales, Klaus Iohannis, a declarat ca asteapta ca procurorii sa solutioneze acest dosar cu celeritate.

"Sunt revoltat ca cei care i-au impiedicat pe romani sa-si exercite un drept fundamental sunt inca in functii (...) De asemenea, astept cu maxim interes ca Parchetul Curtii Supreme sa-si respecte obligatiile constitutionale de a apara drepturile si libertatile cetatenilor si, in consecinta, astept cat mai curand rezultatul investigatiei privind impiedicarea exercitarii drepturilor electorale de catre romanii din diaspora", se arata intr-un mesaj postat pe Facebook de Klaus Iohannis.

De asemenea, Marian Vanghelie si Mircea Geoana au declarat public, dupa ce au fost exclusi din PSD, ca premierul Victor Ponta si fostul ministru de Externe Titus Corlatean ar fi blocat premeditat votul in diaspora, pentru ca Victor Ponta sa aiba sanse mai mari sa castige presedintia Romaniei.

Vanghelie: Dragnea a zis ca daca se fac sectii in diaspora se pierd alegerile (Video)

Votul in diaspora - Geoana: Ponta a decis deliberat sa nu faca mai multe sectii. Va raspunde legal

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#DNA preia dosar vot diaspora, #Parchet General dosar diaspora prezidentiale , #DNA