Astarastoae acuza DNA ca a furnizat presei informatii rupte din context

Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 18:01
1682 citiri
Astarastoae acuza DNA ca a furnizat presei informatii rupte din context

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a respins, duminica, toate acuzatiile care i-au fost aduse de DNA intr-un dosar privind trucarea unei licitatii pentru un proiect european implementat la Univerisitatea de Medicina si Farmacie Iasi, unde ocupa functia de rector.

Astarastoae a precizat ca, desi nu a fost audiat inca de DNA, are informatii potrivit carora este acuzat de aderare la grup infractional, abuz in serviciu, tentativa la fals in rambursarea la universitatea ieseana a unor fonduri si conflict de interese.

Rectorul UMF a subliniat ca "tinta" scandalului de la UMF, in care doi directori ai universitatii au fost retinuti de DNA, era de fapt el, pentru ca "unele persoane" nu vor ca acesta sa detina in continuare functiile pe care le are.

"Am aderat la grup pentru ca gena mea infractionala m-a trimis acolo sa ader fara niciun avantaj, asa a fost trairea mea interioara", a comentat, ironic, Astarastoae acuzatiile care i se aduc de procurorii DNA, in conferinta de presa la Iasi.

Rectorul UMF Iasi a precizat ca plangerea la DNA a fost depusa, din informatiile pe care el le-a obtinut "pe surse", de catre angajati ai universitatii iesene.

"Sunt persoane din UMF, foarte putine, care sunt nemultumite ca evaluarile se fac dupa niste criterii foarte stricte, nermultumite pentru ca in universitate sunt reguli. Aceste persoane, repet foarte putine, s-au plans la DNA ca, dupa ele, platforma (platforma online pentru studentii UMF, n.r.) nu functioneaza. Ar fi bine de vazut si calitatea acestor persoane", a spus Astarastoae, refuzand sa nominalizeze si persoanele in cauza.

Acesta a adaugat ca ancheta DNA Iasi vine intr-un moment in care la UMF Iasi si Colegiul Medicilor se fac pregatiri pentru alegerile la conducerea celor doua institutii.

"Nu vi se pare o coicindenta prea mare? V-as da o tema, poate aflati 'pe surse', cine, cand si unde s-a declarat satisfacut daca Astarastoae este tinut 24 de ore. Cine, cand si unde a spus ca Astarastoae sa nu mai fi atat de vocal, cine, cand si unde, a spus ca medicii devin periculosi daca se coaguleaza si au un lider", s-a adresat Astarastoae jurnalistilor prezenti la conferinta.

"Totul mi se trage ca am refuzat ca bolnavii de cancer sa fie batjocoriti"

Potrivit lui Astarastoae, ancheta DNA vine si in contextul in care el a sustinut deschiderea unui Institut Regional de Oncologie la Iasi, in conditiile in care o parte a clasei politice iesene a vrut schimbarea destinatiei cladirii pentru realizarea unui spital regional de urgente.

"In acest moment, nu regret deloc faptul ca am luptat pentru ca Institutul de Oncologie sa ramana Institut de Oncologie, chiar daca mi-am asumat niste riscuri si mi s-a atras atentia asupra acestor riscuri. M-am opus ca bolnavii de cancer sa fie batjocoriti", a spus Astarastoae.

Referindu-se la licitatia pentru realizarea unei platforme de e-Learning la UMF, despre care procurorii DNA au declarat ca ar fi fost trucata, Astarastoae a subliniat ca data fiind complexitatea proiectului, in valoare de peste sase milioane lei, in caietul de sarcini s-a prevazut ca firmele participante sa ofere dovada ca au consultanti de inalta calificare.

"Nu UMF a introdus acest lucru, ci chiar Guvernul, la alte licitatii. A fost o polita de asigurare. Nu a fost o restrictie, in Europa sunt peste 2.000 de persoane de inalta calificare, oricine putea sa aiba un astfel de consultant. Anuntul de licitatie a stat in Jurnalul European si pe SEAP timp de 59 de zile. Licitatia a fost supervizata de toate institutiile abilitate. Noi am solicitat si unitatea de control a achizitiilor publice, care a fost prezenta la licitatie. Conducerea UMF nu a avut niciun fel de relatie contractuala cu reprezentantii firmei (firma Maguay, care a castigat licitatia, n.r.)", a mentionat rectorul UMF.

"Si SRI si DIICOT au manipulat licitatii?"

Acesta a adaugat ca i-a vazut pe reprezentantii firmei castigatoare doar de patru ori si a cerut ziarisitilor sa solicite DNA inregistrarile telefonice ale lui, subliniind ca in aceste interceptari nu ar exista nicio conversatie a sa cu vreun reprezentant al firmei in cauza.

"Aceasta firma nu este una de apartament. Au executat proiecte si pentru SRI sau DIICOT, si aceste institutii au manipulat licitatii?", a intrebat retoric Astarastoae.

Seful medicilor din Romania a mai spus ca va initia o miscare prin care toate institutiile statului sa fie sub un control civic, adaugand ca in aceasta categorie intra inclusiv DNA, el reprosand procurorilor ca au dat in presa "informatii trunchiate".

"Voi initia aceasta miscare prin care toate institutiile statului sa fie sub control civic. Va trebui sa modific legislatia, acest lucru se poate face si din celula. Initiativa se poate face prin strangere de semnaturi. Cand am spus ca revin in politica, nu a insemnat obligatoriu ca trebuie sa ma inregimentez intr-un partid. Daca voi avea nevoie de un partid, ma voi adresa unui partid care sa fie de dreapta, dreapta reala, nu declarativa. (...) Prefer sa mor pe baricade decat sa traiesc intr-o tara cu frica si ura. Sunt medic legist si sunt obisnuit cu moartea", a precizat Astarastoae.

Rectorul UMF a reprosat ziaristilor ca ar fi prezentat eronat in presa informatiile din dosar, una din institutiile de presa nominalizate fiind TVR, unde acesta are, pe plan local, si o emisiune.

"Eu personal nu voi mai pune piciorul in TVR pana ce nu-mi vor prezenta scuze publice", a sustinut Astaratoae.

Acesta a precizat ca si organe de presa "atasate puterii" i-ar fi creat o imagine defavorabila in opinia publica prin materialele publicate.

"Marea majoritate a ziaristilor mi-au murdarit imaginea, mi-ati murdarit imaginea intr-o maniera incalificabila si daca voi considerati ca a distruge o familie este in interesul societatii, va doresc ca si dvs. sa traiti astfel de momente", a spus Astarastoae.

Urmeaza audieri la DNA

Astarastoae a mentionat ca urmeaza sa fie audiat de DNA in acest dosar, dar a subliniat ca nu a fost informat asupra momentului in care trebuie sa se prezinte in fata procurorilor. "In seara cand au fost audierile (audierile a doi directori UMF retinuti in acest dosar, n.r.) am fost informat asupra reprogramarii audierii mele", a sustinut rectorul UMF, acesta fiind chemat initial la audieri in ziua de miercuri.

Procurorii DNA Iasi au retinut la inceputul acestei saptamani trei persoane in dosarul privind trucarea unei licitatii la UMF, doua dintre acestea ocupand functii de conducere in cadrul universitatii, iar a treia fiind directorul firmei care a castigat licitatia pentru realizarea unei platforme de e-Learning. Cei trei au fost prezentati Tribunalului Iasi cu propunere de arestare preventiva, dar instanta si-a declinat compententa, iar cauza urmeaza a fi judecata de Curtea de Apel. Intre timp, cele trei persoane au fost eliberate, ordonantele de retinere emise de procurorii DNA expirand.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Vasile Astarastoae Colegiul Medicilor, #Astarastoae licitatie Iasi DNA , #DNA