Avocat: Mitropolitul Ardealului nu a avizat cartea lui Becali, ci i-a dat binecuvantare, fara bani sau donatii

Luni, 11 Iulie 2016, ora 12:44
6371 citiri
Avocat: Mitropolitul Ardealului nu a avizat cartea lui Becali, ci i-a dat binecuvantare, fara bani sau donatii
Foto: Digi 24 TV

Avocatul mitropolitului Ardealului a declarat, luni, dupa audierea lui Laurentiu Streza la DNA, ca acesta nu a avizat cartea lui Gigi Becali, ci a dat binecuvantare pentru scrierea ei, precizand si ca la schimb nu s-au dat bani si nu au fost facute donatii de catre omul de afaceri.

Daniel Ionascu, avocatul care l-a insotit pe mitropolitul Ardealului la Directia Nationala Anticoruptie, a spus ca audierea ca martor a lui Laurentiu Streza a fost "una model, cu respectarea legii".

El a precizat ca mitropolitul Ardealului le-a spus procurorilor ca nu a avizat cartea lui Gigi Becali si ca atunci cand a dat "binecuvantare" pentru scrierea acesteia nu s-a pus problema "niciunui capital, de nicio natura".

"Binecuvantarea s-a dat pentru scrierea lucrarii. Cand s-a dat binecuvantarea, domnul Gigi Becali a putut sa o foloseasca cum doreste, nu este raspunderea PS. (...) Este ca atunci cand te duci la arhiereu ca sa ceri binecuvantarea de a scrie despre o experienta personala", a mai spus avocatul.

Acesta a adaugat ca nu au existat donatii in bani sau bunuri materiale, iar textul a apartinut calugarilor de la Muntele Athos.

Ionascu a mentionat ca mitropolitul Ardealului nu a fost la penitenciar pentru Gigi Becali, ci a fost o vizita dintre cele pe care le face frecvent in penitenciare.

"A fost o coincidenta faptul ca l-a intalnit pe Gigi Becali. Gigi Becali nu a cerut personal. (...) Este un om plin de calitati. Sarcina clientului meu nu a fost de a aviza sau indruma lucrarea. A fost un referat ce binecuvanta scrierea acestei lucrari despre experientele de viata ale unui om", a precizat avocatul.

Dupa declaratia avocatului, de la DNA a iesit si mitropolitul Ardealului, care a refuzat sa faca declaratii, spunand doar: "Dumnezeu sa va ajute!".

Gigi Becali a publicat in cei doi ani in care a stat in penitenciar cinci carti: "Muntele Athos, patria ortodoxiei", "Steaua si Becali", "Becali si politica. Inceputurile", "Iubirea milostiva si mantuitoare" si "Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei".

Omul de afaceri a fost audiat in 8 iunie la DNA, in calitate de martor.

Intr-o interventie telefonica avuta luni la B1 TV, Gigi Becali a precizat: "Eu am fost chemat (la DNA - n.red.), mie mi-au spus ca este un dosar care s-a deschis in rem despre favorizare si vrem sa chemam pe toti cei care au dat aceste aprobari, vizeaza pe toti angajatii ANP. Pe IPS l-au chemat sa confirme ca recomandarea si recenzia pe care a semnat-o ca fiind o lucrare teologica".

Ancheta in acest caz a fost inceputa in ianuarie, dupa ce DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea savarsirii infractiunii de favorizare a faptuitorului, respectiv pentru ajutorul dat unor condamnati pentru coruptie. Anchetatorii sustin ca fapta ar fi fost savarsita de mai multe persoane care au actionat concertat in scopul de a crea aparenta ca sunt indeplinite conditiile legale pentru ca persoanele condamnate sa fie liberate conditionat.

Din datele Administratiei Nationale a Penitenciarelor, 188 de detinuti au scris si publicat peste 400 de carti in ultimii doi ani, printre acestia fiind Gigi Becali, George Copos, Catalin Voicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu si Ioan Niculae.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Streza carte Becali audiat DNA , #DNA