Blocata de protocolul facut public de Valcov, Adina Florea, propusa pentru sefia DNA, il critica pe Augustin Lazar

Sambata, 29 Septembrie 2018, ora 09:42
6225 citiri
Blocata de protocolul facut public de Valcov, Adina Florea, propusa pentru sefia DNA, il critica pe Augustin Lazar
Foto: arhiva Ziare.com

Procurorul Adina Florea, propusa de ministrul Justitiei pentru postul de procuror-sef al DNA, l-a criticat dur pe procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, despre care a spus ca face o anumita presiune cu privire la ocuparea functiei de conducere a DNA, ea afirmand ca Lazar "pare ca isi exercita functia mai mult decat excesiv, cu rea-credinta". De asemenea, ea a spus ca procurorul general ar trebui sa se abtina de la a face orice demers si ca acesta "are un interes personal evident".

"Au fost chiar surse avizate, ca sa folosesc un termen consacrat cel putin intr-o parte a presei scrise, care m-au avertizat sa am mare grija pentru ca exista o anume presiune din partea procurorului general. Mi s-a spus ca DNA-ul nu este DIICOT, ca vor fi surprize mai mari sau mai mici, dar nu m-am gandit niciun moment ca surprizele vor fi de o asemenea anvergura", a spus Adina Florea, intr-o interventie pentru Antena 3, ea referindu-se la sesizarea depusa de procurorul general pe numele ei la Inspectia Judiciara.

Ea a reafirmat ca dosarul in care ar fi vizata, legat de protocolul Parchetului General cu SRI, ar trebui instrumentat de orice alta structura, dar nu de Parchetul instantei supreme.

Intrebata cum catalogheaza actiunea procrorului general, Adina Florea a spus ca acesta ar trebui sa se abtina de la a face orice demers si l-a acuzat ca are "un interes personal evident".

"Din punctul meu de vedere, domnul procuror general ar trebui sa se abtina de la a face orice demers. Domnul procuror general are un interes personal evident. Dumnealui este semnatar al acestui protocol, prin urmare, ar trebui sa se abtina sa faca orice demers. Ar putea ca acest dosar instrumentat de Parchetul General sa fie in continuare instrumentat de orice alta structura, dar nu de Parchetul General", a spus Florea.

Ea a adaugat ca, dupa ce a fost prezentata sesizarea in privinta sa, s-a asteptat ca procurorul general sa se abtina de la vot in sedinta Sectiei pentru procurori a CSM in care a fost amanata audierea ei pentru postul de procuror-sef al DNA. In plus, Florea a spus despre procurorul general al Romaniei ca "pare ca isi exercit functia mai mult decat excesiv, cu rea-credinta" si ca a sesizat Inspectia Judiciara cu "o graba nemaivazuta".

"Pare ca isi exercita functia mai mult decat excesiv, cu rea-credinta, in conditiile in care exista acest dosar penal pe rol, a spus si dumnealui chestiunea aceasta, dosar penal care nu s-a finalizat, despre care dumnealui a sustinut ca nu are cum sa-l lege de persoana mea si atunci, desi exista acest doar penal pe rol, iata sesizeaza cu o graba nemaivazuta, nemaintalnita, Inspectia Judiciara, in conditiile in care, de regula, Inspectia Judicara, in situatia in care exista un dosar penal pe rol, nu am intalnit situatii in care sa faca verificari, dar poate ca de data asta, cine stie, vom avea noutate in activitatea judiciara, va exista si o sesizare de abatere disciplinara la Inspectia Judiciara concomitent cu un dosar penal la o structura de parchet si nu stiu daca mai exista vreun for care sa faca verificari. Probabil ca vom apela si la acel for ca sa facem verificarile", a declarat Adina Florea.

Ea a spus ca o "apara in primul rand legea, buna-credinta" si ca are incredere in lege si in buna-credinta. "Stiu ca sunt nevinovata, am convingerea ca se va dovedi nevinovatia mea, desi se pare ca nu mai opereaza prezumtia de nevinovatie", a mai spus Adina Florea.

Criticile au inceput inca de la sedinta CSM

Adina Florea l-a criticat pe procurorul general Augustin Lazar si joi, in timpul sedintei CSM in care urma sa fie audiata in vederea eliberarii uni aviz, ea spunand ca acesta "arunca anatema" asupra sa si ca nu Parchetul ICCJ ar trebui sa cerceteze aparitia in spatiul public a protocolului cu SRI, publicat de Darius Valcov, avand in vedere ca procurorul general este semnatarul documentului.

Florea a precizat ca in cariera sa de 28 de ani in magistratura nu a avut "niciun fel de abatere" si nicio sanctiune disciplinara.

Adina Florea l-a criticat pe Augustin Lazar, spunand: "Fara nicun fel de proba, domnul procuror general vine acum si spune ca as avea un anume profil etic".

La acest moment, Augustin Lazar a intervenit, cerandu-i Adinei Florea sa nu "exagereze" si mentionand ca a spus ca profilul etic al candidatului "e important a fi clarificat".

Florea a mai spus ca, in legatura cu amanarea audierii sale se gandeste ca ar putea ca altcineva sa ii faca o noua sesizare la Inspectia Judiciara, caz in care s-ar lua in discutie o alta amanare.

Protocolul facut public de Valcov provine de la Parchetul Curtii de Apel Constanta

In 24 august, Darius Valcov, consilierul premierului Viorica Dancila, a publicat, pe pagina sa de Facebook un protocol incheiat intre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) si Serviciul Roman de Informatii (SRI) in 7 decembrie 2016, iar potrivit informatiilor din spatiul public documentul ar proveni de la Parchetul Curtii de Apel Constanta.

Ulterior, procurorul general Augustin Lazar a anuntat ca exista o verificare in curs la Parchetul Curtii de Apel Constanta, in urma informatiilor din spatiul public potrivit carora protocolul secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Valcov ar proveni de la aceasta structura.

In 19 septembrie, Adina Florea a fost audiata ca martor la Parchetul General in dosarul legat de provenienta potocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Valcov.

Sectia pentru procurori a CSM a amanat joi audierea procurorului Adina Florea, ministrul Justitiei Tudorel Toader impotrivindu-se si avand un schimb de replici cu Augustin Lazar.

Un membru al sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a cerut amanarea audierii procurorului Adina Florea, pana la lamurirea situatiei privind sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la dosarul legat de provenienta potocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Valcov.

"Exista suspiciunea de abateri disciplinare la Adina Florea. Va propun emiterea unei adrese la Inspectia Judiciara pentru a ne transmite o adresa, iar pana atunci, sa amanam audierea", a propus procurorul Andrei-Niculae Solomon in sedinta sectiei pentru procurori a CSM.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader s-a impotrivit, spunand ca nu exista niciun temei juridic pentru acest lucru. El a avut un schimb de replici cu procurorul general Augustin Lazar pe subiectul procedurilor legale.

"Nu sunt de acord, pentru faptul ca nu veti putea indica temeiul juridic pentru amanarea audierii si pentru formularea unui aviz consultativ. Nu aveti un temei juridic nici in lege, nici in vreun regulament, (...) un regulament nu poate fi peste lege, ci este exact invers, regulamentul pune in aplicare normativul juridic la nivel de lege", a spus Toader.

Procurorul general Augustin Lazar i-a reprosat ca vorbeste despre proceduri legale pe care toti le cunosc, adaugand ironic ca a presupus ca si el, ministrul, stie aceste lucruri: "Legea 317 prevede evaluarea, nu trebuie sa repetam la infinit asta, ca o stim. Cu totii am stiut ca Legea 317 este cea care prevede evaluarea, regulamentul detaliaza. Am presupus ca dumneavoastra stiti. Nu trebuie sa repetam aceleasi lucruri, ca le stim toti".

La randul sau, Toader a precizat ca nu exista niciun dosar penal deschis pe numele Adinei Florea si a dat de inteles ca are anumite suspiciuni in legatura cu aparitia, chiar cu cateva zile inainte de audierea Adinei Florea, a sesizarii la Inspectia Judiciara pentru abateri disciplinare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Adina Florea critica Lazar, #Adina Florea candidat DNA , #DNA