Cum explica DNA ridicarea exceptiilor de neconstitutionalitate care au dus la amanarea procesului lui Dragnea

Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 20:38
8519 citiri
Cum explica DNA ridicarea exceptiilor de neconstitutionalitate care au dus la amanarea procesului lui Dragnea
Foto: Arhiva Ziare.com

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a explicat, pentru Ziare.com, de ce procurorul anticoruptie a cerut sesizarea Curtii Constitutionale (CCR) in dosarul lui Liviu Dragnea.

Amintim ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis luni amanarea, pana pe 20 mai, a procesului in care Liviu Dragnea contesta condamnarea la 3 ani si 6 luni de inchisoare primita in cazul angajarii fictive a doua secretare PSD la Directia Copilului Teleorman.

Procesul lui Dragnea se amana pana pe 20 mai, asa cum a vrut el. Filmul sedintei de judecata, in care a acuzat un dosar politic si a strigat ca e nevinovat (Foto&video)

Procurorul DNA a ridicat doua exceptii de neconstitutionalitate, in care a cerut sesizarea CCR, iar avocatii lui Dragnea au solicitat acordarea unui nou termen pentru a le putea studia.

Intr-un raspuns la solicitarea Ziare.com, DNA explica motivele pentru care procurorul a invocat cele doua exceptii:

"Invocarea de catre procurorul de sedinta a celor doua exceptii de neconstitutionalitate s-a realizat in contextul in care a aparut necesitatea adaptarii pozitiei procesuale a parchetului la solicitarile formulate de catre inculpatii din cauza", se arata in raspuns.

Astfel, cei trei inculpati, Liviu Dragnea, Olguta Sefu si Florea Alesu, au cerut casarea cu trimitere spre rejudecare, in conditiile in care avocatul lui Florea Alesu a depus la dosar un supliment al motivelor de apel, supliment care vizeaza inclusiv aspectul ca la instanta de fond, completul de judecata nu a fost unul specializat in fapte de coruptie.

Amintim ca exceptia a fost pusa in discutie si la termenul din 18 martie. Patru zile mai tarziu, pe 22 martie, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, a sesizat Curtea Constitutionala cu aceasta situatie, a completurilor specializate, reclamand un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte.

CCR urmeaza sa se pronunte in acest caz pe 19 aprilie.

A doua solicitare a fost facuta de avocatul lui Liviu Dragnea care a cerut ca instanta sa ia in discutie cererea de schimbare a incadrarii juridice depuse de Parchet si sa se pronunte asupra acestei cereri inainte de intrarea in dezbateri pe fond, intrucat daca instanta va respinge aceasta cerere, apararea va invoca prescriptia raspunderii penale.

"Concret, la termenul de judecata de luni, s-au invocat:

- Exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 29 din Legea nr. 78/2000, raportat la motivele de apel ale inculpatilor S.O, D.N.L si A.F (Sefu Olguta, Dragnea Nicolae Liviu si Alesu Florea - n.red.) care au solicitat casarea cu trimitere spre rejudecare in temeiul art. 421 pct.2 lit. b teza finala C.p.p., invocand decizia nr. 17 din data de 17.09.2018, pronuntata in recurs in interesul legii de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, avandu-se in vedere si faptul ca, la acelasi termen de judecata, aparatorul inculpatei A. F. a depus la dosar un supliment al motivelor de apel, supliment care vizeaza inclusiv aspectul ca la instanta de fond, completul de judecata nu a fost unul specializat in fapte de coruptie.

- Exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 174 CP cu referire la art.154 alin 2 teza I din CP in interpretarea data prin Decizia nr 5/11.02.2019 pronuntata in Recurs in interesul legii de catre ICCJ a fost invocata in considerarea sustinerilor aparatorului inculpatului D.N.L. care a cerut ca instanta sa ia in discutie cererea de schimbare a incadrarii juridice depuse de Parchet si sa se pronunte asupra acestei cereri inainte de intrarea in dezbateri pe fond, intrucat daca instanta va respinge aceasta cerere, apararea va invoca prescriptia raspunderii penale", se arata in document.

DNA mai precizeaza ca cererea de schimbare a incadrarii juridice a Parchetului a fost depusa la data de 18.03.2019 si are in vedere corecta incadrare juridica a faptelor retinute in sarcina unora dintre inculpati.

Amintim si ca procurorii DNA au depus astazi doua solicitari la Inalta Curte in care cer judecatorilor sa dea noi termene in dosarele in care sunt judecati liderul PSD, Liviu Dragnea, si fostul ministru al Finantelor, Darius Valcov.

Inalta Curte stabilise urmatoarele termene in aceste cazuri:

- 20 mai, in cazul lui Dragnea;

- 11 iunie, in dosarul lui Valcov.

Asta in contextul in care in perioada 1 iulie - 31 august este vacanta judecatoreasca.

"Solicitarea este facuta in baza unui articol din codul de procedura penala si a fost invocata judecata acestor cazuri cu celeritate", explica surse judidiciare pentru Ziare.com.

Iata aici detalii - DNA cere preschimbarea termenelor de judecata in dosarele Dragnea si Valcov, pentru solutionarea rapida a proceselor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#DNA CCR dosar Dragnea , #DNA