DNA cere aviz pentru arestarea unui deputat UDMR, in dosarul sefei DIICOT

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 17:38
4684 citiri
DNA cere aviz pentru arestarea unui deputat UDMR, in dosarul sefei DIICOT
Foto: Maszol

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, cere Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului UDMR Marko Attila, in dosarul in care sefa DIICOT, Alina Bica, a fost retinuta joi seara.

Vineri dimineata, DNA a anuntat ca Marko Attila este urmarit penal de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu, in dosarul privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren din Bucuresti.

Sefa DIICOT, retinuta de DNA: In dosar e urmarit penal si un deputat

Marko Attila era, la data faptelor, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor. In varsta de 46 de ani, el se afla la primul mandat in Parlamentul Romaniei.

De asemenea, potrivit B1 Tv, si deputatul Catalin Teodorescu, ales in Parlament pe listele PDL, ar fi urmarit penal de DNA in dosarul in care a fost retinuta Alina Bica.

Sefa DIICOT, retinuta de DNA: Inca un deputat si fosta sefa ANRP, implicati in dosar

Alina Bica, sefa Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), a fost retinuta joi seara, dupa ce a fost audiata la sediul DNA, iar procurorii au dispus inceperea urmaririi sale penale pentru abuz in serviciu.

Alina Bica este acuzata ca, in 2011, a facut parte dintr-o comisie ANRP care a supraevaluat un teren din Capitala, iar omul de afaceri Gheorghe Stelian ar fi fost beneficiarul unei decizii de despagubire in acest caz. Prejudiciul provocat statului este de 62,5 milioane de euro.

Sefa DIICOT, Alina Bica, retinuta de DNA pentru abuz in serviciu (Video)

In acelasi caz, si pentru Lacramioara Alexandru si fostul vicepresedinte ANAF Dragos Bogdan s-a dispus retinerea pentru 24 de ore, dupa ce au fost la randul lor audiati la sediul DNA.

Toti trei au facut parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul ANRP, urmand a fi prezentati instantei supreme, vineri, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

In acelasi dosar a fost retinut si Emil Nutiu, expert evaluator, iar fata de Sergiu Diacomatu, membru al aceleiasi comisii din ANRP, si fata de omul de afaceri Stelian Gheorghe s-a dispus masura controlului judiciar pe toata perioada desfasurarii urmaririi penale.

Teren de 13 ha din Plumbuita, evaluat la aproape 90 de milioane de euro

Potrivit unui comunicat DNA de joi seara, directia s-a sesizat din oficiu, pe 15 octombrie, "cu privire la savarsirea unor infractiuni de coruptie, in legatura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, in suprafata de 13 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, sector 2".

Pe 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, din care faceau parte atunci Alina Bica, Alexandra Lacramioara si Dragos Bogdan, a aprobat raportul de evaluare a terenului.

Terenul respectiv a fost supraevaluat astfel de la o valoare reala de 113.954.741 de lei, la o valoare de 377.282.300 de lei (echivalentul a 89.426.189 euro), adica valoarea unui teren asemanator situat intr-o zona centrala a Capitalei.

Conform procurorilor DNA, cei trei membri ai Comisiei "au fost constienti insa ca terenul era supraevaluat" si a fost produs statului roman un prejudiciu in valoare de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentand supraevaluarea).

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#DNA arestare Marko Attila, #Marko Attila dosar Alina Bica, #Marko Attila dosar despagubire teren, #Marko Attila teren supraevaluat , #DNA