DNA, invitata sa faca o ancheta la Uniunea Scriitorilor: Suspiciuni de frauda si coruptie Interviu

Duminica, 01 Februarie 2015, ora 19:01
14276 citiri
DNA, invitata sa faca o ancheta la Uniunea Scriitorilor: Suspiciuni de frauda si coruptie Interviu
Foto: Evenimentul Zilei

Acordarea Premiului National "Mihai Eminescu" Opera Omnia pe 2015, cel mai prestigios premiu de poezie din Romania, a declansat un imens scandal in lumea scriitorilor, castigator fiind desemnat Gabriel Chifu, vicepresedintele Uniunii Nationale a Scriitorilor (USR) si mana dreapta a presedintelui Nicolae Manolescu.

Indignati de modalitatea in care a fost desemnat castigatorul si apreciind ca ceilalti nominalizati, printre care Mircea Cartarescu, au fost profund nedreptatiti, 33 de scriitori au semnat o scrisoare deschisa in care solicita demisia de onoare a tuturor membrilor juriului, pe care ii acuza, printre altele, de "servirea unor interese de grup".

Cazul nu este intamplator, iar unele voci sustin ca DNA ar trebui sa ancheteze nu doar modul in care au fost cheltuiti banii publici in acest caz, ci si alte posibile fapte de coruptie savarsite de conducerea USR.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Victor Potra, manager al portalului de cultura Fabrica de Literatura, explica declansarea acestui scandal si dezvaluie care este situatia reala din USR, situatie despre care membrii uniunii se tem sa vorbeasca.

In primul rand spuneti-ne de ce solicitati DNA sa se sesizeze in acest caz? Ce vi s-a parut ca este in neregula?

Exista puternice motive de suspiciune pentru frauda si coruptie. Situatia este destul de simpla. Premiul in valoare de 20.000 lei este acordat unui scriitor pentru intreaga opera, din bani publici. Mai precis, din bugetul Primariei Municipiului Botosani. Temeiul legal pentru ca acesti bani sa fie primiti de un anume candidat in dauna altora este procesul de jurizare. Exista temeri ca acest proces nu a fost doar incorect, ci si posibil falsificat de Nicolae Manolescu, presedintele "de facto" al juriului.

In plus, nu exista acte, disponibile public, care sa consemneze aceasta jurizare. Declaratiile membrilor juriului sunt contradictorii. Pur si simplu nu ies voturile la socoteala. Totul se bazeaza pe declaratiile verbale ale dlui Manolescu, care a centralizat telefonic voturile de la Paris, unde indeplineste functia de ambasador al Romaniei la UNESCO.

Din cate stiu, la Primaria Botosani nu exista nici un document scris, semnat de dl Manolescu, care sa valideze jurizarea, dincolo de alte aberatii suplimentare, cum ar fi ca exista un presedinte "de drept" - Mircea Martin, cu rol reprezentativ - si unul "de fapt" - Nicolae Manolescu, care a condus efectiv juriul. Cum sa dai bani publici in asemenea conditii?!

Imi este clar ca exista suspiciuni intemeiate pentru savarsirea infractiunii prevazute de Art. 10, pct. b, Legea 78/2000: "acordarea de subventii cu incalcarea legii, neurmarirea, conform legii, a destinatiilor subventiilor". Iar acest tip de infractiuni sunt asimilate infractiunilor de coruptie si sunt de competenta DNA.

Castigatorului, Gabriel Chifu, i s-a cerut de catre contestatari sa renunte la acest premiu, pentru ca scandalul sa fie stins. Credeti ca ar trebui sa faca acest gest?

Aceasta ar fi o solutie eleganta, dar care nu atinge fondul problemei. Dl Chifu este un "de exemplu". Indiferent cine ar fi luat premiul, modul acesta de jurizare si de acordare nu cred ca este legal. Si daca l-ar fi luat Mircea Cartarescu, problema legalitatii ar fi fost aceeasi.

Este adevarat ca din afara toata povestea arata imoral: presedintele USR, Nicolae Manolescu, isi premiaza credinciosul vice-presedinte USR, Gabriel Chifu, cu ajutorul caruia a reusit sa schimbe statutul USR, astfel incat sa castige al treilea mandat.

De fapt, "viciul de procedura" invocat de Mircea Martin si solicitarea ca dl Chifu sa renunte la premiu si jurizarea sa fie refacuta reprezinta o portita de scapare pe care acesta o ofera atat dlui Manolescu, artizanul fraudei, cat si dlui Chifu, beneficiarul ei. Din pacate, nu cred ca cei doi o vor folosi.

Dl Manolescu din aroganta, pe care a demonstrat-o din plin in reactiile sale, iar dl Chifu din loialitate fata de seful sau - pentru ca renuntand ar insemna sa accepte ca acesta a gresit. Indiferent de aceasta ipotetica renuntare, ilegalitatea ramane, chiar daca trece la categoria "tentativa de frauda".

Statutul Uniunii Scriitorilor, modificat pentru o noua candidatura a lui Manolescu

Sotia lui Nicolae Manolescu a demisionat din functia de vicepresedinte al USR

In articolele dvs legate de acest subiect ati vorbit despre "cultura ca o spaga", despre "manipulare", "santaj", ati sugerat ca USR este o "organizatie de tip mafiot". Ce argumente aveti si cum credeti ca s-a ajuns aici?

Asa cum am descris pe larg in articole, conducerea USR are numeroase parghii financiare pentru a genera presiuni asupra membrilor sai. Daca aceasta conducere este corupta, apar derapaje grave.

In momentul in care membrii USR, care sunt pensionari, tremura pentru adaosul de 50% la pensie - si sa nu uitam ca marea majoritate sunt oameni aflati la limita de subzistenta - mi se pare ca putem vorbi atat de santaj, cat si de ingradirea abuziva a unor drepturi legale.

Conform Art. 13/1, Art. 13/2 si Art. 17, pct. d, din legea 78/2000, avem de-a face cu posibile infractiuni care tin de competenta DNA, fiind asimilabile coruptiei.

In momentul in care alte beneficii banesti - premii, indemnizatii de merit, ajutoare nerambursabile - sunt conditionate de obedienta, iar eventualii protestatari sunt "executati" prin excludere, cand fonduri obtinute din bani publici sunt impartite discretionar, cu lipsa celei mai elementare transparente, cand orice improspatare democratica a conducerii este impiedicata prin manevre de culise si tertipuri avocatesti - in acel moment cred ca putem spune ca sindicatul scriitorilor din Romania risca sa devina o organizatie de tip mafiot, asemenea sindicatelor din SUA de pe la mijlocul secolului trecut.

Este practic imposibil sa dau exemple concrete. In randul membrilor de rand ai USR domneste teama si aproape nimeni dintre cei supusi presiunilor nu are curajul sa faca dezvaluiri publice. In acest caz, sunt de parere ca o ancheta DNA s-ar impune, pentru destramarea unei dictaturi impuse prin frica si pentru aflarea adevarului.

ANI: Nicolae Manolescu nu poate justifica zeci de mii de euro

Manolescu: Nu stiu nimic despre raportul ANI; As vrea eu sa am 78.000 de euro de cheltuiala

Cum comentati reactia lui Nicolae Manolescu din Romania Literara? Intr-o postare pe Facebook ati scris ca incepe "sa aiba apucaturi de Gigi Becali". La ce va referiti?

Ultimul sau editorial din "Romania literara", nr. 5 din 30 ianuarie, denota o agresivitate care frizeaza grobianismul. Discursul sau incepe sa semene cu cel al lui Becali pentru ca are trei componente comune: aroganta - un fel de "Voi stiti cine sunt io?" - apelul la sistemul clientelar - "Nu v-am dat, ba, si voua?" - si denigrarea - "Cine ma vorbeste de rau e prost!".

Desigur ca dl Manolescu se exprima in cu totul alti termeni, dar mesajul este perfect incadrabil in aceasta tipologie. Este vorba de apelul la autoritatea proprie, urmat de contestarea tuturor celor care au protestat fata de modul incorect in care dansul a gestionat jurizarea Premiului Mihai Eminescu.

Pe de o parte sunt cei carora "le bate obrazul", deoarece ar fi fost si ei premiati la un moment dat (ca si cum primirea unui premiu ar trebui sa-ti puna in paranteze constiinta), iar pe de alta cei care "scriu prost" sau "nu au opera". Unele dintre aceste denigrari sunt rizibile - Liviu Antonesei a trecut la gazetarie, Florin Iaru si Octavian Soviany sunt lipsiti de caracter, Paul Cernat, Andrei Terian si Al. Goldis "sunt suparati pe mine in urma unor polemici" - altele sunt pur si simplu veninoase. Totul evitand problema de fond - incorectitudinea flagranta si suspiciunea de frauda.

Asemenea lui Gigi Becali inainte de arestare, dl Nicolae Manolescu incepe sa-mi para din ce in ce mai desprins de realitate. Poate ca o ancheta DNA va avea, ca si in cazul "ciobanului national", un efect terapeutic benefic.

De ce v-ati implicat, din moment ce nu sunteti membru al USR?

Daca exista si un efect benefic al acestui scandal, atunci el este reactia breslei la aceasta injustitie, care a nascut o larga solidaritate intre scriitori si critici de cele mai diferite orientari si generatii. Exista numeroase scrisori deschise de protest, articole si luari de pozitie in spatiul online si in mass-media.

Nume "grele" ale literaturii romane au facut un pas inainte si au zis STOP. Amintesc doar Scrisoarea colectiva initiata de Claudiu Komartin, semnata de zeci de scriitori de frunte, scrisorile deschise ale lui Octavian Soviany, Paul Vinicius si Vasile Baghiu, articolele lui Radu Vancu si Florin Iaru, luarile de pozitie ale criticilor Mircea Martin, Paul Cernat, Andrei Terian si Al. Goldis, si enumerarea ar putea continua, dar spatiul nu ne permite.

Desi protestul a pornit initial de la Premiul Eminescu, el s-a extins apoi la problematica conditiei scriitorului roman. A aparut un grup de initiativa care isi propune reformarea USR, printre ai carui initiatori sunt Octavian Soviany si Paul Vinicius.

Acestei indignari legitime, din ce in ce mai extinse, dl Manolescu ii contrapune o atitudine aroganta, construita din invective si taceri dispretuitoare. Cu rare exceptii, restul conducerii USR se aliniaza in spatele lui, iar dl Manolescu asteapta sa treaca furtuna, sa se "uite subiectul".

In acest context, am hotarat sa-mi asum sarcina ingrata de a spune raspicat ca "imparatul e gol". Scriitorii au o anumita sfiiciune in a spune ca dl Manolescu e bun de puscarie. Dansul e aproape o legenda a rezistentei literare de dinainte de '89, si nu e de "bon ton" sa ai o atitudine atat de radicala. Eu nu am asemenea retineri, sunt format ca om de presa si m-am implicat ca jurnalist si manager al unor proiecte de promovare culturala, precum Fabrica de Literatura.

Concluzia mea este ca, la fel ca in cazul politicii romanesti, reforma din USR si din literatura romana nu mai este posibila fara a taia in carne vie, fara a face curatenie inainte, extirpand in primul rand coruptia, care altereaza grav acum o componenta esentiala a culturii noastre.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#premiu Mihai Eminescu Chifu Manolescu, #Victor Potra DNA Uniunea Scriitorilor , #DNA
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Conform îndemnului: „Scrieți, băieți, orice, numai scrieți!”...